Smak Barolo: owocowy, intensywny, cudownie błyszczący
W zależności od odmiany i wieku, Barolos mają owocowy lub intensywny smak i mienią się wspaniałym granatem do ceglastej czerwieni. Z drugiej strony, nie są one głęboko czerwone. Dobre wino Barolo oferuje niuanse śliwek, malin, czereśni, ale także akcenty fiołków, siana, trufli, lukrecji czy tytoniu. Długi czas przechowywania zawdzięcza bardzo garbnikowym skórkom. Dopiero po latach, wina czerwone Barolo stają się zdatne do picia, wtedy pokazują zawartość alkoholu do 15 procent.
Historia wina Barolo
Obszar pochodzenia i eponim legendarnego północnego wina włoskiego jest gmina Barolo w Piemoncie. Do XVIII wieku uprawiano go tam jako słodkie wino . Późny zbiór winogron Nebbiolo spowodował problemy w tym czasie. W okresie fermentacji, która często była możliwa tylko w zimie, bywało tak zimno, że drożdże w piwnicach winiarskich obumierały, a cukier tylko częściowo przekształcał się w alkohol.
W XIX wieku francuski enolog Louis Oudart znalazł wreszcie lekarstwo. Oudart przeniósł proces fermentacji do podziemnych piwnic winiarskich i zapewnił stałą temperaturę. Poprawił również higienę piwnic. Jeśli jego wsparcie dotyczyło zasadniczo winiarni Marchesy Giulii Falletti di Barolo, a także hrabiego Camillo Benso di Cavour - w tych miejscach wino Barolo było po raz pierwszy winifikowane jako czerwone wino wytrawne - pozwolono mu wykorzystać do swoich eksperymentów królewski pałacyk myśliwski Fontanafredda w Serralunga d'Alba i okoliczne winnice. Tak więc, Barolo przyszedł do jego królewskich fanów, Dom Savoy, którzy wkrótce ochrzcił go "wino królów i król win". Dziś dynastia ta została pozbawiona władzy. Wino Barolo, jednak, jest i pozostaje na szczycie win włoskich
Długie dojrzewanie, wysoka jakość: Barolo
W 1966 roku Baroli otrzymał DOC appellation, w 1980 roku status DOCG. Aby zapewnić wysoką jakość na , wino jest produkowane zgodnie z surowymi przepisami. Musi być przechowywany przez co najmniej trzy lata, z czego dwa lata w beczkach. Tylko wtedy jest wino Barolo wydany na rynek. Jedynie wina, które dojrzewały przez co najmniej cztery lata, w tym co najmniej trzy lata w beczkach, mogą nosić nazwę Barolo Riserva. Barolo Riserva Speciale dojrzewa przez pełne pięć lat, z czego cztery lata spędza w drewnianych beczkach.
Baroli z roczników 2006, 2008 i 2010 są klasyfikowane jako klasyczne. Mimo że są twarde i bogate w garbniki, mówi się, że mają długowieczność. Produkty z roczników 2007, 2009, jak również 2011 prezentują się osobno i są dostępne. Ci, którzy chcą sięgnąć nieco głębiej do kieszeni, mogą zainwestować w czerwone wino Barolo z lat 90-tych. Bardzo popularne są roczniki 1996 i 1999.
Zalecenie żywnościowe do czerwonego wina Barolo
Wina Barolo i obfite dania, takie jak duszone mięso, dania z polędwicy wołowej lub dziczyzny są rewelacyjnymi partnerami. Również półmisek serów - najlepiej z serem pleśniowym, który szczególnie wydobywa aromaty Barolo - nadaje się do połączenia z wielkim włoskim czerwonym winem. Równie dobrym towarzyszem słynnego soku z winogron Barolo może być czekolada o zawartości kakao 85 %.
Ze względu na swoje charakterystyczne taniny, wino Barolo nigdy nie powinno być pite zbyt chłodno. Doprowadzone do temperatury picia 16-18°C w karafce przez minimum godzinę, taniny łączą się w bardziej harmonijną całość. Baroli są wina z wielkim potencjałem starzenia się. Produkty najwyższej jakości mają okres przydatności do spożycia do 20 lat, jeśli są przechowywane w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
Kup Barolo online w VINELLO
Szukasz rarytasu do swojej kolekcji win lub po prostu chcesz sprawić sobie przyjemność? Następnie weź przykład z flagowego wina Włoch, Barolo. Twoja firma wysyłkowa Vinello oferuje Ci bogaty wybór różnych win Barolo. Ponadto gwarantujemy gwarancję korkową, bezpieczny zakup, zakup na konto już od pierwszego zamówienia, 14 innych opcji płatności, ochronę kupującego przez Google, 30-dniową politykę zwrotów, atrakcyjny system punktów bonusowych oraz terminową dostawę zamówienia do domu.