Zamknij filtry
od do
 
 
Nie znaleziono żadnych wyników!
Kaiserstuhl Spätburgunder 2019 - Weingut Franz Keller Kaiserstuhl Spätburgunder 2019 - Weingut Franz Keller
Czerwone wino wytrawne Niemcy Baden (DE) Kaiserstuhl (DE)
58,20 Zł *
0.75 l (77,60 Zł * / 1 l)
70217-DE-RW-PN-009-13
Oberbergener Bassgeige Spätburgunder 2020 - Weingut Franz Keller Oberbergener Bassgeige Spätburgunder 2020 - Weingut Franz Keller
Czerwone wino wytrawne Niemcy Baden (DE) Oberbergen (DE)
93,96 Zł * 86,93 Zł *
0.75 l (115,91 Zł * / 1 l)
70217-DE-RW-PN-007-11
Wskazówka!
Kaiserstuhl Grauburgunder trocken - Weingut Franz Keller Kaiserstuhl Grauburgunder trocken - Weingut Franz Keller
Białe wino wytrawne Niemcy Baden (DE) Kaiserstuhl (DE)
52,32 Zł *
0.75 l (69,76 Zł * / 1 l)
70217-DE-WW-PG-005-11.1
Oberbergener Bassgeige Weißburgunder 2020 - Weingut Franz Keller Oberbergener Bassgeige Weißburgunder 2020 - Weingut Franz Keller
Białe wino wytrawne Niemcy Baden (DE) Oberbergen (DE)
92,19 Zł *
0.75 l (122,92 Zł * / 1 l)
70217-DE-WW-PB-002-12
Oberbergener Bassgeige Grauburgunder 2020 - Weingut Franz Keller Oberbergener Bassgeige Grauburgunder 2020 - Weingut Franz Keller
Białe wino wytrawne Niemcy Baden (DE) Oberbergen (DE)
92,19 Zł *
0.75 l (122,92 Zł * / 1 l)
70217-DE-WW-PG-006-12
Oberbergener Bassgeige Kähner Grauburgunder GG 2019 - Franz Keller Oberbergener Bassgeige Kähner Grauburgunder GG 2019 - Franz Keller
Białe wino wytrawne Niemcy Baden (DE) Oberbergen (DE)
167,75 Zł *
0.75 l (223,67 Zł * / 1 l)
70011-DE-WW-PG-00056-18
Oberrotweiler Eichberg Spätburgunder GG 2019 - Franz Keller Oberrotweiler Eichberg Spätburgunder GG 2019 - Franz Keller
Czerwone wino wytrawne Niemcy Baden (DE) Oberrotweil (DE)
288,73 Zł *
0.75 l (384,97 Zł * / 1 l)
70011-DE-RW-PN-00060-18
Kaiserstuhl Spätburgunder - Weingut Franz Keller Kaiserstuhl Spätburgunder - Weingut Franz Keller
Czerwone wino wytrawne Niemcy Baden (DE) Kaiserstuhl (DE)
52,72 Zł *
0.75 l (70,29 Zł * / 1 l)
70217-DE-RW-PN-009-12.1
Achkarrer Schloßberg Grauburgunder GG 2019 - Franz Keller Achkarrer Schloßberg Grauburgunder GG 2019 - Franz Keller
Białe wino wytrawne Niemcy Baden (DE)
185,69 Zł *
0.75 l (247,59 Zł * / 1 l)
70217-DE-WW-PG-0015-17
Achkarren Schlossberg Spätburgunder trocken GG 2019 - Franz Keller Achkarren Schlossberg Spätburgunder trocken GG 2019 - Franz Keller
Czerwone wino wytrawne Niemcy Baden (DE) Achkarren (DE)
404,39 Zł *
0.75 l (539,19 Zł * / 1 l)
70011-DE-RW-PN-0473-19

Posiadłość winiarska Franz Keller powstała w wyniku rozszerzenia działalności gastronomicznej prowadzonej przez rodzinę Kellerów

Inspekcja winorośli u Franza Kellera

Weingut Franz Keller - prawdziwie w zgodzie z naturą

Celem było wyprodukowanie win, które byłyby doskonałym uzupełnieniem potraw serwowanych w restauracji. Aby sprostać temu niełatwemu zadaniu, stawiają na perfekcję i sumienną, ciężką pracę w winnicy, podobnie jak w kuchni. Cnoty, które były na porządku dziennym już w dawnych czasach, ponieważ strome zbocza i małe tarasy winnicy Franz Keller pochodzą jeszcze z czasów rzymskich. Rodzina Kellerów zawsze przywiązywała dużą wagę do francuskiego stylu życia. I tego można skosztować i doświadczyć w winach Franza Kellera. Dlatego między świeżymi i owocowymi aromatami można znaleźć wina, które bywają złożone i pełne.

Winnice Franza Kellera

Nowoczesna technologia i zachowana tradycja łączą się w winiarni Franza Kellera

Winiarnia Franza Kellera jest w wyjątkowy sposób połączona z naturą, a nawet z nią zespolona. Miejsce przetwarzania winogron, a także piwnica, winoteka i restauracja"KellerWirtschaft" doskonale komponują się z otaczającym krajobrazem. Można to rozumieć dosłownie, ponieważ winiarnia została częściowo wbudowana w ziemię. Wszystkie powierzchnie dachowe są obsadzone nasionami z pobliskiego Badberg. Stwarza to między innymi optymalne warunki klimatyczne dla rozwoju i późniejszego przechowywania win. Nowoczesna technologia jedynie wspiera warunki stworzone przez naturę. Łagodna uprawa, nawożenie organiczne i szacunek dla natury są tak samo ważne jak zmniejszenie plonów poprzez dzielenie winogron, przerzedzanie i zielone zbiory. Zbiór dojrzałych owoców również odbywa się tu w kilku etapach i jest tradycyjną pracą ręczną. Zapewnia to zdrowie jagód, bardzo dobry stan dojrzałości i pełnię smaku winogron. W zależności od rodzaju wina, podczas dojrzewania w beczkach typu barrique lub innych drewnianych beczkach, a także w nowoczesnych stalowych zbiornikach, wino może się w pełni rozwinąć. Filigranowe, eleganckie wina z posiadłości Franza Kellera zachwycają zarówno gości, jak i koneserów wina z całego świata. Restauracja należąca do winnicy Franz Keller od 1969 r. niezmiennie otrzymuje gwiazdkę Michelin

 Winiarnia Franza Kellera

Duża różnorodność smaków w restauracji Franz Keller

Terroir winnic, które uprawia rodzina Kellerów, jest predestynowany do produkcji doskonałych win. Położona na północny zachód od Fryburga, między Schwarzwaldem a Wogezami, 16-kilometrowa dolina Kaiserstuhl oferuje idealne warunki mikroklimatyczne do uprawy winogron. Region ten jest jednym z najcieplejszych w Niemczech: na wysokości do 600 metrów panuje tu niemal śródziemnomorski klimat. Wapienne warstwy lessowo-gliniaste o wysokości do 30 metrów, zalegające na wulkanicznych, zwietrzałych glebach winnicy, stanowią doskonały rezerwuar wody i ciepła. Zapewniają one najlepsze warunki dla odmian Chardonnay, a także Pinot Gris, Pinot Blanc i Pinot Noir. Ponieważ skały różnią się w zależności od miejsca, winiarnia Franza Kellera dostarcza wielu różnorodnych wrażeń smakowych. Na przykład Bassgeige z miejscowości Oberbergen, położone wyżej, w chłodnych miejscach, wytwarza bardzo piękne aromaty, ale dzięki południowym miejscom w pobliżu wsi, daje również mocniejsze wrażenia smakowe. 

Z kolei w Pulverbuck, gdzie w glebie znajduje się duża ilość aktywnego wapna, w połączeniu z dojrzewaniem w tradycyjnych drewnianych beczkach powstaje niezwykle świeży Weißherbst o delikatnej korzennej nucie.

A w Kirchbergu w Oberrotweil szczególnie widoczne są ślady Bramy Burgundzkiej. Południowa i południowo-zachodnia część winnicy jest zasadniczo chłodniejsza niż na przykład Schlossberg czy Eichberg. W połączeniu z wulkanicznym żwirem u podnóża zbocza, Pinot Noir zasadzony tu w 1975 roku jest raczej delikatny i powściągliwy, nie tracąc nic ze swojej typowej burgundzkiej jakości.

W winnicy Franza Kellera

W posiadłości uprawiane są następujące odmiany winorośli:

  • Pinot Gris
  • Chardonnay
  • Pinot Noir
  • Pinot Blanc
  • Müller-Thurgau
  • Silvaner
  • Gewürztraminer
  • Lemberger
  • Merlot
  • Cabernet Sauvignon 

Tak więc oprócz bardziej tradycyjnych odmian winogron istnieją również odmiany nietypowe dla tego regionu, które jednak czują się tu jak w domu, takie jak trzy ostatnie wymienione, czyli Lemberger, Merlot i Cabernet Sauvignon. 

Więcej informacji na temat Franz Keller

Adres
Nazwy firm:Weingut Franz Keller Schwarzer Adler
Ulica:Badbergstrasse 44
Miasto:79235 Vogtsburg-Obergen
Kraj:Niemcy
Region:Kaiserstuhl/Baden
Kontynent:Europa
Kontakt i strona internetowa
Strona internetowa:http://www.franz-keller.de/
E-Mail:[email protected]
Facebook:https://www.facebook.com/FranzKellerSA/?fref=ts
Telefon:+49 7662 93300
Fax:+49 7662 93300
Firma
Grupa spółek:Franz Keller Schwarzer Adler
Właściciel:Fritz Keller
Dyrektor Zarządzający:Fritz Keller
Wino
Enolog:Fritz Keller
Powierzchnia uprawna:Baden Kaiserstuhl
Typ gleby, charakterystyka gleby:Vulkanverwitterungsböden, Lösslehm, Tonminerale
W GÓRĘ