Ta strona używa plików cookie, które są niezbędne do technicznego funkcjonowania strony i są zawsze ustawiane. Inne pliki cookie, które zwiększają komfort korzystania z tej strony, są wykorzystywane do reklamy bezpośredniej lub ułatwiają interakcję z innymi stronami internetowymi i sieciami społecznościowymi, są ustawiane tylko za Państwa zgodą.
Konfiguration
Wymagane technicznie
Te pliki cookies są niezbędne do realizacji podstawowych funkcji sklepu.
Alle Cookies annehmen
Ausgewählter Shop
CSRF-Token
Individuelle Preise
Kundenspezifisches Caching
Odrzuć wszystkie pliki cookie
Session
Ustawienia plików cookie
Währungswechsel
Komfortfunktionen
Diese Cookies werden genutzt, um das Einkaufserlebnis noch ansprechender zu gestalten, beispielsweise für die Wiedererkennung des Besuchers.
Posiadłość winiarska Franz Keller powstała w wyniku rozszerzenia działalności gastronomicznej prowadzonej przez rodzinę Kellerów.
Weingut Franz Keller - prawdziwie w zgodzie z naturą
Celem było wyprodukowanie win, które byłyby doskonałym uzupełnieniem potraw serwowanych w restauracji. Aby sprostać temu niełatwemu zadaniu, stawiają na perfekcję i sumienną, ciężką pracę w winnicy, podobnie jak w kuchni. Cnoty, które były na porządku dziennym już w dawnych czasach, ponieważ strome zbocza i małe tarasy winnicy FranzKeller pochodzą jeszcze z czasów rzymskich. Rodzina Kellerów zawsze przywiązywała dużą wagę do francuskiego stylu życia. I tego można skosztować i doświadczyć w winach FranzaKellera. Dlatego między świeżymi i owocowymi aromatami można znaleźć wina, które bywają złożone i pełne.
Nowoczesna technologia i zachowana tradycja łączą się w winiarni Franza Kellera
Winiarnia FranzaKellera jest w wyjątkowy sposób połączona z naturą, a nawet z nią zespolona. Miejsce przetwarzania winogron, a także piwnica, winoteka i restauracja"KellerWirtschaft" doskonale komponują się z otaczającym krajobrazem. Można to rozumieć dosłownie, ponieważ winiarnia została częściowo wbudowana w ziemię. Wszystkie powierzchnie dachowe są obsadzone nasionami z pobliskiego Badberg. Stwarza to między innymi optymalne warunki klimatyczne dla rozwoju i późniejszego przechowywania win. Nowoczesna technologia jedynie wspiera warunki stworzone przez naturę. Łagodna uprawa, nawożenie organiczne i szacunek dla natury są tak samo ważne jak zmniejszenie plonów poprzez dzielenie winogron, przerzedzanie i zielone zbiory. Zbiór dojrzałych owoców również odbywa się tu w kilku etapach i jest tradycyjną pracą ręczną. Zapewnia to zdrowie jagód, bardzo dobry stan dojrzałości i pełnię smaku winogron. W zależności od rodzaju wina, podczas dojrzewania w beczkach typu barrique lub innych drewnianych beczkach, a także w nowoczesnych stalowych zbiornikach, wino może się w pełni rozwinąć. Filigranowe, eleganckie wina z posiadłości FranzaKellera zachwycają zarówno gości, jak i koneserów wina z całego świata. Restauracja należąca do winnicy FranzKeller od 1969 r. niezmiennie otrzymuje gwiazdkę Michelin.
Duża różnorodność smaków w restauracji Franz Keller
Terroir winnic, które uprawia rodzina Kellerów, jest predestynowany do produkcji doskonałych win. Położona na północny zachód od Fryburga, między Schwarzwaldem a Wogezami, 16-kilometrowa dolina Kaiserstuhl oferuje idealne warunki mikroklimatyczne do uprawy winogron. Region ten jest jednym z najcieplejszych w Niemczech: na wysokości do 600 metrów panuje tu niemal śródziemnomorski klimat. Wapienne warstwy lessowo-gliniaste o wysokości do 30 metrów, zalegające na wulkanicznych, zwietrzałych glebach winnicy, stanowią doskonały rezerwuar wody i ciepła. Zapewniają one najlepsze warunki dla odmian Chardonnay, a także Pinot Gris, Pinot Blanc i Pinot Noir. Ponieważ skały różnią się w zależności od miejsca, winiarnia FranzaKellera dostarcza wielu różnorodnych wrażeń smakowych. Na przykład Bassgeige z miejscowości Oberbergen, położone wyżej, w chłodnych miejscach, wytwarza bardzo piękne aromaty, ale dzięki południowym miejscom w pobliżu wsi, daje również mocniejsze wrażenia smakowe.
Z kolei w Pulverbuck, gdzie w glebie znajduje się duża ilość aktywnego wapna, w połączeniu z dojrzewaniem w tradycyjnych drewnianych beczkach powstaje niezwykle świeży Weißherbst o delikatnej korzennej nucie.
A w Kirchbergu w Oberrotweil szczególnie widoczne są ślady Bramy Burgundzkiej. Południowa i południowo-zachodnia część winnicy jest zasadniczo chłodniejsza niż na przykład Schlossberg czy Eichberg. W połączeniu z wulkanicznym żwirem u podnóża zbocza, Pinot Noir zasadzony tu w 1975 roku jest raczej delikatny i powściągliwy, nie tracąc nic ze swojej typowej burgundzkiej jakości.
W posiadłości uprawiane są następujące odmiany winorośli:
Pinot Gris
Chardonnay
Pinot Noir
Pinot Blanc
Müller-Thurgau
Silvaner
Gewürztraminer
Lemberger
Merlot
Cabernet Sauvignon
Tak więc oprócz bardziej tradycyjnych odmian winogron istnieją również odmiany nietypowe dla tego regionu, które jednak czują się tu jak w domu, takie jak trzy ostatnie wymienione, czyli Lemberger, Merlot i Cabernet Sauvignon.
VINELLO & Partner wymaga Państwa zgody na wykorzystanie danych, np. w celu wyświetlenia informacji o Państwa zainteresowaniach. Kliknięcie przycisku OK oznacza wyrażenie zgody. więcej