Medaille
Trophy
Medaille
Więcej informacji o Sessantanni Primitivo di Manduria DOP - Cantine San Marzano
Sessantanni Primitivo di Manduria od Cantine San Marzano to jedno z najlepszych czerwonych win z Apulii. Sessantanni Primitivo, rasowe włoskie czerwone wino z Apulii, jest winifikowane z winogron z ponad 60-letnich winorośli. Zachwyca bogatymi owocami i cudownie pikantnymi niuansami cynamonu, cedru i wanilii.
Sessantanni Primitivo di Manduria z winnicy Cantine San Marzano to niezapomniane intensywne czerwone wino z Włoch o pełnym ciele. Głęboko czerwone w kieliszku, to czerwone wino zachwyca wielowarstwowym bukietem pełnym suszonych śliwek, duszonych wiśni, lekkiego tytoniu, odrobiny anyżu i dojrzałych dzikich jagód. Sessantanni jest jednym z naszych najpopularniejszych win, a także zachwyca naszych klientów dobrymi ocenami.
Produkcja Sessantanni Primitivo di Manduria
Winogrona do produkcji tego szlachetnego czerwonego wina pochodzą z 60-letnich winorośli. Są one zakorzenione w ubogich, bogatych w tlenek żelaza glebach. Wyjaśnia to również nazwę, ponieważ Sessantanni oznacza "od sześćdziesięciolatków".
Rezultatem jest między innymi znacznie niższa wydajność. Te stare, sękate winorośle odmiany Primitivo produkują tylko około 3000 kg winogron na hektar rocznie. Ta naturalnie zmniejszona wydajność pozwala również na szczególnie wysoką jakość i smak poszczególnych winogron. Scirocco, który wieje z Afryki Północnej, kształtuje klimat winnic Cantine San Marzano w południowych Włoszech.
Przynosi suche powietrze, które utrudnia grzybom, owadom i zgniliznom atakowanie winorośli. Dzięki temu uprawa winorośli zgodnie ze standardami ekologicznymi jest prawie możliwa.
Około 80% moszczu pozostawia się na skórkach przez 18 dni pod kontrolą temperatury. Pozostałe 20% Sessantanni Primitivo di Manduria przez 25 dni. Prowadzi to do optymalnej ekstrakcji tego wina. Drożdże należą do samego winiarza. Po ekstrakcji Sessantanni Primitivo de Manduria dojrzewa przez 12 miesięcy w drewnianych beczkach. Są one wykonane z francuskiego i amerykańskiego dębu. Następnie wino jest butelkowane.
Degustacja Sessantanni Primitivo di Manduria
Wino Sessantanni Primitivo di Manduria z Cantine San Marzano to jednoodmianowe Primitivo. W kieliszku ma głęboki rubinowo-czerwony kolor.
Nos ujawnia aromaty suszonych śliwek i dżemu wiśniowego. Ponadto wyczuwalne są nuty słodkich przypraw, takich jak goździki, cynamon i wanilia. Na podniebieniu Sessantanni jest dobrze zbudowane. W smaku jest pełne i mięsiste, ze wspaniałą kwasowością. Ma delikatne, ale pełne charakteru taniny. W bardzo długim posmaku tego czerwonego wina, nuty korzenne i tytoniowe ponownie wysuwają się na pierwszy plan obok aromatów jagód i owoców.
Sessantanni Primitivo di Manduria dobrze smakuje z tymi potrawami
Polecamy Sessantanni jako samodzielne wino. W ten sposób pozostawia trwałe wrażenie bez rozpraszania uwagi. Niemniej jednak to Primitivo wspaniale komponuje się z duszonymi daniami mięsnymi z wołowiny, jagnięciny, dzika lub dziczyzny. A także ze szlachetną, gorzką czekoladą. Delektuj się tym winem w temperaturze 18 °C.
Nagrody dla Sessantanni Primitivo
- Luca Maroni: 99 punktów za rok 2015
- Gambero Rosso: 3 kieliszki za rok 2015
- Berlin Wine Trophy: złoto za rok 2015
- Mundus Vini: Złoto za lata 2013 i 2015
- I Vini di Veronelli: 94 punkty i 3 gwiazdki za rok 2013
- Luca Maroni: 97 punktów za rok 2013
Fakty na temat Sessantanni Primitivo di Manduria
- Z Apulii
- bardzo stare winorośle
- długie starzenie w beczkach
- niska wydajność
- umiarkowana zawartość alkoholu w zależności od rocznika
- Więcej produktów z Cantine San Marzano
O czym warto wiedzieć Sessantanni Primitivo di Manduria DOP - Cantine San Marzano
Twarde fakty
Medaille
Trophy
Medaille