Wina musujące

1.163 Produkte

Wino musujące pięknie się pieni, w każdej postaci, z każdego zakątka świata. 

Dowiedz się więcej o Wina musujące
Zamknij filtry
od do
tylko oferty  
24 h 🚀  
🏆  
Nie znaleziono żadnych wyników!
Wskazówka!
-
Motivo Rosé extra dry - Borgo Molino
Wina musujące Spumante ekstra sucha - extra dry Italy Wenecja (IT)
70121-IT-SW-BL-001
Riesling Sekt Flaschengärung - Rotkäppchen
Riesling Sekt Flaschengärung - Rotkäppchen
Wina musujące Sekt wytrawne Niemcy Saale Unstrut (DE)
70217-DE-WW-RI-0136-NV
Kaufe 6, spare 10%
Elevantum Prosecco Rosé Brut DOC 2020 - Valdo
Elevantum Prosecco Rosé Brut DOC 2020 - Valdo
Wina musujące Prosecco Spumante brut - bruto Italy Wenecja (IT) Prosecco DOC (IT)
75218-IT-SW-BL-003-NV
Paradise Spumante Rosé - Valdo
Paradise Spumante Rosé - Valdo
Wina musujące Spumante brut - bruto Italy Wenecja (IT)
75218-IT-SW-BL-002-NV
Pinot Chardonnay Brut - Ponte
Pinot Chardonnay Brut - Ponte
Wina musujące Spumante brut - bruto Italy Wenecja (IT)
70658-IT-SW-BL-002-02
Nachschlag Bubbles against troubles weiss Kordel 2021 - Winzerhof Stahl
Nachschlag Bubbles against troubles weiss Kordel 2021 - Winzerhof Stahl
Wino musujące Secco wytrawne Niemcy Franken (DE)
70734-DE-SW-BL-05-19
Nachschlag Bubbles against troubles weiss 2021 - Winzerhof Stahl
Nachschlag Bubbles against troubles weiss 2021 - Winzerhof Stahl
Wino musujące Secco wytrawne Niemcy Franken (DE)
70734-DE-SW-BL-04-19
Bianco Frizzante Veneto IGT - Casa Gheller
Bianco Frizzante Veneto IGT - Casa Gheller
Wino musujące brut - bruto Italy Wenecja (IT)
70015-IT-SW-BL-04
Nachschlag Bubbles against troubles Pink - Winzerhof Stahl Nachschlag Bubbles against troubles Pink - Winzerhof Stahl
Wino musujące Secco wytrawne Niemcy Franken (DE)
70734-DE-SW-BL-06-19
Blanc de Blanc Demi-Sec - Francois Montand
Blanc de Blanc Demi-Sec - Francois Montand
Wina musujące półsucha Francja Jura (FR)
70335-FR-SW-BL-0038-NV
Wyprzedaż
Wskazówka!
-
6er Vorteils-Weinpaket - Motivo Rosé extra dry - Borgo Molino
70121-IT-SW-BL-001-6X
bio bio
wegańskie wegańskie
Secco Blanc de Luki - Lukas Kesselring
Secco Blanc de Luki - Lukas Kesselring
Wino musujące ekstra sucha - extra dry Niemcy Pfalz (DE)
70730-DE-SW-BL-001
bio bio
wegańskie wegańskie
Prosecco Frizzante Bio DOC - Zonin
Prosecco Frizzante Bio DOC - Zonin
Wino musujące Prosecco Frizzante brut - bruto Italy Wenecja (IT) Prosecco DOC (IT)
70007-IT-SW-GL-008
Wskazówka!
il Fresco Prosecco Spumante Brut DOC - Villa Sandi
il Fresco Prosecco Spumante Brut DOC - Villa Sandi
Wina musujące Prosecco Spumante brut - bruto Italy Wenecja (IT) Prosecco DOC (IT)
70015-IT-SW-GL-001
Kaufe 6, spare 5 %!
Primer Reserva brut DOP - Pere Ventura
Primer Reserva brut DOP - Pere Ventura
Wina musujące Cava brut - bruto Hiszpania Katalonien (ES)
70342-ES-SW-BL-0025-NV
Amatista Moscato Rosado Frizzante DO - Anecoop
Amatista Moscato Rosado Frizzante DO - Anecoop
Wino musujące Półsłodkie Hiszpania Valencia (ES) Valencia DO (ES)
70009-ES-RO-MC-001-NV
Desiderio N°1 Rosé Spumante Brut - Desiderio N°1
Desiderio N°1 Rosé Spumante Brut - Desiderio N°1
Wina musujące Spumante brut - bruto Italy Wenecja (IT)
75213-IT-SW-BL-002-NV
il Fresco Prosecco Spumante Brut DOC 0,375 l - Villa Sandi
il Fresco Prosecco Spumante Brut DOC 0,375 l - Villa Sandi
Wina musujące Prosecco Spumante brut - bruto Italy Wenecja (IT)
70015-IT-SW-GL-001-0375
Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Extra Dry DOCG - Ponte
Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Extra Dry DOCG - Ponte
Wina musujące Prosecco Spumante ekstra sucha - extra dry Italy Wenecja (IT) Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG (IT)
70658-IT-SW-GL-002-00
Kaufe 18, spare 10 %!
Desiderio N°1 Prosecco Brut DOC - Desiderio N°1
Desiderio N°1 Prosecco Brut DOC - Desiderio N°1
Wino musujące brut - bruto Italy Wenecja (IT) Prosecco DOC (IT)
75213-IT-SW-GL-001-NV
Vino Frizzante Rosato Veneto IGT - Sacchetto
Vino Frizzante Rosato Veneto IGT - Sacchetto
Wino musujące suchy - sec Italy Wenecja (IT)
70011-IT-SW-PN-001-11
Amatista Moscato Blanco Frizzante DO - Anecoop
Amatista Moscato Blanco Frizzante DO - Anecoop
Wino musujące Półsłodkie Hiszpania Valencia (ES) Valencia DO (ES)
70009-ES-WW-MC-001-NV
Nachschlag Bubbles against troubles Pink 2020 mit Kordel - Winzerhof Stahl
Nachschlag Bubbles against troubles Pink 2020 mit Kordel - Winzerhof Stahl
Wino musujące Secco wytrawne Niemcy Franken (DE)
70734-DE-SW-BL-06-20
il Fresco Rosato Spumante Brut - Villa Sandi
il Fresco Rosato Spumante Brut - Villa Sandi
Wina musujące Spumante brut - bruto Italy Wenecja (IT)
70015-IT-SW-BL-002
1 Od 44

Przyjemność z winem musującym: W prawie wszystkich regionach winiarskich oprócz tzw. win spokojnych produkowane są również wina musujące. Szampan, wino musujące, Prosecco i Co. oznaczają w szczególności przyjemność picia wina w połączeniu z radością życia. Radość, którą my z winiarni Vinello chcielibyśmy Wam przekazać.

Wino musujące - trzy metody produkcji

Nie daj się zniechęcić temu terminowi! Wino musujące" nie jest w żadnym wypadku musującym sokiem winogronowym o wątpliwej jakości, jak niektórzy normalni konsumenci nadal uważają. Również bardzo szlachetne krople jak szampan, Spumante czy Cava są z definicji winami musującymi. Prawo żywnościowe obejmuje po prostu wszystkie napoje winopochodne o zawartości alkoholu co najmniej 10 procent i ciśnieniu co najmniej 3 barów. To, w jaki sposób dwutlenek węgla, który odpowiada za wspomniane ciśnienie, dostaje się do butelki, ma w tym momencie drugorzędne znaczenie. Zasadniczo, rozróżnia się trzy podstawowe procesy w produkcji wina musującego 

  • Fermentacja w butelce
  • Fermentacja w zbiorniku
  • Proces impregnacji

 

Wina musujące z fermentacji w butelce

Klasyczna fermentacja w butelce do produkcjiwina musującego   została opracowana w XVII wieku przez benedyktyńskiego mnicha Pierre'a Pérignona, ale według obecnego stanu badań nie on ją wymyślił. Druga fermentacja, a więc wzbogacenie w dwutlenek węgla, odbywa się, jak sama nazwa wskazuje, w butelce. W klasycznej metody, zwany także Méthode champenoise, cukier i drożdże są dodawane do wina bazowego i wino jest wyciągnął do butelki, która jest następnie uszczelnione. Podczas fermentacji alkoholowej, która teraz rozpoczyna się na nowo, wytwarza się nie tylko alkohol, ale także dwutlenek węgla, a tym samym ciśnienie.  

Po minimalnym czasie przechowywania, drożdże są przenoszone do szyjki butelki poprzez wstrząsanie. Powstały w ten sposób korek drożdżowy jest następnie usuwany, a butelka jest ostatecznie zamykana. Proces ten był pierwotnie delikatny i pracochłonny, co sprawia, że status Champagne jako napoju luksusowego jest zrozumiały. Przy okazji Dom Pérignon sprawił, że butelka o pojemności 0,7l stała się również godna szacunku - zgodnie z przeciętną ilością, jaką mężczyzna wypijał wówczas podczas kolacji. Większe butelki, które są nadal powszechne dzisiaj, takie jak butelka magnum, zawsze były uważane za symbol statusu haute volée.  

W procesie transvasacji druga fermentacja odbywa się również na butelce. W przeciwieństwie do metody klasycznej, usuwanie drożdży jest jednak nieco uproszczone. Jest on po prostu odfiltrowany, a wino musujące jest następnie rozlewane do nowych butelek. Straty ciśnienia, które normalnie występują w tym procesie, można uniknąć dzięki rozwiązaniom technicznym stosowanym od około połowy XX wieku. Niemieckie wino musujące jest w dużej mierze produkowane metodą transvasier. 

 

Wina musujące powstające w wyniku fermentacji w zbiorniku

Wraz z poprawą koniunktury gospodarczej i wynikającym z niej wzrostem popytu na wino musujące, jak również możliwościami technicznymi od lat 50-tych XX wieku, fermentacja w zbiorniku stała się ekonomicznie interesująca. W tym procesie, druga fermentacja odbywa się w zbiorniku, po czym wino gazowane jest zassane do butelki pod przeciwciśnieniem po filtracji. Produkcja wina musującego przez fermentację w zbiorniku jest mniej skomplikowana niż fermentacja w butelce, a tym samym bardziej opłacalna.  

Szczególną formą fermentacji w zbiornikach jest Méthode rurale. Tutaj dwutlenek węgla powstaje w wyniku pierwszej fermentacji, która zostaje zatrzymana przez silne schłodzenie. Wino, które jest jeszcze dość słodkie, jest teraz zasysane do butelki, gdzie kontynuuje fermentację i tworzy dwutlenek węgla. Produkt końcowy jest słodszy niż wina musujące z drugiej fermentacji, czego najbardziej znanym przykładem jest Asti spumante, które jest produkowane na dość dużą skalę w Piemoncie.

 

Wina musujące metodą impregnacji

Jest to najtańsza metoda i polega po prostu na wstrzykiwaniu dwutlenku węgla do wina bazowego w warunkach chłodzenia i ciśnienia. Najbardziej znanym produktem wytwarzanym tą metodą jest Prosecco frizzante, które jednak nie jest ściśle rzecz biorąc winem musującym, ale winem półmusującym i musi być wytwarzane pod ciśnieniem niższym niż 3 bary. Wyższej jakości Prosecco spumante, z drugiej strony, jest zazwyczaj produkowane w procesie fermentacji w zbiorniku i charakteryzuje się drobniejszym i bardziej stabilnym perlage niż frizzante .

 

Wina musujące świata

Wina musujące wytwarzano w wielu częściach starożytnej Europy przy użyciu metod opisanych powyżej. W Niemczech i Austrii nazywa się je Sekt (fermentacja w butelce lub w zbiorniku), we Francji Champagne lub, jeśli nie pochodzą z Szampanii, Crémant (obie fermentacja w butelce). We Włoszech najbardziej znanymi winami musującymi są Prosecco spumante (głównie fermentacja w zbiorniku) i Asti spumante. Z Hiszpanii pochodzi Cava, dla której obowiązują podobne wysokie wymagania jakościowe jak dla szampana.

Wina musujące - cieszyć się życiem z lekkością

Musujące chwile przeżywa się zazwyczaj w miłym towarzystwie - i z odpowiednim winem musującym. Wino półmusujące jest musującą alternatywą dla konwencjonalnego wina i godnym rozwiązaniem przed kwasowym winem musującym i szampanem. Wino musujące to coś w sam raz na letni dzień, imprezę, przyjemny kieliszek w gronie przyjaciół. Z subtelną słodyczą, eleganckiewino musujące , znane również pod kuszącą nazwą Secco, wzbogaca każdy dzień, z jasnym kolorem, swobodnymi aromatami i dostosowanym perlage. Zafunduj sobie kieliszek, na co dzień jest mnóstwo czasu - teraz robi się perliście dzięki pierwszorzędnym winom musującym i Secco Frizzante na VINELLO.

Wino musujące - modne i nowoczesne

Przez długi czas wino musujące było produktem niszowym, na który nie było popytu. Dopiero świeża fala włoskich win musujących, takich jak Prosecco Frizzante, sprawiła, że niemieccy winiarze przebudzili się i zaczęli czarować podniebienia wysokiej jakości winami musującymi i cudowną lekkością. Wino musujące nie narzuca się, ma więcej kwasu węglowego niż wino spokojne, ale zdecydowanie mniej niż wino musujące. Tak więc Secco Frizzante harmonizuje jako aperitif, jako zwiewna przyjemność, jako alkoholowy kompan dla znakomitych grup. Zanim jednak rozpocznie się zabawa, wielu zorientowanych na przyjemność miłośników dobrego smaku zastanawia się, jaka jest różnica między winem musującym, winem musującym i winem musującym.

Proces produkcji doskonałych win musujących

Wino musujące jest wyraźnie zdefiniowane i różni się od swoich krewnych w szczególności przez zawartość dwutlenku węgla. Jako wino półmusujące, o minimalnej objętości 7%, secco może mieć nadciśnienie kwasu węglowego od 1 do maksymalnie 2,5 bara w temperaturze 20°C. Wszystko powyżej tej wartości jest uważane za wino musujące. Wszystko powyżej tej wartości jest uważane za wino musujące. Lekko musujące wino musujące nie jest zatem objęte podatkiem od win musujących, ale nie może być również wprowadzane do obrotu w podobnych butelkach i wzorach jako wino musujące lub szampan.

Widać, że wino musujące mocno różni się od wina musującego. To już zaczyna się od fermentacji wina. Podobnie jak w przypadku wina niemusującego, endogenna kwasowość znika, ale w przypadku wina musującego jest ona wychwytywana i dodawana z powrotem do wina po fermentacji. Proces ten nazywany jest impregnacją. Alternatywnie, producent wina może dodać do wina sztuczny dwutlenek węgla, zwany również kwasem egzogenicznym, ale musi to wyraźnie zaznaczyć na etykiecie z oznaczeniem wino musujące z dodatkiem kwasu. Pełna gama oznaczeń win musujących obejmuje:

  • Wino musujące z dodatkiem kwasu
  • Wino perłowe
  • Wino półmusujące z oznaczeniem geograficznym
  • Gatunkowe wino półmusujące z określonych regionów

Różnica między winem musującym a półmusującym

Wino musujące

  • Nadciśnienie od 1 do 2,5 bara przy 20°C
  • Co najmniej 7% obj.
  • Nie podlega podatkowi od win musujących
  • Warianty wina musującego: Prosecco Frizzante, Secco

Wino musujące

  • Nadciśnienie co najmniej 3 bar przy 20°C
  • Co najmniej 9,5% obj.
  • Podlega podatkowi od win musujących w wysokości 136 EUR/hl, co odpowiada 1,02 EUR za litr
  • Warianty wina musującego: Szampan, Sekt, Crémant, Cava, Prosecco Spumante

Podatek od win musujących w Niemczech

Ten podatek akcyzowy dotyczy wszystkich win musujących z korkiem, który jest przymocowany za pomocą urządzenia przytrzymującego lub posiada nadciśnienie wynoszące co najmniej 3 bary w temperaturze 20°C, które jest spowodowane rozpuszczonym dwutlenkiem węgla. Wino perłowe nie spełnia żadnego z tych kryteriów i dlatego jest zwolnione z podatku od win musujących. Jest to również powód, dla którego wina musujące i seccos są często tańsze niż wino musujące czy szampan.

Rzeczy, które warto wiedzieć o winie musującym

Co to jest wino musujące?

Wino musujące to wino, które jest wzbogacone o kwas węglowy. Zawartość CO² może wynosić jedynie od 1 do maksymalnie 2,5 bara w temperaturze 20 C. Wino musujące charakteryzuje się filigranowym perlage i delikatną słodyczą.

Jaka jest idealna temperatura do picia dla win musujących?

Idealna temperatura do picia dla win musujących wynosi między 6 a 8°C.

Co z okresem trwałości win musujących?

Wina musujące są już u szczytu swojej dojrzałości, kiedy je kupujesz. Oznacza to, że wino musujące może być spożywane natychmiast. W przypadku krótkotrwałego przechowywania - około 1 roku - Secco Frizzante należy umieścić w pozycji pionowej w chłodnym, ciemnym miejscu.

Jak długo można przechowywać otwartą butelkę wina musującego?

Wino musujące można przechowywać do 3 dni po otwarciu, do tego czasu gazowanie będzie już dawno rozproszone.

Do czego pasuje wino musujące?

Wino Perła i Secco Frizzante są idealne jako aperitif do brunchu, śniadania, deseru, a także do ciast i ciasteczek. Również solo wino perłowe punktuje w okresie letnim i na wakacjach.

Kup online wino musujące

Czy czujesz już lekkie mrowienie? Potem czas na zamówienie i delektowanie się wysokiej jakości winami musującymi i seccos z Włoch, Niemiec, Austrii i Hiszpanii. Odkryj lekkość w VINELLO. Oferujemy Państwu wyśmienity wybór win musujących do kupienia tanio. Znajdź wina musujące i półmusujące we wszystkich odmianach - czy to frizzante, różowe, wytrawne, brut, łagodne, czy też takie, jakie lubisz. Kupuj swoje wina musujące na VINELLO, a my dostarczymy Ci świeże Seccos Frizzante poprzez neutralną dla klimatu i ubezpieczoną wysyłkę bezpośrednio do Ciebie. Szybki, niezawodny i musujący - Twój handel winem VINELLO.

W GÓRĘ W GÓRĘ
W GÓRĘ