Przyjemność z winem musującym: W prawie wszystkich regionach winiarskich oprócz tzw. win spokojnych produkowane są również wina musujące. Szampan, wino musujące, Prosecco i Co. oznaczają w szczególności przyjemność picia wina w połączeniu z radością życia. Radość, którą my z winiarni Vinello chcielibyśmy Wam przekazać.

Zamknij filtry
od do
 
 
 
 
 
 
Nie znaleziono żadnych wyników!
Wskazówka!
-
Motivo Rosé extra dry - Borgo Molino
Wina musujące Spumante extra trocken - extra dry Italy Wenecja (IT)
54,71 Zł *
0.75 l (72,95 Zł * / 1 l)
70121-IT-SW-BL-001
Kaufe 6, spare 5%
'Aimery Grande Cuvée 1531 Rosé Crémant Brut - Sieur d''Arques'
'Aimery Grande Cuvée 1531 Rosé Crémant Brut - Sieur d''Arques'
Wina musujące Crémant brut - bruto Frankreich Languedoc (FR) Limoux (FR)
55,16 Zł *
0.75 l (73,55 Zł * / 1 l)
70342-FR-SW-BL-002
Kaufe 6, spare 5%
Wskazówka!
'Aimery Grande Cuvée 1531 Crémant Brut - Sieur d''Arques'
'Aimery Grande Cuvée 1531 Crémant Brut - Sieur d''Arques'
Wina musujące Crémant brut - bruto Frankreich Languedoc (FR) Limoux (FR)
55,16 Zł *
0.75 l (73,55 Zł * / 1 l)
70342-FR-SW-BL-001
Wskazówka!
Crémant de Loire Brut Blanc Excellence - Bouvet Ladubay Crémant de Loire Brut Blanc Excellence - Bouvet Ladubay
Wina musujące Crémant brut - bruto Frankreich Val de Loire (FR) Saumur (FR)
64,74 Zł *
0.75 l (86,32 Zł * / 1 l)
70124-FR-SW-013-10
Prosecco Frizzante DOC - Villa Sandi Prosecco Frizzante DOC - Villa Sandi
Perlwein Prosecco Frizzante brut - bruto Italy Wenecja (IT) Prosecco DOC (IT)
35,39 Zł *
0.75 l (47,19 Zł * / 1 l)
70015-IT-SW-0001-NV-1
Crémant de Loire Brut Rosé Excellence - Bouvet Ladubay Crémant de Loire Brut Rosé Excellence - Bouvet Ladubay
Wina musujące Crémant brut - bruto Frankreich Val de Loire (FR) Saumur (FR)
64,74 Zł *
0.75 l (86,32 Zł * / 1 l)
70124-FR-SW-014
Wskazówka!
Marsecco Red Frizzante - Castle of Dracula
Marsecco Red Frizzante - Castle of Dracula
Perlwein mild - doux - sweet - dolce Italy Wenecja (IT)
40,70 Zł *
0.75 l (54,27 Zł * / 1 l)
70011-IT-SW-MZ-002
Bianco Frizzante Veneto IGT - Casa Gheller
Bianco Frizzante Veneto IGT - Casa Gheller
Perlwein brut - bruto Italy Wenecja (IT)
25,58 Zł *
0.75 l (34,11 Zł * / 1 l)
70015-IT-SW-BL-04
Amatista Moscato Rosado Frizzante DO - Anecoop Amatista Moscato Rosado Frizzante DO - Anecoop
Perlwein smooth Spanien Valencia (ES) Valencia DO (ES)
25,64 Zł *
0.75 l (34,19 Zł * / 1 l)
70009-ES-RO-MC-001-NV
Spumante Brut Rosé - Sacchetto Spumante Brut Rosé - Sacchetto
Wina musujące Spumante brut - bruto Italy Wenecja (IT)
48,07 Zł *
0.75 l (64,09 Zł * / 1 l)
70011-IT-SW-BL-0293-10
Lambrusco Grasparossa di Castelvetro Amabile Frizzante Perlwein
Lambrusco Grasparossa di Castelvetro Amabile Frizzante DOC 2020 - Villa di Corlo
Czerwone wino Perlwein Lambrusco mild - doux - sweet - dolce Italy Emilia-Romagna (IT) Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC (IT)
41,98 Zł *
0.75 l (55,97 Zł * / 1 l)
70011-IT-SW-LA-301-11
Prima Rosa Vino Frizzante Rosé - Sacchetto
Prima Rosa Vino Frizzante Rosé - Sacchetto
Perlwein trocken - dry - sec Italy Wenecja (IT)
27,08 Zł *
0.75 l (36,11 Zł * / 1 l)
70011-IT-SW-PN-001-11
- Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut - Cave de Lugny
Wina musujące Crémant brut - bruto Frankreich Burgundia
55,16 Zł *
0.75 l (73,55 Zł * / 1 l)
70007-FR-SW-CH-071
Wskazówka!
-
6er Vorteils-Weinpaket - Motivo Rosé extra dry - Borgo Molino
317,37 Zł *
4.5 l (70,53 Zł * / 1 l)
70121-IT-SW-BL-001-6X
-
Cap Classique Blanc de Blancs Brut 2016 - Graham Beck
Wina musujące Cap Classique brut - bruto Südafrika Breede River Valley (ZA) Robertson (ZA)
98,91 Zł *
0.75 l (131,88 Zł * / 1 l)
70172-ZA-SW-BL-004
Oro Spumante Extra Dry Prosecco DOC 2018 - Sacchetto
Oro Spumante Extra Dry Prosecco DOC 2018 - Sacchetto
Wina musujące Prosecco Spumante extra trocken - extra dry Italy Wenecja (IT) Prosecco DOC (IT)
45,41 Zł *
0.75 l (60,55 Zł * / 1 l)
70011-IT-SW-PR-0294
1 Od 49

Wino musujące - trzy metody produkcji

Nie daj się zniechęcić temu terminowi! Wino musujące" nie jest w żadnym wypadku musującym sokiem winogronowym o wątpliwej jakości, jak niektórzy normalni konsumenci nadal uważają. Również bardzo szlachetne krople jak szampan, Spumante czy Cava są z definicji winami musującymi. Prawo żywnościowe obejmuje po prostu wszystkie napoje winopochodne o zawartości alkoholu co najmniej 10 procent i ciśnieniu co najmniej 3 barów. To, w jaki sposób dwutlenek węgla, który odpowiada za wspomniane ciśnienie, dostaje się do butelki, ma w tym momencie drugorzędne znaczenie. Zasadniczo, rozróżnia się trzy podstawowe procesy w produkcji wina musującego 

  • Fermentacja w butelce
  • Fermentacja w zbiorniku
  • Proces impregnacji

 

Wina musujące z fermentacji w butelce

Klasyczna fermentacja w butelce do produkcjiwina musującego   została opracowana w XVII wieku przez benedyktyńskiego mnicha Pierre'a Pérignona, ale według obecnego stanu badań nie on ją wymyślił. Druga fermentacja, a więc wzbogacenie w dwutlenek węgla, odbywa się, jak sama nazwa wskazuje, w butelce. W klasycznej metody, zwany także Méthode champenoise, cukier i drożdże są dodawane do wina bazowego i wino jest wyciągnął do butelki, która jest następnie uszczelnione. Podczas fermentacji alkoholowej, która teraz rozpoczyna się na nowo, wytwarza się nie tylko alkohol, ale także dwutlenek węgla, a tym samym ciśnienie.  

Po minimalnym czasie przechowywania, drożdże są przenoszone do szyjki butelki poprzez wstrząsanie. Powstały w ten sposób korek drożdżowy jest następnie usuwany, a butelka jest ostatecznie zamykana. Proces ten był pierwotnie delikatny i pracochłonny, co sprawia, że status Champagne jako napoju luksusowego jest zrozumiały. Przy okazji Dom Pérignon sprawił, że butelka o pojemności 0,7l stała się również godna szacunku - zgodnie z przeciętną ilością, jaką mężczyzna wypijał wówczas podczas kolacji. Większe butelki, które są nadal powszechne dzisiaj, takie jak butelka magnum, zawsze były uważane za symbol statusu haute volée.  

W procesie transvasacji druga fermentacja odbywa się również na butelce. W przeciwieństwie do metody klasycznej, usuwanie drożdży jest jednak nieco uproszczone. Jest on po prostu odfiltrowany, a wino musujące jest następnie rozlewane do nowych butelek. Straty ciśnienia, które normalnie występują w tym procesie, można uniknąć dzięki rozwiązaniom technicznym stosowanym od około połowy XX wieku. Niemieckie wino musujące jest w dużej mierze produkowane metodą transvasier. 

 

Wina musujące powstające w wyniku fermentacji w zbiorniku

Wraz z poprawą koniunktury gospodarczej i wynikającym z niej wzrostem popytu na wino musujące, jak również możliwościami technicznymi od lat 50-tych XX wieku, fermentacja w zbiorniku stała się ekonomicznie interesująca. W tym procesie, druga fermentacja odbywa się w zbiorniku, po czym wino gazowane jest zassane do butelki pod przeciwciśnieniem po filtracji. Produkcja wina musującego przez fermentację w zbiorniku jest mniej skomplikowana niż fermentacja w butelce, a tym samym bardziej opłacalna.  

Szczególną formą fermentacji w zbiornikach jest Méthode rurale. Tutaj dwutlenek węgla powstaje w wyniku pierwszej fermentacji, która zostaje zatrzymana przez silne schłodzenie. Wino, które jest jeszcze dość słodkie, jest teraz zasysane do butelki, gdzie kontynuuje fermentację i tworzy dwutlenek węgla. Produkt końcowy jest słodszy niż wina musujące z drugiej fermentacji, czego najbardziej znanym przykładem jest Asti spumante, które jest produkowane na dość dużą skalę w Piemoncie.

 

Wina musujące metodą impregnacji

Jest to najtańsza metoda i polega po prostu na wstrzykiwaniu dwutlenku węgla do wina bazowego w warunkach chłodzenia i ciśnienia. Najbardziej znanym produktem wytwarzanym tą metodą jest Prosecco frizzante, które jednak nie jest ściśle rzecz biorąc winem musującym, ale winem półmusującym i musi być wytwarzane pod ciśnieniem niższym niż 3 bary. Wyższej jakości Prosecco spumante, z drugiej strony, jest zazwyczaj produkowane w procesie fermentacji w zbiorniku i charakteryzuje się drobniejszym i bardziej stabilnym perlage niż frizzante .

 

Wina musujące świata

Wina musujące wytwarzano w wielu częściach starożytnej Europy przy użyciu metod opisanych powyżej. W Niemczech i Austrii nazywa się je Sekt (fermentacja w butelce lub w zbiorniku), we Francji Champagne lub, jeśli nie pochodzą z Szampanii, Crémant (obie fermentacja w butelce). We Włoszech najbardziej znanymi winami musującymi są Prosecco spumante (głównie fermentacja w zbiorniku) i Asti spumante. Z Hiszpanii pochodzi Cava, dla której obowiązują podobne wysokie wymagania jakościowe jak dla szampana.

Wina musujące - cieszyć się życiem z lekkością

Musujące chwile przeżywa się zazwyczaj w miłym towarzystwie - i z odpowiednim winem musującym. Wino półmusujące jest musującą alternatywą dla konwencjonalnego wina i godnym rozwiązaniem przed kwasowym winem musującym i szampanem. Wino musujące to coś w sam raz na letni dzień, imprezę, przyjemny kieliszek w gronie przyjaciół. Z subtelną słodyczą, eleganckiewino musujące , znane również pod kuszącą nazwą Secco, wzbogaca każdy dzień, z jasnym kolorem, swobodnymi aromatami i dostosowanym perlage. Zafunduj sobie kieliszek, na co dzień jest mnóstwo czasu - teraz robi się perliście dzięki pierwszorzędnym winom musującym i Secco Frizzante na VINELLO.

Wino musujące - modne i nowoczesne

Przez długi czas wino musujące było produktem niszowym, na który nie było popytu. Dopiero świeża fala włoskich win musujących, takich jak Prosecco Frizzante, sprawiła, że niemieccy winiarze przebudzili się i zaczęli czarować podniebienia wysokiej jakości winami musującymi i cudowną lekkością. Wino musujące nie narzuca się, ma więcej kwasu węglowego niż wino spokojne, ale zdecydowanie mniej niż wino musujące. Tak więc Secco Frizzante harmonizuje jako aperitif, jako zwiewna przyjemność, jako alkoholowy kompan dla znakomitych grup. Zanim jednak rozpocznie się zabawa, wielu zorientowanych na przyjemność miłośników dobrego smaku zastanawia się, jaka jest różnica między winem musującym, winem musującym i winem musującym.

Proces produkcji doskonałych win musujących

Wino musujące jest wyraźnie zdefiniowane i różni się od swoich krewnych w szczególności przez zawartość dwutlenku węgla. Jako wino półmusujące, o minimalnej objętości 7%, secco może mieć nadciśnienie kwasu węglowego od 1 do maksymalnie 2,5 bara w temperaturze 20°C. Wszystko powyżej tej wartości jest uważane za wino musujące. Wszystko powyżej tej wartości jest uważane za wino musujące. Lekko musujące wino musujące nie jest zatem objęte podatkiem od win musujących, ale nie może być również wprowadzane do obrotu w podobnych butelkach i wzorach jako wino musujące lub szampan.

Widać, że wino musujące mocno różni się od wina musującego. To już zaczyna się od fermentacji wina. Podobnie jak w przypadku wina niemusującego, endogenna kwasowość znika, ale w przypadku wina musującego jest ona wychwytywana i dodawana z powrotem do wina po fermentacji. Proces ten nazywany jest impregnacją. Alternatywnie, producent wina może dodać do wina sztuczny dwutlenek węgla, zwany również kwasem egzogenicznym, ale musi to wyraźnie zaznaczyć na etykiecie z oznaczeniem wino musujące z dodatkiem kwasu. Pełna gama oznaczeń win musujących obejmuje:

  • Wino musujące z dodatkiem kwasu
  • Wino perłowe
  • Wino półmusujące z oznaczeniem geograficznym
  • Gatunkowe wino półmusujące z określonych regionów

Różnica między winem musującym a półmusującym

Wino musujące

  • Nadciśnienie od 1 do 2,5 bara przy 20°C
  • Co najmniej 7% obj.
  • Nie podlega podatkowi od win musujących
  • Warianty wina musującego: Prosecco Frizzante, Secco

Wino musujące

  • Nadciśnienie co najmniej 3 bar przy 20°C
  • Co najmniej 9,5% obj.
  • Podlega podatkowi od win musujących w wysokości 136 EUR/hl, co odpowiada 1,02 EUR za litr
  • Warianty wina musującego: Szampan, Sekt, Crémant, Cava, Prosecco Spumante

Podatek od win musujących w Niemczech

Ten podatek akcyzowy dotyczy wszystkich win musujących z korkiem, który jest przymocowany za pomocą urządzenia przytrzymującego lub posiada nadciśnienie wynoszące co najmniej 3 bary w temperaturze 20°C, które jest spowodowane rozpuszczonym dwutlenkiem węgla. Wino perłowe nie spełnia żadnego z tych kryteriów i dlatego jest zwolnione z podatku od win musujących. Jest to również powód, dla którego wina musujące i seccos są często tańsze niż wino musujące czy szampan.

Rzeczy, które warto wiedzieć o winie musującym

Co to jest wino musujące?

Wino musujące to wino, które jest wzbogacone o kwas węglowy. Zawartość CO² może wynosić jedynie od 1 do maksymalnie 2,5 bara w temperaturze 20 C. Wino musujące charakteryzuje się filigranowym perlage i delikatną słodyczą.

Jaka jest idealna temperatura do picia dla win musujących?

Idealna temperatura do picia dla win musujących wynosi między 6 a 8°C.

Co z okresem trwałości win musujących?

Wina musujące są już u szczytu swojej dojrzałości, kiedy je kupujesz. Oznacza to, że wino musujące może być spożywane natychmiast. W przypadku krótkotrwałego przechowywania - około 1 roku - Secco Frizzante należy umieścić w pozycji pionowej w chłodnym, ciemnym miejscu.

Jak długo można przechowywać otwartą butelkę wina musującego?

Wino musujące można przechowywać do 3 dni po otwarciu, do tego czasu gazowanie będzie już dawno rozproszone.

Do czego pasuje wino musujące?

Wino Perła i Secco Frizzante są idealne jako aperitif do brunchu, śniadania, deseru, a także do ciast i ciasteczek. Również solo wino perłowe punktuje w okresie letnim i na wakacjach.

Kup online wino musujące

Czy czujesz już lekkie mrowienie? Potem czas na zamówienie i delektowanie się wysokiej jakości winami musującymi i seccos z Włoch, Niemiec, Austrii i Hiszpanii. Odkryj lekkość w VINELLO. Oferujemy Państwu wyśmienity wybór win musujących do kupienia tanio. Znajdź wina musujące i półmusujące we wszystkich odmianach - czy to frizzante, różowe, wytrawne, brut, łagodne, czy też takie, jakie lubisz. Kupuj swoje wina musujące na VINELLO, a my dostarczymy Ci świeże Seccos Frizzante poprzez neutralną dla klimatu i ubezpieczoną wysyłkę bezpośrednio do Ciebie. Szybki, niezawodny i musujący - Twój handel winem VINELLO.

W GÓRĘ