♥ Obecnie 15 636 win tylko dla Ciebie! ♥
Osobista rada!
Bezpieczne opakowanie!
Niezawodna wysyłka!

Cava

(64)

W piwnicach Katalonii dojrzewa hiszpańska specjalność: Cava.

 

Dowiedz się więcej o Cava
Zamknij filtry
od do
🏆  
24 h 🚀  
Nie znaleziono żadnych wyników!
Heredad Reserva Brut DO in GP - Segura Viudas
Wina musujące Wina musujące
brut - bruto brut - bruto
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
WSKAZÓWKA!
Reserva Brut DO - Segura Viudas
WSKAZÓWKA!
Wina musujące Wina musujące
brut - bruto brut - bruto
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
Anna de Codorníu Blanc de Blancs Reserva Brut - Codorníu
Wina musujące Wina musujące
brut - bruto brut - bruto
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
Proyecto Cu4tro Bubbles Cava Brut DO - Clos Montblanc
Wina musujące Wina musujące
brut - bruto brut - bruto
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
wegańskie wegańskie
Proa Cava Rosado Brut - Vallformosa
wegańskie wegańskie
Wina musujące Wina musujące
brut - bruto brut - bruto
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
bio bio
Barcelona Cava Brut Reserva Rosado - Vilarnau
bio bio
Wina musujące Wina musujące
brut - bruto brut - bruto
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
Pupitre Brut Reserva Imperial - Cellers de l’Arboc
Wina musujące Wina musujące
extra brut extra brut
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
Pupitre Rosé - Cellers de l’Arboc
Wina musujące Wina musujące
brut - bruto brut - bruto
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
Art Collection Cava Brut Reserva - Bodegas Faustino
Wina musujące Wina musujące
brut - bruto brut - bruto
Hiszpania Hiszpania
La Rioja (ES) La Rioja
Barcelona Cava Brut Reserva - Vilarnau
Wina musujące Wina musujące
brut - bruto brut - bruto
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
Cava Semi-sec DO - Palau
Wina musujące Wina musujące
Demi-sec - Medium Dry - Abboccato - Semi-Seco Demi-sec - Medium Dry - Abboccato - Semi-Seco
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
Anna de Codorníu Brut Rosé - Codorníu
Wina musujące Wina musujące
brut - bruto brut - bruto
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
Clasico Semi Seco - Codorníu
Wina musujące Wina musujące
Demi-sec - Medium Dry - Abboccato - Semi-Seco Demi-sec - Medium Dry - Abboccato - Semi-Seco
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
Clasico Seco - Codorníu
Wina musujące Wina musujące
suchy - sec suchy - sec
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
bezalkoholowe
bio bio
Vilarnau Cava Brut Rosado 0,0 - Vilarnau
bezalkoholowe
bio bio
Wina musujące Wina musujące
brut - bruto brut - bruto
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
-
Wina musujące Wina musujące
brut - bruto brut - bruto
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
Pupitre Brut - Cellers de l’Arboc
Wina musujące Wina musujące
brut - bruto brut - bruto
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
Cava Extremarium Rosado brut nature DO - Mont Marcal
Wina musujące Wina musujące
brut nature - dosage zéro brut nature - dosage zéro
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
Seleccion Brut Cava DO in GP - Villa Conchi
Wina musujące Wina musujące
brut - bruto brut - bruto
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
Tresor Rosé brut DOP - Pere Ventura
Wina musujące Wina musujące
brut - bruto brut - bruto
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
1551 Brut Rosé - Codorníu
Wina musujące Wina musujące
brut - bruto brut - bruto
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
Bienvenido Cava Brut DO - Pere Ventura
Wina musujące Wina musujące
brut - bruto brut - bruto
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
Cava Raimat Chardonnay - Xarello Brut Nature DO - Raimat
Wina musujące Wina musujące
brut - bruto brut - bruto
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
Cava Brut DO - Palau
Wina musujące Wina musujące
brut - bruto brut - bruto
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
Seleccion Cava Brut DO - Villa Conchi
Wina musujące Wina musujące
brut - bruto brut - bruto
Hiszpania Hiszpania
Katalonien (ES) Katalonien
1 Od 3

Cava - wycieczka po Katalonii

Pod ziemią Katalonii dojrzewa hiszpański specjał, który pod każdym względem może konkurować z wielkim francuskim szampanem: Cava, wino musujące wytwarzane metodą fermentacji butelkowej, z łatwością oczarowuje spragnione podniebienia. Potężny bukiet podkreślony szlachetnym perlage prezentuje się w ożywczym kolorze w kieliszku - idealne do świętowania, delektowania się i odpoczynku. Szlachetne hiszpańskie wino musujące Cava na specjalną godzinę, a co jest specjalne, ty decydujesz. Cava na VINELLO - schodzi pod ziemię.

Cava - fermentuje w butelce, smakuje w kieliszku

Niedaleko Barcelony, w regionie winiarskim Penedés, znajdziesz liczne bodegi i jeszcze więcej cavas, podziemnej wersji hiszpańskiej winiarni. Prawie 96% wszystkich win musujących z Cavy produkowanych jest pod ziemią. Znak jakości Denominació d'Origen Cava gwarantuje niezmiennie wysoką jakość produktów, ale zasadniczo nie jest oznaczeniem lokalnym. Inne zakłady produkcyjne znajdują się w Walencji, Rioja i Navarra. Ojczyzną Cavy jest jednak i pozostaje region Penedés, wokół małego miasteczka Sant Sadurní d'Anoia. Zgodnie z oryginalnym francuskim modelem, winiarze tłoczą Cavę przez fermentację w butelce. Wynik nie musi uciekać od porównania z szampanem, ponieważ Cava jest lekka, musująca i pełna szlachetnych aromatów, co sprawia, że hiszpańskie wino musujące jest szlachetnym towarzyszem na wszystkie rodzaje okazji.

Cava i bodega

Nazwa Cava pochodzi od miejsca, w którym wino staje się musujące - w piwnicy. W przeszłości hiszpańska Cava była jeszcze nazywana Szampanią, ponieważ w zasadzie nie było różnicy w produkcji i jakości. Jednakże, w związku z przystąpieniem Hiszpanii do UE, zaczęły obowiązywać również europejskie przepisy dotyczące wina. A ponieważ szampan jest oznaczeniem lokalnym, Hiszpanie musieli znaleźć nową nazwę dla tego wysokiej jakości produktu. Ponieważ wino musujące może dojrzewać lepiej, gdy jest schłodzone, a to jest najbardziej prawdopodobne do osiągnięcia przez podziemne miejsce przechowywania, winiarze zdecydowali się na nazwę Cava. Cava to hiszpański termin oznaczający podziemną piwnicę, w której panują idealne warunki dla wina musującego. Na marginesie: naziemna hiszpańska winiarnia nazywa się bodega.

Smaki Cavy

Cavas to wyraziste i harmonijne wina musujące z dojrzałymi owocami i żywotną kwasowością. W zależności od smaku, Cava jest czasem wytrawna, czasem słodka. Aby uniknąć niespodzianek w kieliszku, poniżej przedstawiamy krótki przegląd smaków win musujących Cava.

  • brut: wytrawny z maksymalną zawartością cukru resztkowego wynoszącą 15 gramów na litr
  • extra brut: ekstra wytrawny z maksymalną zawartością 6 gramów cukru resztkowego na litr
  • charakter brut: bardzo wytrawny z maksymalną zawartością 3 g/l
  • extra seco: mniej wytrawny niż brut, o zawartości cukru resztkowego między 12 a 20 g/l
  • seco: wytrawny z cukrem resztkowym 17-35 g/l
  • semi seco: półwytrawne cavas o zawartości cukru resztkowego 33-55 g/l

Produkcja Cava

Odkąd Josep Raventós przywiózł do Hiszpanii w 1872 roku swoją wiedzę na temat szampana, zdobytą we Francji, Méthode traditionelle, typowa metoda szampańska, jest drogą, którą musi przejść wino, aby później przynieść ludziom musującą radość jako Cava.

  • Zaczyna się od wina bazowego. Zatwierdzone odmiany winorośli to Xarel-lo, Macabeo, Parellada, Chardonnay, Garnatxa, Monastrell, Trepat i Pinot Noir. Tradycyjnie, wino bazowe składa się z Xarel-lo dla ciała, Parellada dla elegancji i Macabeo dla świeżości. Do cuveé dodaje się tirage, składający się z czystych drożdży i granulowanego cukru.
  • Teraz mieszanina jest rozlewana do butelek i zamykana. Fermentacja rozpoczyna się poziomo w piwnicy. Drożdże przekształcają cukier w alkohol i kwas węglowy. Im dłużej trwa druga fermentacja, tym wyższa jest jakość gotowej cavy.
  • Aby później pozbyć się ekstraktu drożdżowego z butelki, rozpoczyna się riddling. Butelki umieszcza się do góry nogami na krążkach do riddlingu pod kątem. Stopniowo butelki są trochę wstrząsane, trochę obracane i coraz bardziej pionowo wkładane do krążków wstrząsających. W ten sposób ekstrakt przemieszcza się kawałek po kawałku do szyjki butelki.
  • Po miesiącach przechowywania butelki zanurzane są do góry dnem w zimnej solance o temperaturze -20°C, dzięki czemu szyjka butelki, a tym samym znajdujące się w niej drożdże zostają głęboko zamrożone. Kiedy butelka jest otwierana, kwas węglowy wystrzeliwuje zamrożone drożdże.
  • Zanim Cava będzie gotowa, butelka jest napełniana dawką transportową. Jest to mieszanka tego samego Cuveé i cukru trzcinowego. W zależności od dozowania decyduje się tu o smaku cavy.
  • Na koniec butelka jest ponownie korkowana i bezpiecznie zamykana za pomocą drutu. Cava jest gotowa.

Cava Denominació d'Origen

Wina musujące Cava podlegają ścisłym wytycznym, aby mogły nosić tę dumną nazwę. Cava D.O. musi zatem spełniać następujące cechy:

  • Fermentacja musi odbywać się w butelce przez co najmniej dziewięć miesięcy. Reservas fermentują 15 miesięcy, a Gran Reservas nawet 30 miesięcy w butelce.
  • Gotowa Cava musi mieć zawartość alkoholu pomiędzy 10,8 a 12,8% objętości.
  • Kwasowość musi wynosić co najmniej 5,5 g/l
  • Do produkcji Cav dozwolone są tylko odmiany winogron Xarel-lo, Macabeo, Parellada, Chardonnay, Garnatxa, Monastrell, Trepat i Pinot Noir.

Nasza rekomendacja VINELLO

Reserva Brut DO - Segura Viudas
A Cava po tradycyjnej produkcji i z typowych odmian winogron. Wspaniale owocowe i orzeźwiające Reserva Brut D.O. prezentuje się w kieliszku w kolorze słomkowo-żółtym. Elegancki perlage uszlachetnia niuanse kwiatowe i otwiera zaokrąglone wykończenie. Starannie zbierana ręcznie i fermentowana przez wiele miesięcy, ta cava z winnicy Segura Viudas zapowiada się jako wyjątkowe i stymulujące doświadczenie na święta, całodzienne i śródziemnomorskie uczty.

Rzeczy, które warto wiedzieć o Cavie

Czym jest wino musujące Cava?

Cava to hiszpańska odmiana szampana. Cava, również wytwarzana w procesie fermentacji butelkowej, jest uważana za bardzo wysokiej jakości wino musujące.

Jaka jest idealna temperatura do picia Cavy?

Wino musujące Cava najlepiej podawać w temperaturze picia 8°C.

Jak przechowywać wino musujące Cava?

Cavas są sprzedawane gotowe do picia i mogą być spożywane natychmiast. Przy krótkotrwałym przechowywaniu zaleca się chłodne, ciemne i odporne na temperaturę miejsce do przechowywania. Wina musujące Cava preferują przechowywanie na stojąco.

Do czego pasuje Cava?

Cava jest idealna jako aperitif, ale równie dobrze komponuje się z lekkimi daniami. Owoce morza, sałatki, makarony, ryby, białe mięso i desery są uważane za harmonijne jedzenie towarzyszy wina musującego Cava.

Jak długo zachowuje trwałość otwarta butelka wina musującego Cava?

Otwartą butelkę wina musującego Cava przechowuje się zazwyczaj przez 2-3 dni, pod warunkiem, że butelka została szczelnie zamknięta korkiem do szampana lub tlen w butelce został zredukowany za pomocą pompki do wina. W przeciwnym razie, jest to otwarta butelka w lodówce i najlepiej pić następnego dnia.

Cava wino musujące kupić tanie online

Ciesz się musujące specjalności z Katalonii i kilka rozproszonych zakątków Hiszpanii i traktować się musujące, owocowe Cavas w doskonałej cenie. Delektuj się uroczystymi chwilami z hiszpańską lekkością. W VINELLO, znajdziesz wykwintny wybór pierwszej klasy Cavas. Kup swoje ulubione produkty i skorzystaj z naszej szybkiej i ubezpieczonej dostawy. Zamów Cavę online, schłódź ją i delektuj się nią z przyjaciółmi, we dwójkę lub podczas rozmyślań. Cava w VINELLO - skosztuj musującej radości życia.

O czym warto wiedzieć Cava
Was ist Cava Sekt oder Schaumwein?
Cava ist ein Schaumwein aus Katalonien in Spanien. Der Cava (Deutsch Sekt, spanisch auch el cava (vi escumós)) wird mit der Flaschengärungsmethode hergestellt. Cava als qualitativ sehr hochwertiger Schaumwein.
Wo liegt die ideale Trinktemperatur für Cavas?
Cava Schaumwein wird optimal bei einer Trinktemperatur von 8°C serviert.
Wie lagert man Cava Schaumwein?
Cavas werden trinkfertig im Verkauf angeboten und können sofort getrunken werden. Für eine kurzzeitige Lagerung empfiehlt sich ein kühler, dunkler und temperaturbeständiger Lagerplatz. Cava Schaumweine ziehen eine stehende Lagerung vor.
Zu was passt Cava?
Cava eignet sich ideal als Aperitif, aber auch zu leichten Speisen. Meeresfrüchte, Salate, Pasta, Fisch, helles Fleisch und Desserts gelten als harmonische Speisebegleiter zum Cava Schaumwein.
Wie lange hält sich eine offene Flasche Cava Schaumwein?
Eine geöffnete Flasche Cava Schaumwein hält sich in der Regel noch 2-3 Tage, sofern die Flasche mit einem Sektverschluß fest verschlossen wurde oder mit einer Weinpumpe der Sauerstoff in der Flasche reduziert wurde. Ansonsten gilt es eine geöffnete Flasche im Kühlschrank zu lagern und am besten am nächsten Tag zu trinken.
W GÓRĘ W GÓRĘ
W GÓRĘ