Cava - fermentuje w butelce, smakuje w kieliszku
Niedaleko Barcelony, w regionie winiarskim Penedés, znajdziesz liczne bodegi i jeszcze więcej cavas, podziemnej wersji hiszpańskiej winiarni. Prawie 96% wszystkich win musujących z Cavy produkowanych jest pod ziemią. Znak jakości Denominació d'Origen Cava gwarantuje niezmiennie wysoką jakość produktów, ale zasadniczo nie jest oznaczeniem lokalnym. Inne zakłady produkcyjne znajdują się w Walencji, Rioja i Navarra. Ojczyzną Cavy jest jednak i pozostaje region Penedés, wokół małego miasteczka Sant Sadurní d'Anoia. Zgodnie z oryginalnym francuskim modelem, winiarze tłoczą Cavę przez fermentację w butelce. Wynik nie musi uciekać od porównania z szampanem, ponieważ Cava jest lekka, musująca i pełna szlachetnych aromatów, co sprawia, że hiszpańskie wino musujące jest szlachetnym towarzyszem na wszystkie rodzaje okazji.
Cava i bodega
Nazwa Cava pochodzi od miejsca, w którym wino staje się musujące - w piwnicy. W przeszłości hiszpańska Cava była jeszcze nazywana Szampanią, ponieważ w zasadzie nie było różnicy w produkcji i jakości. Jednakże, w związku z przystąpieniem Hiszpanii do UE, zaczęły obowiązywać również europejskie przepisy dotyczące wina. A ponieważ szampan jest oznaczeniem lokalnym, Hiszpanie musieli znaleźć nową nazwę dla tego wysokiej jakości produktu. Ponieważ wino musujące może dojrzewać lepiej, gdy jest schłodzone, a to jest najbardziej prawdopodobne do osiągnięcia przez podziemne miejsce przechowywania, winiarze zdecydowali się na nazwę Cava. Cava to hiszpański termin oznaczający podziemną piwnicę, w której panują idealne warunki dla wina musującego. Na marginesie: naziemna hiszpańska winiarnia nazywa się bodega.
|
Smaki Cavy
Cavas to wyraziste i harmonijne wina musujące z dojrzałymi owocami i żywotną kwasowością. W zależności od smaku, Cava jest czasem wytrawna, czasem słodka. Aby uniknąć niespodzianek w kieliszku, poniżej przedstawiamy krótki przegląd smaków win musujących Cava.
- brut: wytrawny z maksymalną zawartością cukru resztkowego wynoszącą 15 gramów na litr
- extra brut: ekstra wytrawny z maksymalną zawartością 6 gramów cukru resztkowego na litr
- charakter brut: bardzo wytrawny z maksymalną zawartością 3 g/l
- extra seco: mniej wytrawny niż brut, o zawartości cukru resztkowego między 12 a 20 g/l
- seco: wytrawny z cukrem resztkowym 17-35 g/l
- semi seco: półwytrawne cavas o zawartości cukru resztkowego 33-55 g/l
Produkcja Cava
Odkąd Josep Raventós przywiózł do Hiszpanii w 1872 roku swoją wiedzę na temat szampana, zdobytą we Francji, Méthode traditionelle, typowa metoda szampańska, jest drogą, którą musi przejść wino, aby później przynieść ludziom musującą radość jako Cava.
- Zaczyna się od wina bazowego. Zatwierdzone odmiany winorośli to Xarel-lo, Macabeo, Parellada, Chardonnay, Garnatxa, Monastrell, Trepat i Pinot Noir. Tradycyjnie, wino bazowe składa się z Xarel-lo dla ciała, Parellada dla elegancji i Macabeo dla świeżości. Do cuveé dodaje się tirage, składający się z czystych drożdży i granulowanego cukru.
- Teraz mieszanina jest rozlewana do butelek i zamykana. Fermentacja rozpoczyna się poziomo w piwnicy. Drożdże przekształcają cukier w alkohol i kwas węglowy. Im dłużej trwa druga fermentacja, tym wyższa jest jakość gotowej cavy.
- Aby później pozbyć się ekstraktu drożdżowego z butelki, rozpoczyna się riddling. Butelki umieszcza się do góry nogami na krążkach do riddlingu pod kątem. Stopniowo butelki są trochę wstrząsane, trochę obracane i coraz bardziej pionowo wkładane do krążków wstrząsających. W ten sposób ekstrakt przemieszcza się kawałek po kawałku do szyjki butelki.
- Po miesiącach przechowywania butelki zanurzane są do góry dnem w zimnej solance o temperaturze -20°C, dzięki czemu szyjka butelki, a tym samym znajdujące się w niej drożdże zostają głęboko zamrożone. Kiedy butelka jest otwierana, kwas węglowy wystrzeliwuje zamrożone drożdże.
- Zanim Cava będzie gotowa, butelka jest napełniana dawką transportową. Jest to mieszanka tego samego Cuveé i cukru trzcinowego. W zależności od dozowania decyduje się tu o smaku cavy.
- Na koniec butelka jest ponownie korkowana i bezpiecznie zamykana za pomocą drutu. Cava jest gotowa.
Cava Denominació d'Origen
Wina musujące Cava podlegają ścisłym wytycznym, aby mogły nosić tę dumną nazwę. Cava D.O. musi zatem spełniać następujące cechy:
- Fermentacja musi odbywać się w butelce przez co najmniej dziewięć miesięcy. Reservas fermentują 15 miesięcy, a Gran Reservas nawet 30 miesięcy w butelce.
- Gotowa Cava musi mieć zawartość alkoholu pomiędzy 10,8 a 12,8% objętości.
- Kwasowość musi wynosić co najmniej 5,5 g/l
- Do produkcji Cav dozwolone są tylko odmiany winogron Xarel-lo, Macabeo, Parellada, Chardonnay, Garnatxa, Monastrell, Trepat i Pinot Noir.
|
Nasza rekomendacja VINELLO
Reserva Brut DO - Segura Viudas
A Cava po tradycyjnej produkcji i z typowych odmian winogron. Wspaniale owocowe i orzeźwiające Reserva Brut D.O. prezentuje się w kieliszku w kolorze słomkowo-żółtym. Elegancki perlage uszlachetnia niuanse kwiatowe i otwiera zaokrąglone wykończenie. Starannie zbierana ręcznie i fermentowana przez wiele miesięcy, ta cava z winnicy Segura Viudas zapowiada się jako wyjątkowe i stymulujące doświadczenie na święta, całodzienne i śródziemnomorskie uczty.
Rzeczy, które warto wiedzieć o Cavie
Czym jest wino musujące Cava?
Cava to hiszpańska odmiana szampana. Cava, również wytwarzana w procesie fermentacji butelkowej, jest uważana za bardzo wysokiej jakości wino musujące.
Jaka jest idealna temperatura do picia Cavy?
Wino musujące Cava najlepiej podawać w temperaturze picia 8°C.
Jak przechowywać wino musujące Cava?
Cavas są sprzedawane gotowe do picia i mogą być spożywane natychmiast. Przy krótkotrwałym przechowywaniu zaleca się chłodne, ciemne i odporne na temperaturę miejsce do przechowywania. Wina musujące Cava preferują przechowywanie na stojąco.
Do czego pasuje Cava?
Cava jest idealna jako aperitif, ale równie dobrze komponuje się z lekkimi daniami. Owoce morza, sałatki, makarony, ryby, białe mięso i desery są uważane za harmonijne jedzenie towarzyszy wina musującego Cava.
Jak długo zachowuje trwałość otwarta butelka wina musującego Cava?
Otwartą butelkę wina musującego Cava przechowuje się zazwyczaj przez 2-3 dni, pod warunkiem, że butelka została szczelnie zamknięta korkiem do szampana lub tlen w butelce został zredukowany za pomocą pompki do wina. W przeciwnym razie, jest to otwarta butelka w lodówce i najlepiej pić następnego dnia.
Cava wino musujące kupić tanie online
Ciesz się musujące specjalności z Katalonii i kilka rozproszonych zakątków Hiszpanii i traktować się musujące, owocowe Cavas w doskonałej cenie. Delektuj się uroczystymi chwilami z hiszpańską lekkością. W VINELLO, znajdziesz wykwintny wybór pierwszej klasy Cavas. Kup swoje ulubione produkty i skorzystaj z naszej szybkiej i ubezpieczonej dostawy. Zamów Cavę online, schłódź ją i delektuj się nią z przyjaciółmi, we dwójkę lub podczas rozmyślań. Cava w VINELLO - skosztuj musującej radości życia.