Co to jest Prosecco?
Pierwotnie Prosecco to nazwa odmiany winorośli, która była uprawiana wyłącznie w wąskim, ograniczonym obszarze upraw w północno-wschodniej włoskiej prowincji Treviso. Ten winogron Prosecco został doceniony już w czasach Imperium Rzymskiego z powodu jego pikantny, owocowy temperament. Od 2010 roku Prosecco jest nazwą pochodzenia, która odnosi się do prawie 18.000 hektarów winnic w Veneto, jak również w sąsiednim Friuli-Venezia Giulia. Dziś ta odmiana winorośli nosi nazwę Glera. Obowiązuje następująca zasada: każde wino musujące Prosecco, wino musujące lub wino niemusujące jest winem jakościowym, które posiada oznaczenie DOC (Denominazione di origine controllata), jeszcze wyższe DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) lub nowe DOP (Denominazione d'Origine Protetta).
Jedna odmiana winorośli zajmuje czołowe miejsce w procesie produkcji
Winogrono Glera jest dość kwaśne. Dlatego też rozwijają się w nim owocowe aromaty, często przypominające jabłka i gruszki lub owoce miękkie i cytrusowe. Aby uwydatnić te pierwotne aromaty, zbiory odbywają się zazwyczaj w najwcześniejszym możliwym terminie. Co więcej, ręczne zbiory są powszechne wśród winiarzy Prosecco, ponieważ winorośl często znajduje się na stromych zboczach, gdzie użycie maszyn nie jest możliwe. Dzięki temu uzyskuje się również większą wydajność przy lepszej jakości.
Do produkcji Prosecco używa się głównie jednoodmianowych winogron Glera. Dla dopełnienia aromatów można jednak dodać inne odmiany w ilości do 15 procent. Jednak winogrona te muszą być typowymi przedstawicielami regionu, jak Bianchetta, nieco dłuższa Glera lunga, Perera czy Verdiso.
Jaka jest różnica między winem musującym a Prosecco?
W wysokiej jakości Prosecco kwas węglowy powstaje w wyniku fermentacji w zbiorniku lub w butelce. Wprowadza się tu rozróżnienie między winem musującym Prosecco Frizzante a winem musującym Prosecco Spumante. W przypadku Frizzante , kwas węglowy wytwarza niższe ciśnienie niż w winie musującym i musującym. Osiąga mniej niż trzy bary. Prostym przedstawicielom można również nadać blask poprzez kontrolowane procesy chłodzenia i ciśnienia. Ponadto, w przypadku frizzante, często możliwe jest zamknięcie butelek za pomocą nakrętki. Spumante , z drugiej strony, ma ciśnienie kwasu węglowego trzech barów lub więcej, a zatem jest włoskie wino musujące. Jednakże, może być nazywany Prosecco wina musującego tylko wtedy, gdy kwas węglowy został wyprodukowany przez drugą fermentację. We Włoszech, nawiasem mówiąc, istnieje również Prosecco jako wino niemusujące, które jednak rzadko znajduje się w drodze przez Alpy.
Prosecco Spumante
Prosecco Spumante to wino musujące, które wytwarza własny kwas węglowy poprzez fermentację w butelce lub zbiorniku. Wysoka zawartość dwutlenku węgla jest idealna dla eleganckiego perlage, który jest w stanie utrzymać się przez długi czas w kieliszku. Klasyczną cechą Spumante jest agraffe, druciany uchwyt, który utrzymuje korek w miejscu przed wysokim ciśnieniem 3 barów lub więcej.
- Perlage: delikatny i długotrwały
- Zawartość alkoholu: min. 11,0 % obj.
- Kwasowość: min. 4,5 g/l
- Podatek DE:1,02 € za 0,75l
- Ciśnienie ca:od 3 -5 bar
|
Prosecco Frizzante
Prosecco Frizzante jest winem musującym, do którego stosunkowo niski kwas węglowy jest dodawany przez sztuczne ciśnienie i chłodzenie. Po otwarciu Frizzante szybko traci swój perlage i zamienia się w nieświeże wino musujące, dlatego należy je szybko spożyć. Sztuczne ciśnienie wynoszące zaledwie 1 -2,5 bara umożliwia przytrzymanie korka jedynie za pomocą spago (sznurka). Alternatywnie stosuje się również korki wieńczące lub zakrętki.
- Perlage: krótkotrwały
- Alkohol: min. 10,5 % obj.
- Kwasowość: min. 4,5 g/l
- Podatek DE: 1,02 € za 0,75l / brak, jeśli poniżej 3 barów i zamknięte bez korka z urządzeniem utrzymującym
- Ciśnienie ok.: 1-2,5 bar
|
Najważniejsze pytania i odpowiedzi dla doskonałej przyjemności
Zdecydowali się Państwo na zakup Prosecco w naszym sklepie, dlatego chcielibyśmy udzielić kilku wskazówek, które pomogą Państwu w optymalnym spożyciu Prosecco. Oto najważniejsze pytania i odpowiedzi.
Jak przechowywać Prosecco?
Prosecco czuje się najlepiej, gdy jest przechowywane w pozycji pionowej w chłodnym i ciemnym miejscu w stałej temperaturze.
Jaki jest okres trwałości Prosecco?
Wina musujące i pieniące się z reguły nie są przeznaczone do długiego przechowywania. Dotyczy to nawet szlachetnego szampana , a szczególnie musującego i figlarnego Prosecco. Chce się nim delektować na świeżo. Jednak w dobrych warunkach przechowywania butelki mogą być przechowywane przez okres od jednego do dwóch lat. Bardzo wysokiej jakości wino musujące Prosecco lub Spumante może być przechowywany do trzech lat lub nieco dłużej.
Jak długo trwa otwarte Prosecco?
Ponieważ Prosecco Frizzante jest już z natury mniej ciśnieniowy niż wino musujące lub musujące, te butelki powinny być opróżnione natychmiast po otwarciu. Już po dwóch, trzech godzinach dyskretne bulgotanie znacznie się zmniejszy. Prosecco Spumante zachowuje swoją strukturę nieco dłużej. Przechowywanie do następnego dnia jest możliwe dzięki specjalnemu zamknięciu w lodówce.
W jakiej temperaturze pije się Prosecco?
Idealna temperatura do picia wynosi od sześciu stopni dla Prosecco brut do dziewięciu stopni dla Prosecco półwytrawnego. Jeśli nieschłodzona butelka musi być szybko doprowadzona do temperatury spożycia, zalecana jest tzw. metoda frappering. Butelka umieszczana jest w schładzarce do szampana wypełnionej kostkami lodu. Teraz dodajemy zimną wodę i sól. Po około 20 minutach nawet Prosecco z kuchennej półki powinno być gotowe do nalania do kieliszka szampana.
Zalecenia dotyczące picia - Kiedy pić Prosecco?
W regionie, z którego pochodzi, odpowiedź na to pytanie jest prosta: zawsze! Tam, wino musujące Prosecco jest codziennym napojem na każdą okazję, tak jak wino musujące Prosecco. Prosecco doskonale sprawdza się oczywiście jako aperitif, ale można je również podawać do przystawek i lekkich dań głównych. Dzięki swojemu orzeźwiająco owocowemu charakterowi jest również mile widzianym dodatkiem do każdego spotkania towarzyskiego.
Rekomendacje kulinarne - Co pasuje do Prosecco?
Biała ryba jako przystawka jak i danie główne harmonizuje z Prosecco w prawie wszystkich sposobach przygotowania. Ponadto, wino musujące Prosecco jest często podawane do Caprese, słynnej sałatki z pomidorów z mozzarellą i bazylią, a także wielu innych letnich specjałów z Bella Italia.
Wskazówka: Prosecco jest doskonałym towarzyszem wielu dań z makaronu i risotto.
Zamów Prosecco i poznaj Vinello
Prosecco można kupić w naszym sklepie z winami za rozsądną cenę i w dużym wyborze. Nie tylko otrzymasz kawałek Dolce Vita w swoim domu, ale także skorzystasz z wszystkich zalet Vinello. Możesz wybrać spośród około 14 opcji płatności i zdecydować się już od pierwszego zamówienia na zakup na konto. Dodatkowo, Ochrona Kupującego Google zapewnia bezpieczne zakupy w Vinello. Jeśli kiedykolwiek kupisz Prosecco online, które nie spełni Twoich oczekiwań, masz 30-dniowe prawo zwrotu, jak również kompleksową gwarancję na korek. Możesz więc kupić swoje ulubione Prosecco z naszej szerokiej oferty całkowicie bez ryzyka i liczyć na szybką i niezawodną dostawę.