♥ Obecnie 15 606 win tylko dla Ciebie! ♥
Osobista rada!
Bezpieczne opakowanie!
Niezawodna wysyłka!

Wina Lambrusco

(24)

Lambrusco to bardzo stara rodzina czerwonych odmian winogron, pochodząca z Włoch. Uważa się, że to czerwone wino było uprawiane już w czasach Etrusków. Ponad 60 odmian należy do rodziny winorośli Lambrusco , z których najbardziej znanymi przedstawicielami są odmiany Lambrusco Salamino, Lambrusco Maestri, Lambrusco Grasparossa i Lambrusco Sorbara.

 

Dowiedz się więcej o Wina Lambrusco
Zamknij filtry
od do
%💰  
🏆  
24 h 🚀  
Nie znaleziono żadnych wyników!
Lambrusco Rosso Emilia IGT - Cantine Riunite
Czerwone wino Czerwone wino
Półsłodkie Półsłodkie
Włochy Włochy
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
31,98 Zł
0.75 l (42,64 Zł * / 1 l)
Cherubino Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC - Medici Ermete
Czerwone wino Czerwone wino
Półsłodkie Półsłodkie
Włochy Włochy
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
37,68 Zł
0.75 l (50,24 Zł * / 1 l)
Lambrusco Rosato Emilia IGT - Cantine Riunite
Wino musujące Wino musujące
Półsłodkie Półsłodkie
Włochy Włochy
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
31,98 Zł
0.75 l (42,64 Zł * / 1 l)
Lambrusco Bianco Emilia IGT - Cantine Riunite
Wino musujące Wino musujące
Półsłodkie Półsłodkie
Włochy Włochy
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
31,98 Zł
0.75 l (42,64 Zł * / 1 l)
Lambrusco Rosso Emilia IGT 1,5 l Magnum - Cantine Riunite
Czerwone wino Czerwone wino
Półsłodkie Półsłodkie
Włochy Włochy
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
44,48 Zł
1.5 l (29,65 Zł * / 1 l)
Wyprzedaż
6er Vorteils-Weinpaket - Lambrusco Rosso Emilia IGT - Cantine Riunite
Wyprzedaż
191,88 Zł 188,98 Zł
4.5 l (42,00 Zł * / 1 l)
Wyprzedaż
Lambrusco Dolcezza Rosso Emilia Romagna IGT 1,5l Magnum - Cantine Riunite
Wyprzedaż
Czerwone wino Czerwone wino
Półsłodkie Półsłodkie
Włochy Włochy
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
50,48 Zł 42,91 Zł
1.5 l (28,61 Zł * / 1 l)
Lambrusco Dolcezza Rosso Emilia Romagna IGT - Cantine Riunite
Czerwone wino Czerwone wino
Półsłodkie Półsłodkie
Włochy Włochy
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
36,68 Zł
0.75 l (48,91 Zł * / 1 l)
Lambrusco Grasparossa frizzante secco DOC - Cantina Puianello
Czerwone wino Czerwone wino Wino musujące
suchy - sec suchy - sec
Włochy Włochy
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
42,78 Zł
0.75 l (57,04 Zł * / 1 l)
bio bio
Lambrusco Rosso Bio - Cantine Riunite
bio bio
Wina musujące Wina musujące
Półsłodkie Półsłodkie
Włochy Włochy
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
36,18 Zł
0.75 l (48,24 Zł * / 1 l)
Lambrusco Primabolla Amabile frizzante DOC - Cantina Puianello
Czerwone wino Czerwone wino Wino musujące
mild - doux - sweet - dolce mild - doux - sweet - dolce
Włochy Włochy
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
42,78 Zł
0.75 l (57,04 Zł * / 1 l)
bio bio
wegańskie wegańskie
Lambrusco Doc Fratello Sole Semisecco - Cantine Riunite
bio bio
wegańskie wegańskie
Wino musujące Wino musujące
półsucha półsucha
Włochy Włochy
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
43,78 Zł
0.75 l (58,37 Zł * / 1 l)
Reggiano Lambrusco Rosso Emilia DOC - Cantine Riunite
Czerwone wino Czerwone wino
mild - doux - sweet - dolce mild - doux - sweet - dolce
Włochy Włochy
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
33,98 Zł
0.75 l (45,31 Zł * / 1 l)
Link Rosé Millesimato Brut Modena DOC - Ferro 13
2022
Wina musujące Wina musujące
brut - bruto brut - bruto
Włochy Włochy
Wenecja (IT) Wenecja
76,42 Zł
0.75 l (101,89 Zł * / 1 l)
Lambrusco Grasparossa di Castelvetro Amabile Frizzante DOC - Villa di Corlo
2022
Czerwone wino Czerwone wino
mild - doux - sweet - dolce mild - doux - sweet - dolce
Włochy Włochy
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
51,88 Zł
0.75 l (69,17 Zł * / 1 l)
Unico Lambrusco di Sorbara DOC - Cantina Divinja
2020
Czerwone wino Czerwone wino Wino musujące
Demi-sec - Medium Dry - Abboccato - Semi-Seco Demi-sec - Medium Dry - Abboccato - Semi-Seco
Włochy Włochy
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
46 368,43 Zł
0.75 l (61 824,57 Zł * / 1 l)
Il Morro Lambrusco Salamino DOP - Cantina Divinja
2020
Czerwone wino Czerwone wino Wino musujące
wytrawne wytrawne
Włochy Włochy
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
46 368,43 Zł
0.75 l (61 824,57 Zł * / 1 l)
Sigillo Lambrusco di Sorbara - Cantina Divinja
2020
Czerwone wino Czerwone wino Wino musujące
wytrawne wytrawne
Włochy Włochy
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
46 368,43 Zł
0.75 l (61 824,57 Zł * / 1 l)
-
2022
Czerwone wino Czerwone wino Wino musujące
suchy - sec suchy - sec
Włochy Włochy
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
51,88 Zł
0.75 l (69,17 Zł * / 1 l)
Wyprzedaż
18er Vorteils-Weinpaket - Lambrusco Rosso Emilia IGT - Cantine Riunite
Wyprzedaż
575,64 Zł 554,98 Zł
13.5 l (41,11 Zł * / 1 l)
Rose di Bacco Lambrusco Bianco Amabile Emilia-Romagna IGT - Chiarli
Białe wino Białe wino Wino musujące
Półsłodkie Półsłodkie
Włochy Włochy
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
37,18 Zł
0.75 l (49,57 Zł * / 1 l)
Wyprzedaż
12er Vorteils-Weinpaket - Lambrusco Rosso Emilia IGT - Cantine Riunite
Wyprzedaż
383,76 Zł 373,98 Zł
9 l (41,55 Zł * / 1 l)
Rose di Bacco Lambrusco Rosso Amabile Emilia-Romagna IGT - Chiarli
Czerwone wino Czerwone wino
Półsłodkie Półsłodkie
Włochy Włochy
Emilia-Romagna (IT) Emilia-Romagna
37,18 Zł
0.75 l (49,57 Zł * / 1 l)
Wyprzedaż
WSKAZÓWKA!
6er Vorteils-Weinpaket - Lambrusco aus Italien
Wyprzedaż
WSKAZÓWKA!
228,28 Zł 224,98 Zł
4.5 l (50,00 Zł * / 1 l)

Perły w kieliszku: fascynacja winem Lambrusco

Lambrusco - nazwa, która sprawia, że serca miłośników wina biją szybciej. To bąbelkowe włoskie wino stało się synonimem orzeźwiającej, a jednocześnie wyrafinowanej przyjemności. Dzięki żywemu nasyceniu dwutlenkiem węgla, bogatej historii i szerokiej gamie smaków, Lambrusco cieszy się popularnością na całym świecie. Zagłębmy się w świat tego wspaniałego wina i odkryjmy, co czyni je tak wyjątkowym.

Lambrusco to bardzo stara rodzina czerwonych winogron pochodząca z Włoch. Uważa się, że to czerwone wino było uprawiane już w czasach Etrusków. W rodzinie Lambrusco znajduje się ponad 60 odmian. Najbardziej znanymi przedstawicielami są odmiany Lambrusco Salamino, Lambrusco Maestri, Lambrusco Grasparossa i Lambrusco Sorbara.

Lambrusco z regionu Emilia-Romania

Powierzchnia winnic obsadzonych winoroślą Lambrusco we Włoszech wynosi ponad 10 000 hektarów. Lambrusco uprawiane jest głównie w regionie winiarskim Emilia-Romania. Jednak to włoskie czerwone wino uprawiane jest również w Lombardii, Apulii, na Sycylii i w Piemoncie.

Pochodzenie i różnorodność: podróż przez winnice Emilii

Historia i pochodzenie

Historia wina Lambrusco sięga starożytnego Rzymu, gdzie znaleziono pierwsze ślady tej odmiany winorośli. Oryginalnie Lambrusco pochodzi z regionu Emilia-Romania w północnych Włoszech. A dokładniej z prowincji Modena, Reggio Emilia i Parma. Połączenie klimatu, gleby i tradycji sprawia, że Emilia-Romania jest idealnym miejscem do uprawy Lambrusco.

Różnorodność Lambrusco

Pod nazwą "Lambrusco" kryją się różne odmiany winogron. Każda z nich ma subtelne różnice w aromacie, kolorze i smaku. Oto niektóre z najbardziej znanych odmian Lambrusco:

  1. Lambruscodi Sorbara: Lekkie, kwiatowe i orzeźwiające, często o jasnym kolorze.
  2. LambruscoSalamino: Intensywny, owocowy smak o głębokim rubinowo-czerwonym kolorze.
  3. LambruscoGrasparossa: Mocne i pełne, o głębokim kolorze i nutach jagód.
  4. LambruscoReggiano: Wytrawne i eleganckie wino, często dłużej dojrzewające.

Uczta dla zmysłów: aromaty i przyjemność

Sztuka perlage

Cechą charakterystyczną Lambrusco jest bez wątpienia jego musujący charakter. Perlage, czyli delikatny kwas węglowy, nadaje winu świeżości i żywotności. To sprawia, że Lambrusco jest idealnym wyborem na okazje towarzyskie i ciepłe letnie dni.

Lambrusco w kieliszku

Różnorodność aromatów i smaków

Lambrusco zaskakuje szeroką gamą aromatów. Od świeżych czerwonych owoców, takich jak wiśnie i truskawki, po subtelne nuty kwiatów i przypraw. Każdy łyk odkrywa nowe oblicze. W zależności od odmiany i stylu produkcji, smak może wahać się od wytrawnego i orzeźwiającego do półwytrawnego, a nawet słodkiego.

Idealne połączenia: Kulinarne przygody z Lambrusco

Tradycyjna kuchnia włoska

Lambrusco to nie tylko wino, ale także kulinarne doświadczenie. We Włoszech często podaje się je z klasycznymi potrawami, takimi jak szynka parmeńska, lasagne, pizza i antipasti. Żywa kwasowość i owocowe aromaty tworzą harmonijną równowagę i wzmacniają smaki potraw.

Międzynarodowa kreatywność

Z dala od Włoch, Lambrusco otwiera przestrzeń dla kreatywnych połączeń. Od kolacji z burgerami po kuchnie takie jak azjatycka czy meksykańska. Wszechstronność Lambrusco pozwala przekraczać granice smaku i odkrywać nowe horyzonty przyjemności.

Lambrusco: czerwone wino musujące

We Włoszech winogrona Lambrusco są wykorzystywane głównie do produkcji musujących, owocowych win czerwonych i różowych (= Lambrusco Frizzante). Jakiś czas temu te Lambrusco Frizzante były nadal produkowane masowo. Nie mogło ich zabraknąć jako codziennego napoju w żadnej włoskiej restauracji. Obecnie walory tradycyjnego wina Lambrusco są ponownie coraz bardziej doceniane.

Od wytrawnego do słodkiego

Wino to jest stosunkowo wytrawne i ma typowy owocowo-gorzki smak. Dzięki temu tradycyjna uprawa Lambrusco jest w stanie dostarczyć najlepszych win, które bardzo dobrze współgrają z lokalną kuchnią. Takie włoskie wina oferowane są przez mniejszych winiarzy pod nazwami Lambrusco di Castelvetro, Lambrusco di Sorbara i Lambrusco di Salamino di Santa Croce. Jednak winogrona Lambrusco są wykorzystywane nie tylko do produkcji win musujących, ale także pysznych win spokojnych.

Intensywny kolor i niska zawartość alkoholu

Wina Lambrusco charakteryzują się intensywnym czerwonym kolorem i niską zawartością alkoholu. Zgodnie z przepisami DOC nie może on przekraczać 10,5% objętości. Pachną wiśniami i truskawkami i mają niską zawartość garbników. Mają orzeźwiającą kwasowość i lekko gorzki smak.

Czasami wytrawne, czasami słodkie, ale prawie zawsze musujące

Czerwone, białe czy różowe - Lambrusco występuje we wszystkich kolorach. W 99 na 100 przypadków jest to wino musujące, które prezentuje się jako wytrawne lub słodkie. Lambrusco jest szczególnie znane z tego drugiego. Synonim słodkiego życia, dolce vita. Smaczne, nieskomplikowane, bez zbędnej elegancji. Świeże wina Lambrusco są idealnym towarzyszem słonecznych dni na leżaku pod parasolem.

Lambrusco vs Fragolino

Lambrusco i Fragolino - to dwa wspaniałe wina. Musujący, owocowy duet z Włoch oferuje równie słodką przyjemność na każdą okazję. Oba wina musujące pochodzą z winnic w okolicach Modeny - przypadek? Raczej nie. Raczej lokalni winiarze wiedzą, jak celebrować życie. Jeśli więc lubisz Fragolino, nie możesz się pomylić z Lambrusco.

Butelka Lambrusco

Regiony DOP dla wina Lambrusco z Modeny

Wokół miasta Modena obszar uprawy Lambrusco jest podzielony na cztery regiony DOP. Każdy z własnym terroir, każdy z typowymi odmianami winogron Lambrusco.

  • Sorbara: Lambrusco z ChNP Sorbara jest winifikowane z odmiany winogron Lambrusco di Sorbana o tej samej nazwie. Odmiana ta daje tylko niskie plony, co sprawia, że wina są poszukiwanym rarytasem. Winorośl jest sadzona na luźnej i piaszczystej glebie aluwialnej między rzekami Secchia i Panaro.

  • Salamino di Santa Croce: Na północ od Modeny leży wioska Capri. Stąd winorośl Lambrusco rozprzestrzeniła się na okoliczne tereny wiejskie. Lokalni winiarze koncentrują się głównie na odmianie Lambrusco Salamino, która daje obfite plony. Zgodnie z wytycznymi DOP, inne odmiany Lambrusco i Fortana, tzw. Uva d'Oro, mogą być również używane w niewielkim stopniu. Na żyznych nizinach, z piaskiem, mułem i gliną, produkowane są rubinowo-czerwone wina Lambrusco z fioletowymi refleksami. Na podniebieniu wino jest świeże, owocowe i lekko kwasowe. Idealne do kuchni emiliańskiej, która oferuje pyszne makarony i pieczenie.

  • Modena: Lambrusco di Modena bazuje na wszystkich odmianach winogron Lambrusco uprawianych w granicach miasta. Ten cuvée powstał już w połowie XVIII wieku i do dziś nie stracił nic ze swojej jakości.

  • Grasparossa di Castelvetro: Winorośl Lambrusco Grasparossa rozwija się od suchych obszarów wzgórz po niziny. Dzięki różnorodności gleby, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro rozwija się w strukturalne i pełne wino musujące.

Podsumowanie: Musujące dziedzictwo włoskiego świata wina

Wino Lambrusco przez wieki zdołało ugruntować swoją pozycję jako fascynująca opcja winiarska. Jego musująca natura, aromatyczna różnorodność i kulinarna wszechstronność sprawiają, że jest towarzyszem wielu okazji. Czy to jako tradycyjne włoskie uzupełnienie, czy jako innowacyjne wino dla współczesnych koneserów. Lambrusco pozostaje perłą w świecie wina. Odkryj magię tej bąbelkowej kreacji i zanurz się w niezrównanej chwili przyjemności.

W naszym sklepie z winami znajdziesz szeroką gamę win Lambrusco.

O czym warto wiedzieć Lambrusco
Welches Glas benutzt man zu Lambrusco?
Das richtige Weinglas für Lambrusco ist durchaus ein größerer Weißweinkelch.
Warum perlt Lambrusco?
Lambrusco durchläuft einen zweiten Gärprozess mit unvergorenem Most in einem Druckbehälter bei 2,5 bar. Dadurch bereichert sich der Wein an Kohlensäure und wird zum Perlwein. Alternativ durchläuft der Wein eine Flaschengärung, wie es beispielsweise traditionell beim Crémant oder auch Champagner geschieht.
Wie schmeckt Lambrusco?
Der typische Geschmack von Lambrusco ist fruchtig und etwas bitter mit einer erfrischenden Säure. Zudem legt sich auf die meisten Lambrusco Perlweine eine leichte Süße. Allerdings gibt es über 20 verschiedenen Lambrusco-Rebsorten und somit auch viele verschiedenen Aromen, die ein Lambrusco äußern kann. Nicht selten zeigt der Perlwein florale und fruchtige Noten nach Kirsche, Erdbeere, Veilchen, Himbeere und Brombeere.
Ist in Lambrusco Kohlensäure?
Lambrusco beinhaltet Kohlensäure, die sich entweder durch die zweite Gärung im Druckbehälter oder per Flaschengärung entwickelt.
Wo kommt Lambrusco her?
Der eigentliche Ursprung des Lambruscos ist ungewiss. Heute ist vor allem die nord-italienische Region Emilia-Romagna bekannt für den Anbau der beliebtesten Lambrusco Rebsorten. So wachsen um die Städte Modena, Reggio Emilia und Sorbara die Sorten Grasparossa, Salamino und Lambrusco di Sorbara. Diese sind besonders im lokalen Umfeld sehr beliebt.
Ist Lambrusco lieblich?
Ob ein Lambrusco lieblich oder trocken vinifiziert wird, entscheidet der Winzer. Ganz nach den Wünschen der Klientel kann er die Gärung durch einen Kälteschock stoppen. Je nachdem, wann die Gärung gestoppt wurde, hat der Perlwein viel oder wenig Restzucker. So entsteht entweder ein trockener oder lieblicher Lambrusco. Allerdings werden die italienischen Perlweine in der Regel trocken ausgebaut.
Wie trinkt man Lambrusco?
Lambrusco sollte jung getrunken werden. Die ideale Trinktemperatur liegt zwischen 13 und 14 °C. Der fruchtig-spritzige Perlwein zeigt besonders im Sommer seine Stärken. Er bietet sich auch als Bestandteil in erfrischenden Cocktails an.
W GÓRĘ W GÓRĘ
W GÓRĘ