♥ Obecnie 15 636 win tylko dla Ciebie! ♥
Osobista rada!
Bezpieczne opakowanie!
Niezawodna wysyłka!

Wina Nero d'Avola

(165)

Nero d'Avola, tradycyjna i dziś ceniona na całym świecie czerwona odmiana winorośli z Sycylii, pod wpływem ciepła i śródziemnomorskich wiatrów rozwija się w złożone czerwone wino. Ciemno rubinowa czerwień, prawie czarna, jak sugerują winogrona, tworzy dobrze zbudowane ciało, które wie jak przekonać przyjemną kwasowością i obfitym owocem.

Dowiedz się więcej o Wina Nero d'Avola
Zamknij filtry
od do
%💰  
🏆  
24 h 🚀  
Nie znaleziono żadnych wyników!
Wyprzedaż
WSKAZÓWKA!
6er Vorteils-Weinpaket - TANK No 26 Nero d'Avola Appassimento IGT 2021 - Cantine Minini
Wyprzedaż
WSKAZÓWKA!
Wyprzedaż
WSKAZÓWKA!
6er Kennenlernpaket - TANK Weine von Cantine Minini
Wyprzedaż
WSKAZÓWKA!
bio bio
wegańskie wegańskie
Nero d'Avola DOC - Käfer
bio bio
wegańskie wegańskie
Czerwone wino Czerwone wino
wytrawne wytrawne
Włochy Włochy
Sizilien (IT) Sizilien
Chiaramonte Nero d'Avola Sicilia IGT - Firriato
2020
Czerwone wino Czerwone wino
wytrawne wytrawne
Włochy Włochy
Sizilien (IT) Sizilien
-
Czerwone wino Czerwone wino
wytrawne wytrawne
Włochy Włochy
Sizilien (IT) Sizilien
Mandrarossa Cartagho - Cantine Settesoli
2018
2019
Czerwone wino Czerwone wino
wytrawne wytrawne
Włochy Włochy
Sizilien (IT) Sizilien
MEA CULPA Vino Rosso Italia in Holzkiste - Cantine Minini
Czerwone wino Czerwone wino
półsucha półsucha
Włochy Włochy
Apulien (IT) Apulien Sizilien
MEA CULPA Vino Rosso Italia 1,5 l Magnum - Cantine Minini
Czerwone wino Czerwone wino
półsucha półsucha
Włochy Włochy
Apulien (IT) Apulien Sizilien
Baccaria Nero d'Avola Terre Siciliane - Cantine Paolini
2021
Czerwone wino Czerwone wino
wytrawne wytrawne
Włochy Włochy
Sizilien (IT) Sizilien
Ostatnie butelki - zaoszczędź 10 %!
Collezione Famiglia Passivento Nero d'Avola Rosato - Barone Montalto
2020
2021
Ostatnie butelki - zaoszczędź 10 %!
Wina różowe Wina różowe
półsucha półsucha
Włochy Włochy
Sizilien (IT) Sizilien
Hugonis Terre Siciliane IGT - Tenuta Rapitalà
2019
Czerwone wino Czerwone wino
wytrawne wytrawne
Włochy Włochy
Sizilien (IT) Sizilien
MEA CULPA Vino Rosso Italia 1,5l Magnum in Holzkiste - Cantine Minini
Czerwone wino Czerwone wino
półsucha półsucha
Włochy Włochy
Apulien (IT) Apulien Sizilien
Nero d'Avola Sicilia DOC - Barone Montalto
2021
Czerwone wino Czerwone wino
wytrawne wytrawne
Włochy Włochy
Sizilien (IT) Sizilien
-
2021
Czerwone wino Czerwone wino
wytrawne wytrawne
Włochy Włochy
Sizilien (IT) Sizilien
Kup 12, zaoszczędź 6%!
NEU
bio bio
Otto/Otto Nero d'Avola - Baroni di Pianogrillo
2020
Kup 12, zaoszczędź 6%!
NEU
bio bio
Czerwone wino Czerwone wino
wytrawne wytrawne
Włochy Włochy
Sizilien (IT) Sizilien
1 Od 7

Wino Nero d'Avola - południe, słońce i Sycylia

Nero d'Avola, dawniej wino mieszane, dziś wysokiej jakości, wielokrotnie nagradzane wino główne, uważane jest za najbardziej udany eksport Sycylii, obok migdałów, oliwy z oliwek i słodkiego wina deserowego Marsala. Wybierz się w podróż i odkryj starożytne miasta, sycylijskich książąt i czerń z Avoli.

Nero d'Avola winorośl na winorośli

Czarne, a jednak kolorowe - czerwone wino Nero d'Avola

WinoNero d'Avola jest zdecydowanie najczęściej uprawianą odmianą winorośli na Sycylii. Zachwyca potężnym owocem, gładką strukturą i głębokim czerwonym kolorem. Dzięki tym cechom, Nero d'Avola przez długi czas było używane jako wino do mieszania, a nawet trafiło do Francji. Sycylijskie winogrona, między innymi Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz, a lokalnie także Frappato, znalazły partnera o intensywnym kolorze i owocowych akcentach. Jeszcze około 1990 roku, sycylijscy winiarze stworzyli trend z nowego zrozumienia i single-varietal Nero d'Avola czerwone wina. Dzisiaj, czerwone wino z czarnych i skoncentrowanych winogron jest międzynarodowo popytu i już zdobył wiele nagród. Oczywiście od tego momentu winiarze zajęli się uprawą Nero d'Avola, znanego również pod nazwami Calabrese lub principe Siciliano. To ostatnie wskazuje na duże znaczenie czerwonej odmiany winogron, ponieważ odmiana ta jest lokalnie nazywana sycylijskim księciem, principe Siciliano. 

Charakter Sycylii w butelce - smak czerwonego wina Nero d'AvolaKrajobraz Sycylii

Nero d'Avola to złożone czerwone wino, okrągłe i miękkie, które przede wszystkim stawia akcenty przez jego rubinowo-czerwony i ciemny kolor. Ponadto, to właśnie dobra struktura i pikantne owoce wyjaśniają popularność tej włoskiej odmiany winorośli. Na podniebieniu wyczuwalne są nuty owocowe, takie jak jeżyna, wiśnia i śliwka, do których dołączają nuty dżemu, lukrecji, a nawet skóry. Idealnie wyczuwalna czekolada i śródziemnomorskie przyprawy w pełnym ciele. Nero d'Avola jest zawsze owocowy, zwłaszcza jeśli czerwone wino dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Dla kontrastu, wino rozwija się bardziej solidnie, gdy dojrzewa w drewnie - popularne w obu przypadkach, w niektórych przypadkach nagradzane.

Nero d'Avola Terre Siciliane - odmiana wina pochodząca z Sycylii

IGT Terre Siciliane 

Poziom jakości IGT, skrót od Indicazione Geografica Tipica, opisuje lokalne wino z regionu. Z IGT Terre Siciliane, dawniej Sicilia IGT, Sycylia również rości sobie prawo do tego statusu, który oznacza cenne wina w kraju jakości wina. W przeciwieństwie do Niemiec, sycylijskie wino wiejskie jest uważane głównie za wina wysokiej jakości, które są podawane do jedzenia, dzielenia się i cieszenia. 

Obszar produkcji win IGT Terre Siciliane

Winnice uprawiane są zgodnie z wytycznymi IGT Terre Siciliane niemal na całej Sycylii. W ten sposób poszczególne regiony różnią się od siebie częściowo drastycznie. Północ jest głównie poprzecinana pasmami górskimi, południowy zachód i centralna Sycylia są nadal pagórkowate, a na południu znajduje się rozległy płaskowyż. Na wschodzie dominuje Etna, wulkaniczna gleba oferuje bardzo szczególne terroir, które obiecuje idealne warunki zwłaszcza dla sycylijskich win białych i różowych. Na całej śródziemnomorskiej wyspie jest dużo słońca i chłodnych wiatrów, co sprzyja roślinności na winnicy.

Cuvée Nero d'Avola - z Merlot i Syrah 

Przez długi czas, Nero d'Avola był powszechnie uważany za wino mieszanka. I nawet dziś, czerwone wino nie stracił nic z jego potencjału do cuvées. Gęsta struktura i rubinowoczerwony kolor uzupełniają charakter Merlot lub Syrah. Na przykład Nero d'Avola Merlot IGT 2017 z winnicy Vaccaro prezentuje się z mocnym owocem i aksamitnym ciałem - po prostu z mocnymi stronami Nero d'Avola i Merlot. Nie mniej popularna jest kompozycja Nero d'Avola i Syrah. Zrównoważone i pełne ducha, cuvée jest przekonującym dodatkiem do dań kuchni włoskiej - zwłaszcza dojrzałych serów - lub po prostu do delektowania się nim.

Nero d'Avola Rosé

Wielowarstwowe małe i ciemne winogrona są również pierwszym wyborem do winifikacji win różowych na Sycylii. Nadają one Rosé figlarną lekkość, która wzbogaca słoneczne dni i nastrojowe noce o w pełni dojrzałe i pikantne owoce. Wraz z orzeźwiającą mineralnością i charakterystycznymi nutami malin i jeżyn, to właśnie nieformalny smak sprawia, że wina Nero d'Avola Rosé to skąpane w słońcu doznania smakowe. 

Marsala - Słodycz z Sycylii

Marsala, miejscowość znana poza wybrzeżami Sycylii, również używa szczepu winogron Nero d'Avola, aby wydobyć więcej struktury i zachęcający kolor w swoim winie deserowym Marsala.

Pochodzenie wina Nero d'Avola 

Avola w prowincji SyrakuzyCentrum Nero d'Avola jest oczywiście Avola, sycylijskie miasto w południowej prowincji Syrakuzy. Wino uprawiane jest tu od czasów starożytnych, w dużej mierze dzięki greckim kolonistom, którzy uprawiali winorośl przywiezioną z Syrakuz do Taorminy. Prawie cała Sycylia pokryta jest winnicami obsadzonymi Nero d'Avola. Tylko wokół Etny nie uprawia się tej odmiany winorośli. Noto i Pachino to inne znane obszary upraw, z których pochodzą jedne z najlepszych czerwonych win Nero d'Avola. Słoneczna i sucha pogoda, jak również odżywcze wulkaniczne gleby Sycylii, która jest bogata w kamyczki i gliny, jest po prostu predestynowany do tradycyjnej odmiany winogron. Kamieniste podłoże zapewnia winorośli, które znajdują się blisko ziemi, ciepło nawet w nocy, aż do pełnej dojrzałości, co skutkuje ręcznymi zbiorami we wrześniu. 

 

 

Słynne winnice Sycylii

W różnorodności win zebranych przez naszych sommelierów, można odkryć niektóre z najbardziej znanych i znanych na całym świecie winnic na Sycylii.

  • Barone Montalto
  • Cantine Minini
  • Paolini
  • Cusumano
  • Duca di Salaparuta
  • Feudo Arancio
  • Firriato
  • Planeta
  • Sallier de la Tour
  • Tasca d'Almerita

Calabrese i Nero d'Avola - Etymologia i pochodzenie 

Dzięki jego ciemnemu korpusowi powstała nazwa Nero d'Avola, co tłumaczy się jako Czarny z Avoli. Druga nazwa - Calabrese - sugeruje pochodzenie z Kalabrii, ale inne pochodne są prawdopodobne. Pierwsza wzmianka o odmianie winorośli stało się w 1696 roku przez botanika Francesco Cupani pod nazwą Calavrisi, dialekt dla Calabrese. Nazwa ta może odnosić się do Calaulisi, która z kolei może pochodzić od Caia Avola - winogron z Avoli.

Inna teoria sugeruje, że kupcy handlowali winem Nero d'Avola z Sycylii jako Calabrese, jako że Kalabria produkowała czasem dużo bardziej popularne wino. Coś podobnego stało się już z Sangiovese czy Canaiolo Nero, wśród których synonimów można znaleźć również Calabrese. Inne synonimy dla Nero d'Avola to Calabrese d'Avola, Calabrese Dolce, Niureddu Calavrisi i Calabrese di Vittoria.

Niezależnie od tego, skąd pochodzi nazwa - najważniejsze jest to, że Nero d'Avola pochodzi z Sycylii. Chociaż Australia, USA i Malta również uprawiają jedną lub drugą winnicę.

Nero d'Avola - wysoka jakość ze statusem DOC

Sycylijski Nero d'Avola jest powszechnie uważany za bardzo wysokiej jakości czerwone wino. Niemniej jednak, wina rozwijają się zgodnie z lokalnym terroir w najbardziej zróżnicowany sposób, że wiele apelacji został ukoronowany DOC (Denominazione di origine controllata) i IGT (Indicazione Geografica Tipica) lub IGP (Indicazione Geografica Protetta) status. Szczególnie czerwone wina Nero d'Avola z malowniczego barokowego miasta Noto mają międzynarodową renomę oprócz statusu DOC. Poza tym, wiele czerwonych win Nero d'Avola są również tłoczone jako IGT - dziś raczej IGP. Ogólnie przeznaczone do win wiejskich, IGT czerwone wina zdobyły już wiele nagród, takich jak złoty medal w "International Wine & Spirit Competition". Niezmiennie wysoka jakość, dzięki najlepszym warunkom uprawy i doskonałej pracy w winiarni - wino Nero d'Avola to wybitne włoskie czerwone wino, które zna tylko jedną drogę w przyszłości: z kieliszka na podniebienie.

Obszary uprawy winorośli dla Nero d'Avola i wina z Sycylii

Podczas gdy centrum wina Nero d'Avola znajduje się na południu wyspy, odmiana winorośli uprawiana jest na całej wyspie. Sycylia ma jednak również więcej do zaoferowania, jak choćby deserowe wino Marsala czy orzeźwiające wina z Etny. W zależności od obszaru uprawy, otwierają się różne aspekty terroir, które sprzyjają określonym odmianom winorośli. 

Obszary upraw DOC na Sycylii

Marsala

Wokół portowego miasta Marsala, osadzonego w zachodniej części wyspy, rozciąga się DOC Marsala, które znane jest głównie ze słynnego wina deserowego. Zgodnie z wytycznymi DOC uprawia się więc prawie wyłącznie odmiany winorośli, które są dozwolone dla Marsali, w tym Nero d'Avola wraz z innymi białymi i czerwonymi odmianami.

Menfi

Z DOC Menfi prowincje Agrigento i Trapani posiadają wysokiej jakości obszar upraw, który produkuje białe wina, jak również czerwone wina najwyższej jakości. Oczywiście, tylko wybrane odmiany winorośli mogą być używane do win z DOC Menfi. Chardonnay, Grecanico, Sangiovese i oczywiście Nero d'Avola.

Alcamo

W zachodniej części wyspy znajduje się również Alcamo, nazwa DOC położona niedaleko miasta Palermo. Sycylijski obszar uprawy winorośli ma wiele do zaoferowania, od win mieszanych po wina jednoodmianowe. Wśród nich, na przykład, Alcamo Rosso i Alcamo Rosato. W przypadku tego pierwszego wymagane jest co najmniej 60% Nero d'Avola, a Rosato również lubi używać ciemnych winogron.

Faro

FaroNa północno-wschodnim krańcu Sycylii leży region uprawy DOC Faro, którego centrum jest miasto Messina. Powstają tu doskonałe wina o niepowtarzalnym charakterze. Odmiana winogron Nero d'Avola występuje tu tylko w niewielkich ilościach, zamiast tego główny nacisk kładzie się na odmiany Nerello Mascalese i Nerello Cappuccio. Duża wysokość nad poziomem morza i chłodne temperatury w nocy zapewniają nieporównywalną świeżość.

Cerasuolo di Vittoria

Wino Cerasuolo di Vittoria DOCG, z obszaru uprawy winorośli o tej samej nazwie, ma swoją własną listę wytycznych, które jasno opisują odmiany winorośli i zbiorów. Wymaga proporcji między 50 a 70% Nero d'Avola, uzupełnionej o Frappato. Winogrona do produkcji tego wina rosną od Ragusy do Katanii na południu wyspy 

 

Eloro

Niedaleko od Cerasuolo die Vittoria znajdują się winnice obszaru uprawy Eloro, który jest szczególnie znany z win różowych i czerwonych. Tak więc, między Syrakuzami a Ragusą, w środku której leży miasto Noto, rosną Pignatello, Frappato i Nero d'Avola, które zgodnie z przepisami DOC stanowią większość prawie czystych win odmianowych.

Etna Mount Etna

U podnóża potężnej Etny, winorośl rośnie na wulkanicznej glebie bogatej w minerały. Szczególnie białe odmiany winorośli kwitną w tych warunkach, przede wszystkim odmiany winorośli Carricante, Catarratto Bianco i Trebbiano. Jeśli chodzi o wina czerwone, najważniejszą odmianą jest Nerello Mascalese, która musi być obecna w 80% wina dla win DOC z Etny.

Malvasia delle Lipari

Wyspy Lipari położone na północ od Sycylii słyną ze słodkiego białego wina Malvasia, które tłoczone jest z Malvasia di Sardegna i Korinthiaki. W związku z tym DOC Malvasia delle Lipari zajmuje szczególną pozycję, ponieważ po uprawach typowych sycylijskich odmian winorośli nie ma prawie żadnych śladów. 

Pantelleria

PantelleriaTo samo dotyczy wyspy Pantelleria, ponieważ likiery, wina musujące i wina półmusujące są w większości tłoczone w ramach Pantelleria DOC. Szczególnie Moscato di Pantelleria cieszy się dużą renomą na wyspie i poza nią. Główną odmianą tej małej śródziemnomorskiej wyspy jest Muscat d'Alexandrie i znajduje zastosowanie w prawie wszystkich winach z Pantellerii.

 

 

 

Interesujące fakty na temat czerwonego wina Nero d'Avola Winiarnia na Sycylii

Co to jest Nero d'Avola?

Nero d'Avola to tradycyjna odmiana winorośli o wysokiej jakości, występująca prawie wyłącznie na Sycylii. Obecnie ponad 20.000 hektarów powierzchni uprawnej jest obsadzonych szlachetną winoroślą. W przeszłości wino Nero d'Avola było uważane za wino mieszane, ale od lat 90-tych, to czerwone wino cieszy się międzynarodową sławą. Nero d'Avola jest najczęściej winifikowane jako wino czerwone, ale znajduje też coraz więcej zwolenników jako wino różowe. 

Inne nazwy dla Nero d'Avola to: 

  • Calabrese 
  • Principe Siciliano 
  • Calabrese Dolce 
  • Calabrese di Vittoria
  • Niureddu Calavrisi

Jak długo może być przechowywane czerwone wino Nero d'Avola?

Czerwone wina Nero d'Avola mają dobry potencjał przechowywania. Zaleca się picie wina w ciągu pierwszych 5 do 7 lat, jednak niektóre solidnie rozwinięte wina oferują okres przydatności do spożycia do 10 lat. Aby zapewnić, że wino Nero d'Avola jest nadal cieszyć się po tym czasie, należy go przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. 

Jak długo zachowuje trwałość otwarta butelka wina Nero d'Avola?

Otwartą butelkę Nero d'Avola należy wypić w ciągu dwóch pierwszych dni po otwarciu. W przeciwnym razie, poziom napełnienia butelki określa, jak długo wino zachowa swój charakter. Jeśli butelka jest jeszcze dobrze wypełniona, wino można przechowywać do 7 dni w lodówce i szczelnie zamknięte. Mniejsza ilość napełnienia oznacza mniej dni - pół butelki wystarcza na dobre 3 dni. Dzięki nakrętce można ponownie wydłużyć okres przydatności do spożycia otwartej butelki. 

Zalecenia żywieniowe dla Nero d'Avola

Nero d'Avola pasuje niemal do całej włoskiej kuchni. Czy to pizza, polenta czy dania z grilla - mocny owoc towarzyszy wszystkim rodzajom dań z brawurą i smakiem. Nero d'Avola ze stalowego zbiornika jest również idealne do pieczonego siodła z dziczyzny z ziemniaczaną zapiekanką lub salsiccią.

Jaka jest idealna temperatura do picia dla win Nero d'Avola?

Temperatura picia dla czerwonych win Nero d'Avola wynosi około 16°C do 18°C. 

Rada sommeliera

Latem, sycylijskie wino może być również absolutną przyjemnością, gdy jest lekko schłodzone. Wystarczy umieścić wino w lodówce na około pół godziny przed otwarciem. 

Jeśli wino pochodzi bezpośrednio z piwnicy, zaleca się szambrowanie czerwonego wina Nero d'Avola, czyli powolne doprowadzanie go do temperatury picia. Po nalaniu do karafki wino osiąga idealną temperaturę i obiecuje wspaniały smak.

Kup wino Nero d'Avola, ciesz się południem

Najlepsze czerwone wina Nero d'Avola, single-varietal, cuvée lub rosé, znajdziesz na VINELLO.pl. Nasi sommelierzy przygotowali dla Państwa wyśmienity wybór win sycylijskich z tradycyjnej odmiany winogron Nero d'Avola, które można łatwo kupić na konto już od pierwszego zamówienia. Ponadto oferujemy różne opcje płatności, abyś mógł zamówić swoje ulubione produkty zgodnie z Twoimi życzeniami. Po wypełnieniu koszyka, Państwa wina wkrótce znajdą się w drodze do Państwa, bezpiecznie, klimatycznie i neutralnie, a od wartości zakupu 120€ nawet bez kosztów wysyłki. Czy masz pytania, prośby lub potrzebujesz informacji o szerokim świecie wina? Nasz fachowy personel jest do Państwa dyspozycji pod numerem telefonu 0049 351 469 256 55 lub za pośrednictwem strony internetowej [email protected].

Twoja korzyść, nasza oferta

Chcemy Was zainspirować winem, więc zakup jest już tego częścią. Oferujemy Państwu:

  • Zakup na rachunek, już od pierwszego zamówienia
  • liczne opcje płatności
  • szybka, neutralna dla klimatu i bezpiecznie zapakowana dostawa
  • darmowa dostawa od wartości zakupu 120€
  • porady ekspertów sommelierów pod numerem 0351 - 469 256 55 
  • Polityka zwrotów 12 tygodni
  • Vouchery i ciekawe oferty przez newsletter
  • ogromny wybór najlepszych win, alkoholi, kaw i smakołyków

Odkryj wysokiej jakości i charakterne czerwone wina Nero d'Avola z najlepszych roczników i wybranych winiarni na VINELLO - Twoim partnerze dla dobrego smaku i lepszej przyjemności z największej wyspy Morza Śródziemnego.

W GÓRĘ W GÓRĘ
W GÓRĘ