♥ Obecnie 17 151 win tylko dla Ciebie! ♥
Osobista rada!
Bezpieczne opakowanie!
Niezawodna wysyłka!

Aglianico

(56)

Czerwone wino Aglianico - późno dojrzewające, bogate w taniny, z wulkanicznej skały. Starożytny i gruboskorupowy czerwony winogron z Włoch zachwyca koneserów wina od dziesięcioleci tak bardzo, że synonim "Barolo z Południa" nie wymaga dalszych wyjaśnień. Robimy to mimo wszystko, ponieważ wino Aglianico to coś więcej niż tylko pozory. Wysoka jakość, małe tarasy wzdłuż wygasłych wulkanów i nazwa, o której pochodzenie spierają się eksperci. 

Dowiedz się więcej o Aglianico
Zamknij filtry
od do
tylko oferty  
🏆  
24 h 🚀  
Nie znaleziono żadnych wyników!
Kup 6, zaoszczędź 3%!
I Tratturi Rosso 2021 - Cantine San Marzano I Tratturi Rosso 2021 - Cantine San Marzano
Czerwone wino wytrawne Italy Apulien (IT) Salento IGT (IT)
Indomito Aglianico del Beneventano - Francesco Minini
2019
2021
Indomito Aglianico del Beneventano - Francesco Minini
Czerwone wino wytrawne Italy Kampanien (IT)
Epicuro Aglianico Puglia DOP 2021 - Femar Vini Epicuro Aglianico Puglia DOP 2021 - Femar Vini
Czerwone wino wytrawne Italy Apulien (IT) Puglia IGT (IT)
Aglianico Beneventano IGT 2020 - Vesevo Aglianico Beneventano IGT 2020 - Vesevo
Czerwone wino wytrawne Italy Kampanien (IT) Beneventano IGT (IT)
Bolonero Castel del Monte Rosso 2019 - Torrevento Bolonero Castel del Monte Rosso 2019 - Torrevento
Czerwone wino wytrawne Italy Apulien (IT) Castel del Monte DOC (IT)
Taurasi Bosco Faiano DOCG - I Capitani Taurasi Bosco Faiano DOCG - I Capitani
Czerwone wino wytrawne Italy Kampanien (IT) Taurasi DOCG (IT)
Emé Campania Rosso IGP - I Capitani Emé Campania Rosso IGP - I Capitani
Czerwone wino wytrawne Italy Kampanien (IT)
Santandrea Taurasi DOCG 2016 - Vinosia Santandrea Taurasi DOCG 2016 - Vinosia
Czerwone wino wytrawne Italy Kampanien (IT) Taurasi DOCG (IT)
Overdose Rosato Irpinia DOC 2021 - I Capitani Overdose Rosato Irpinia DOC 2021 - I Capitani
Wina różowe wytrawne Italy Kampanien (IT) Irpinia DOC (IT)
Aglianico Campania IGT 2019 - Villa Raiano Aglianico Campania IGT 2019 - Villa Raiano
Czerwone wino wytrawne Italy Kampanien (IT)
bio bio
-
2017
2019
Trentangeli Castel del Monte Rosso DOC - Tormaresca
Czerwone wino wytrawne Italy Apulien (IT) Castel del Monte DOC (IT)
bio bio
Aglianico del Taburno DOCG 2018 - La Rivolta Aglianico del Taburno DOCG 2018 - La Rivolta
Czerwone wino wytrawne Italy Kampanien (IT) Aglianico di Taburno DOCG (IT)
bio bio
wegańskie wegańskie
5 Uve Rosse Puglia IGP - Botromagno 5 Uve Rosse Puglia IGP - Botromagno
Czerwone wino wytrawne Italy Apulien (IT) Puglia IGT (IT)
bio bio
Bocca di Lupo Castel del Monte DOC - Tormaresca Bocca di Lupo Castel del Monte DOC - Tormaresca
Czerwone wino wytrawne Italy Apulien (IT) Castel del Monte DOC (IT)
Contado Aglianico del Molise Riserva DOC 2014 - Di Majo Norante
Contado Aglianico del Molise Riserva DOC 2014 - Di Majo Norante
Czerwone wino wytrawne Italy Molise (IT) Molise DOC (IT)
bio bio
Ramitello Biferno Rosso DOC 2013 - Di Majo Norante
Ramitello Biferno Rosso DOC 2013 - Di Majo Norante
Czerwone wino wytrawne Italy Molise (IT) Biferno DOC (IT)
bio bio
Molí Rosso Terre degli Osci IGT 2016 - Di Majo Norante Molí Rosso Terre degli Osci IGT 2016 - Di Majo Norante
Czerwone wino wytrawne Italy Molise (IT) Terre degli Osci IGT (IT)
bio bio
Don Luigi Molise Riserva DOC 2012 - Di Majo Norante Don Luigi Molise Riserva DOC 2012 - Di Majo Norante
Czerwone wino wytrawne Italy Molise (IT) Molise DOC (IT)
Ensis Taurasi DOCG 2013 - Vesevo Ensis Taurasi DOCG 2013 - Vesevo
Czerwone wino wytrawne Italy Kampanien (IT) Taurasi DOCG (IT)
Guaglione Irpinia Aglianico DOC 2020 - I Capitani Guaglione Irpinia Aglianico DOC 2020 - I Capitani
Czerwone wino wytrawne Italy Kampanien (IT) Irpinia DOC (IT)
Jumara Irpinia Campi Taurasini DOC 2018 - I Capitani Jumara Irpinia Campi Taurasini DOC 2018 - I Capitani
Czerwone wino wytrawne Italy Kampanien (IT) Irpinia DOC (IT)
Luccarelli Rosso Puglia - Farnese Vini Luccarelli Rosso Puglia - Farnese Vini
Czerwone wino wytrawne Italy Apulien (IT)
Manfredi Rosato Basilicata IGT - Re Manfredi
2018
2020
Manfredi Rosato Basilicata IGT - Re Manfredi
Wina różowe wytrawne Italy Basilikata (IT)
Taglio de Tralcio Aglianico del Vulture DOC - Re Manfredi
2018
2019
Taglio de Tralcio Aglianico del Vulture DOC - Re Manfredi
Czerwone wino wytrawne Italy Basilikata (IT)
Aglianico del Vulture DOC 2017 - Re Manfredi Aglianico del Vulture DOC 2017 - Re Manfredi
Czerwone wino wytrawne Italy Basilikata (IT)
Vigneto Serpara Aglianico del Vulture Superiore DOCG 2013 - Re Manfredi Vigneto Serpara Aglianico del Vulture Superiore DOCG 2013 - Re Manfredi
Czerwone wino wytrawne Italy Basilikata (IT)
1 Od 2

Wino Aglianico z Basilicata i Kampanii

Charakter czerwonych win Aglianico kształtowany jest przez uprawy na małych, rozproszonych tarasach na wygasłych wulkanach, takich jak Monte Vulture w Basilicata czy wzgórza wokół Taurasi. Tam Aglianico prezentuje się niezwykle bogato w ciało i taniny, którym towarzyszy zredukowana, ale wyraźna kwasowość. Aksamitna struktura owinięta w rubinową czerwień do głębokiej ciemnej sukni świadczy o wymagającej winifikacji, która rozpoczyna się od późnych zbiorów na winnicach wyłożonych wulkaniczną skałą. Aglianico jest wyjątkowy pod wieloma względami, ale to przede wszystkim smak sprawia, że odmiana winorośli jest popularna i poszukiwana.

Smak i charakter Aglianico

Smak czerwonego wina Aglianico charakteryzuje się silnymi taninami i wyraźną kwasowością, które rozwijają się w dobrze zaokrągloną przyjemność, gdy dojrzewa przez długi czas. Aksamitne taniny nadają temu winu z południa Włoch pełne ciało i skoncentrowane przyprawy. Na podniebieniu, potężne aromaty pochodzenia wulkanicznego lub śliwki, czekolady i ciemnych dzikich jagód są zalecane. Dzięki późnej dojrzałości winogron odmiany Aglianico powstają silne aromaty, ale jednocześnie nocne chłody rozpieszczają świeżością. Barwę podkreślają winogrona o grubej skórce, bogate w taniny, które wypełniają kieliszek rubinowo-czerwonym blaskiem.

Najlepsze Aglianico - DOCG Taurasi i DOC Aglianico del Vulture

Kampania i Basilicata są predestynowane do odmiany winorośli Aglianico dzięki glebie, klimatowi i lokalizacji. Winogrona kiełkują wcześnie i dojrzewają późno - zbiory zaczynają się częściowo w listopadzie. Uprawa w północnej części kraju nie jest więc możliwa, ponieważ winogrona nie osiągnęłyby pełnej dojrzałości. Dlatego Aglianico jest uprawiane prawie wyłącznie na południu Włoch. Dalsze obszary upraw znajdują się w Kalifornii i Australii.

Jednak najlepsze wina Aglianico pochodzą z regionów Kampania i Basilicata. Tutaj, wina zrobić to do statusu DOCG na wysokości do 600 metrów nad poziomem morza, na przykład w Taurasi lub jako DOC Aglianico del Vulture. Wzdłuż wygasłego wulkanu Monte Vulture, DOC Aglianico del Vulture jest winifikowane w pojedynczych winnicach i produkuje ciemne, skoncentrowane i garbnikowe wina, które tylko stają się lepsze z wiekiem.

Okres przydatności do spożycia czerwonego wina Aglianico

Z jego bardzo wyraźne taniny, Aglianico czerwone wino jest nie tylko idealnie nadaje się do długiego starzenia się, ale jest to również bardzo zalecane. Aglianico nie powinno być jednak pite młodo. W trakcie przechowywania znikają wyraźne taniny i kwasowość, dzięki czemu wino staje się okrągłe i aksamitne. Podobnie jak każde inne czerwone wino, wino Aglianico należy przechowywać w chłodnym, ciemnym i odpornym na temperaturę miejscu, aż do optymalnego czasu, w około 5 lat po winifikacji, przyszedł, aby służyć szlachetne wino.

Winogrona Aglianico w piwnicy - z degradacją kwasów i drewna

W piwnicy winogrona poddawane są niezwykle delikatnej winifikacji. Ze względu na silną kwasowość, w większości przypadków konieczna jest biologiczna redukcja kwasu, która również zazwyczaj odbywa się w drewnianych beczkach. Nadaje to winu kremową strukturę i szlachetną nutę drewna. Od uprawy, poprzez zbiory, aż do produkcji wina, czerwone wino Aglianico poddawane jest procesowi winifikacji, który spełnia najwyższe standardy. Można go posmakować, można go docenić - Aglianico jest wyjątkowe.

Redukcja kwasu mlekowego - z poradnika winiarza

Redukcja kwasu jabłkowego (Malo) lub biologiczna redukcja kwasu (BSA) to redukcja kwasu jabłkowego w winie przez bakterię zwaną Oenococcus oeni. Bakteria przekształca kwas jabłkowy w kwas mlekowy i CO2. To sprawia, że wino jest bardziej miękkie i kremowe i odtąd zawiera mniej kwasu. Proces ten jest ważnym środkiem do uczynienia wina bardziej gładkim, szczególnie w przypadku win o wysokiej kwasowości. 

Nazwa Aglianico - pochodzenie i etymologia

Odmiana winogron Aglianico jest stara, bardzo stara, mówi się, że ma ponad 2500 lat. Powszechna opinia jest taka, że to Fenicjanie poprzez swoje szlaki handlowe i kolonizację przewieźli odmianę winorośli z Grecji na południe Włoch. Nazwa Vitis Helenica - greckie wino - jest zawsze brzęczy w tym pochodzeniu jako synonim Aglianico. Jednak dowody na poparcie tej teorii są stosunkowo słabe. Analizy DNA nie wykazały żadnego związku z odmianą winogron Aglianico i odmianami winogron z Grecji. Analiza wykazała raczej bliskie związki z odmianami winorośli z Kampanii i Basilicaty, przede wszystkim z Aglianicone, potomkiem Aglianico. 

Przypuszczenie, że Aglianico ma greckie pochodzenie pochodzi z 1581 roku, od uczonego Giambattisty della Porta. Starożytną odmianę winogron Helvola, opisaną przez Pliniusza Starszego, utożsamił z hellanico - winogronem helleńskim . Od tego momentu wśród autorów win uznano, że Aglianico równa się hellanico równa się grecka odmiana winorośli.

Tezie tej przeczy jednak wiele faktów, a wśród nich przede wszystkim kolor obu win. Podczas gdy Helvola była żółtawym winem, winogrona Aglianico są bardzo ciemne. Co więcej, przymiotnik hellenicus, określający przedmioty pochodzenia greckiego, nie istniał w czasach Pliniusza Starszego. Rzymskie źródła zawsze mówiły o graecus; greckich winogronach, a nigdy o winogronach hellenistycznych.

Pierwsza pisemna wzmianka o Aglianico pochodzi z 1520 roku z dokumentu hrabiego Giulio Antonio Acquaviva d'Aragona, który również uprawiał Aglianiche wśród swoich winorośli - liczba mnoga dla Aglianico. Etymologiczne pochodzenie od języka hiszpańskiego jest prawdopodobne, ponieważ pierwsze wzmianki o Aglianico pochodzą z okresu hiszpańskiej okupacji Włoch. Hiszpańskie słowo dla równiny llano zapewnia gorący ślad pochodzenia nazwy Aglianico, ponieważ sylaba lla jest wymawiana glia w języku włoskim. Jeśli wziąć do ręki starsze dialekty, które odnoszą się do odmiany winorośli jako la Glianica , znaczenie nazwy Aglianico jest oczywiste: winogrono z równiny.

Kup wino Aglianico

Zamów wino Aglianico online z naszego internetowego sklepu z winami. Tutaj możesz doświadczyć korzyści z relaksujących zakupów z domu lub w drodze, a także skorzystać z naszej szybkiej i bezpiecznej wysyłki. Na VINELLO.pl wybierz się w podróż po światowych gatunkach wina i odkryj pierwszorzędne i wielokrotnie nagradzane wina czerwone, białe oraz różowe tanio i w kolorowej obfitości. Kup wino Aglianico online, a my zrzekniemy się kosztów wysyłki od wartości zakupu 120€. Wyślij swoją paczkę do niemal całego świata i ciesz się beztroskim zakupem międzynarodowych i krajowych specjałów winiarskich.

W przypadku pytań i życzeń jesteśmy do Państwa dyspozycji z przyjemnością. Można się z nami skontaktować poprzez e-mail [email protected], telefonicznie 0351 - 469 256 55 lub na Facebooku i Instagramie @vinello_wine. Zawsze cieszymy się, że możemy poznać nowych smakoszy i razem z Państwem przeżywać wspaniały świat wina.

Wissenswertes zu Aglianico
Co to jest wino Aglianico?

Aglianico to czerwona odmiana winogron, z której produkowane jest bogate w garbniki i bogate w czerwone wino. Ze względu na późną dojrzałość odmiana winogron uprawiana jest wyłącznie w południowych Włoszech i na ciepłych obszarach, takich jak Australia i Kalifornia. Czerwone wino Aglianico jest często produkowane na skałach wulkanicznych i wymarłych wulkanach. Aglianico znane jest również jako Barolo Południa, co sugeruje wysoką jakość od uprawy do winifikacji, a także dobrze ustrukturyzowane i aromatyczne ciało.
Jaka jest idealna temperatura picia wina Aglianco?

Optymalna temperatura picia wina Aglianico wynosi od 15 do 18°C.
Które potrawy pasują do Aglianico?

Czerwone wino Aglianico harmonizuje z czerwonym mięsem i dziczyzną. Wino Aglianico uzupełnia również dojrzały ser. Jako włoska specjalność, Aglianico ma również kuchnię włoską.
Czy Aglianico musi oddychać winem?

Aby w pełni rozwinąć swój potencjał, czerwone wino Aglianico należy napełnić karafką na 3 godziny przed rozkoszą. Jednakże, jeśli wino jest przechowywane przez 5 lat, można je również pić bezpośrednio po otwarciu.
W GÓRĘ W GÓRĘ
W GÓRĘ