Ta strona używa plików cookie, które są niezbędne do technicznego funkcjonowania strony i są zawsze ustawiane. Inne pliki cookie, które zwiększają komfort korzystania z tej strony, są wykorzystywane do reklamy bezpośredniej lub ułatwiają interakcję z innymi stronami internetowymi i sieciami społecznościowymi, są ustawiane tylko za Państwa zgodą.
Konfiguration
Wymagane technicznie
Te pliki cookies są niezbędne do realizacji podstawowych funkcji sklepu.
Alle Cookies annehmen
Ausgewählter Shop
CSRF-Token
Individuelle Preise
Kundenspezifisches Caching
Odrzuć wszystkie pliki cookie
Session
Ustawienia plików cookie
Währungswechsel
Komfortfunktionen
Diese Cookies werden genutzt, um das Einkaufserlebnis noch ansprechender zu gestalten, beispielsweise für die Wiedererkennung des Besuchers.
Stellenbosch, położone 50 km na wschód od Kapsztadu, jest dziś uważane za stolicę uprawy winorośli w RPA. Zbocza gór Helderberg i Simonsberg są najbardziej poszukiwanymi miejscami do uprawy winorośli. Gleby zwietrzałe z granitu i piaskowca stanowią doskonałą podstawę do produkcji wina. Ciepłe lata i mroźne zimy, a także wiatr "Cape Doctor" również mają bardzo korzystny wpływ na proces dojrzewania winogron.
Odmiany winorośli w Republice Południowej Afryki
Ważne odmiany winogron czerwonych to przede wszystkim Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot i autochtoniczna odmiana Pinotage. Ponadto w ofercie znajdują się:
Cinsault
Ruby Cabernet
Cabernet Franc
Pinot Noir
Malbec
Najważniejszą odmianą winorośli w RPA jest jednak biała, która stanowi nieco poniżej 20% całkowitej powierzchni winnic. Chenin Blanc jest również nazywany Steen w RPA. Inne ważne odmiany białe to:
Sultana (winogrono stołowe, które jest również używane do produkcji wina)
Colombard
Sauvignon Blanc
Chardonnay
Sémillon
Cape Riesling
Viognier
Francuska tradycja winiarska na Przylądku
Simonsig Wine Estate jest silnie związana z historią winiarstwa w RPA. Korzenie tej winnicy sięgają roku 1688, kiedy to Jacques Malan, hugenot z południowej Francji, przybył na Przylądek i przyczynił się do powstania południowoafrykańskiej uprawy winorośli. Wreszcie w latach 50. Frans Malan założył u podnóża góry Simonsberg swoją winnicę Simonsig ("Simons View").
Frans Malan był pierwszym winiarzem w RPA, który zasadził Chardonnay, a w 1971 r. wyprodukował pierwszego w kraju "szampana" (Kaapse Vonkel) metodą szampańską i jest jednym z założycieli Stellenbosch Wineroute. Dość wcześnie zaczął też tworzyć nowe mieszanki Pinotage i międzynarodowych odmian winogron.
W międzyczasie winnica Simonsig o powierzchni 210 ha jest zarządzana przez jego trzech synów i jest jedną z najbardziej znanych i najczęściej nagradzanych winnic w regionie Cape. W ciągu ostatnich 10 lat nikt nie zdobył więcej medali na najważniejszym krajowym konkursie degustacyjnym Veritas niż Simonsig.
Decydujący wkład w tym zakresie wnosi od kilku lat Debbie Thompson, enolog z Namibii. Dzięki wiedzy i inspiracji swojego mentora Johanna Malana, w 2005 r. zdobyła tytuł "Kobiety Winiarza Roku".
VINELLO & Partner wymaga Państwa zgody na wykorzystanie danych, np. w celu wyświetlenia informacji o Państwa zainteresowaniach. Kliknięcie przycisku OK oznacza wyrażenie zgody. więcej