Leo Hillinger - wytrwały w dążeniu do sukcesu
Leo Hillinger urodził się w 1967 roku w Eisenstadt w Austrii, a dorastał w Jois. Jego miłość do wina narodziła się już w kołysce, gdyż jego ojciec był kupcem z winiarnią. Jego życie nie było naznaczone tylko sukcesami, było też wiele niepowodzeń. Droga była kamienista, ale jego upór i determinacja w końcu się opłaciły. Na pytanie, jak osiągnął swoje cele, Leo Hillinger odpowiada: "Z konsekwencją, konsekwencją, konsekwencją".
Leo Hillinger - winiarz z sercem i duszą
Serce Leo Hillingera wyraźnie bije dla uprawy winorośli. Nie tylko jako przedsiębiorca, ale także jako winiarz, zdobył kilka nagród, a jego winiarnia cieszy się międzynarodową sławą.
Pierwsze lata praktyki Leo Hillinger spędził w różnych winiarniach w Europie i Kalifornii. Ukończył szkolenie jako certyfikowany przez państwo ekonomista i mistrz winiarski w Niemczech. Jego historia sukcesu zaczęła się ostatecznie od przejęcia winiarskiego biznesu ojca i zakupu 12 hektarów winnic. Po zbudowaniu i otwarciu swojej winnicy w Jois w 2004 roku, Leo Hillinger postanowił założyć swój pierwszy Wineshop & Bar. Obecnie ma ich cztery, rozsiane po całej Austrii.
Następnie w 2012 roku Leo Hillinger rozpoczął wieloletnią i owocną współpracę z południowoafrykańską winiarnią Constantia Glen. W tym miejscu powstaje linia win Constantia HILL. Dlatego lubi nazywać RPA swoim "drugim domem", do którego podróżuje kilka razy w roku.
rok 2012 był również rokiem, w którym stał się pierwszym winiarzem, który otrzymał tytuł "Przedsiębiorcy Roku" od firmy doradczej Ernst & Young.
Dziś Hillinger uprawia 100 hektarów winnic wokół jeziora Neusiedl w regionie Leithaberg. 30 procent jego win jest obecnie eksportowanych do ponad 20 krajów. Jednocześnie zawsze pozostawał wierny sobie i swojej wizji. Ta wizja i jego niekonwencjonalne podejście są ostatecznie odpowiedzialne również za to, że jego sieć przez lata rosła i rosła. Częścią jego wizji było tłoczenie najlepszych win jak najbliżej natury. Po drodze otwierały się przed nim różne gałęzie, a dziś jest nie tylko winiarzem, ale także inwestorem i strategiem marketingowym. Dziś jest ekologicznym winiarzem, przedsiębiorcą i ambasadorem swojego regionu.
Kiedy jego winnica była już w pełni finansowana, nadszedł czas dla przedsiębiorcy i winiarza Leo Hillingera na nowe inwestycje. Tym samym bieżące reinwestycje w winiarni kontynuowały kurs ekspansji. Celem było i jest uczynienie z winiarni jednej z najnowocześniejszych w Austrii, gdzie wyjątkowe wina są winifikowane pod egidą uznanych ekspertów winiarskich.
Leo Hillinger - winiarz z (telewizyjną) rangą
Sam Hillinger, jako nowoczesny przedsiębiorca, nie stroni od ekranu. W 2015 roku dołączył jako inwestor do programu "2 minuty - 2 miliony", emitowanego w telewizji Puls 4. W tym kontekście pomaga start-upom i wykorzystuje do tego celu swoją szeroką sieć kontaktów. Dla serii "Dorf braucht Wirt. Die große Wirtshausbelebung", odbył tournée po Austrii. Stworzył też własny format wraz z kanałem Puls-4: "Österreichs nächster Topwinzer".
Wystarczająco dużo życia na biografię w formie książki
Leo Hillinger to nie tylko plantator winorośli, inwestor, gwiazda telewizyjna i sportowiec z pasją. w 2017 roku został również pisarzem. Przynajmniej raz, bo w tym roku ukazała się jego autobiografia "Konsequenz, Konsequenz, Konsequenz!" W tej książce Hillinger nie tylko opowiada swoją historię. Raczej daje wgląd w swoją wizję, chęć zmiany świata. Do tego, co go napędza i co nim kieruje.
Leo Hillinger - Wybitny przedsiębiorca
W 2012 roku zalew nagród dla Leo Hillingera rozpoczął się od wspomnianej wcześniej nagrody Przedsiębiorcy Roku. Nagroda, którą otrzymał jako pierwszy w historii winiarz na świecie. Już w następnym roku winiarnia została uznana za "Najlepszą firmę rodzinną 2013 Burgenland" przez WirtschaftsBlatt i jej partnerów Bankhaus Spängler, BDO Austria i Notariatskammer. Nagroda przyznawana corocznie firmom, które wyróżniają się regionalnym zaangażowaniem, tworzeniem wartości i miejsc pracy. W ślad za tym wiele innych nagród. w 2016 roku otrzymał od państwa austriackiego tytuł "Kommerzialrat". Tytuł zawodowy, który oznacza udane zarządzanie biznesem i wysiłki na rzecz ogółu. Leo Hillinger GmbH została uhonorowana w 2017 roku nagrodą "Superbrand Austria Award". Dygnitarze za to wybierani są przez konsumentów i ekspertów.
Oczywiście także jego wina - przede wszystkim topowe cuvées
- WZGÓRZE 1
- WZGÓRZE 2
- WZGÓRZE 3
regularnie otrzymują nagrody w kraju i za granicą (Falstaff, Gault Millau, Parker, Mundus Vini, Wine Spectator, German Wine Award, Wine and Spirits i wiele innych).
Leo Hillinger - Wina
Standard jakości
Wysokie standardy jakościowe to podstawa win Leo Hillingera. Jakość jest nierozerwalnie związana z organiczną uprawą i organiczną winifikacją win.
Winogrona mogą dojrzewać tak długo jak to możliwe, pozostają na winorośli tak długo jak to możliwe. Dzięki temu winogrona mogą gromadzić się i dojrzewać jak najdłużej. Podczas przycinania każda winorośl traktowana jest zgodnie z jej potrzebami. Oczywiście wymaga to sporej wiedzy i doświadczenia. Pielęgnacja winorośli rozłożona jest na cały rok. Każda winorośl i każdy pęd jest indywidualnie pozycjonowany, prostowany i skubany lub - w razie potrzeby - pozostawiony sam sobie. Dewizą upraw jest tu "jak najmniej, a jak najwięcej". W ten sposób winogrona mogą pozostać na winorośli przez maksymalny czas.
Leo Hillinger również w piwnicy kieruje się tym mottem. Wino jest pozostawione do dojrzewania w tym miejscu. Wina dojrzewają w 1200 litrowych barriques, w dużych drewnianych beczkach lub w 30 000 litrowych zbiornikach ze stali nierdzewnej. W ten sposób każde wino może rozwijać się zgodnie ze swoimi indywidualnymi wymaganiami.
Kategorie win
Wina Leo Hillinger produkowane są w pięciu kategoriach:
- Sparkling: Musujące chwile z Secco & Brut
- Świeże i owocowe: przyjemność picia z młodymi winami
- Trendy: Nowe sposoby na wina sezonowe
- Ziemisty: Siła gleby w winach terenu
- Premium: Wina premium i szlachetne
Więcej informacji na temat Leo Hillinger
Adres | |
---|---|
Nazwy firm: | Leo Hillinger |
Ulica: | Hill 1 |
Miasto: | 7093 Jois |
Kraj: | Austria |
Region: | Burgenland |
Kontynent: | Europa |
Kontakt i strona internetowa | |
Strona internetowa: | https://www.leo-hillinger.com/ |
E-Mail: | [email protected] |
Facebook: | https://de-de.facebook.com/Weingut-Leo-Hillinger-208685095813760/ |
Telefon: | +43 2160 8317 0 |
Fax: | +43 2160 8317 17 |
Firma | |
Właściciel: | Leo Hillinger |
Dyrektor Zarządzający: | Leo Hillinger |
Wino | |
Enolog: | Peter Zuschlag |
Mistrz piwnicy: | Peter Zuschlag |
Obszar winnicy: | 90 ha |
Certyfikat ekologiczny: | AT-BIO-301 |