



Tenuta Tignanello - wyraz filozofii Antinori
Winnica Tenuta Tignanello położona jest w sercu Chianti Classico, pomiędzy falistymi wzgórzami a rzekami Greve i Pesa, w odległości ok. 30 km od Florencji. obejmuje 319 hektarów, z czego 127 hektarów obsadzonych jest winoroślą, w tym pojedyncze winnice Tignanello i Solaia, z których powstają dwa wyjątkowe wina terroir Marchesi Antinori.
Tenuta Tignanello i Marchesi Antinori
Posiadłość z renesansową willą należy do rodziny Antinori od 1850 roku. Z dokumentów historycznych wynika, że w średniowieczu tereny te należały do rodziny Buondelmonti, podobnie jak duża część Valle della Pesa. W XVII wieku przeszedł w ręce Medyceuszy, a w połowie XIX wieku znalazł się w posiadaniu Antinorich. Już wtedy miejscowość Tignanello była znana jako jeden z najwyżej położonych i najbardziej malowniczych punktów w całym regionie.
Terroir i innowacje w Tenuta Tignanello
Winnice położone są na wysokości od 350 do 400 m n.p.m., na szkieletowych glebach marglistych pochodzenia plioceńskiego, bogatych w Albarese i Galestro, lokalne nazwy wapieni i łupków. Mikroklimat tego miejsca charakteryzuje się niezwykłymi zmianami termicznymi między dniem a nocą, co nadaje winogronom wyjątkowe właściwości. W 127 znajduje się wiele mniejszych parceli, w tym słynne Tignanello i Solaia, autochtoniczna odmiana winorośli Sangiovese oraz międzynarodowe Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, które są odmianami o absolutnym charakterze terroir. Znajdują się tu również działki Malvasia i Trebbiano przeznaczone do produkcji Vinsanto, a także 37 hektarów gajów oliwnych.
Laboratorium winiarskie Tenuta Tignanello
W latach 70. w Tenuta Tignanello wprowadzono nowe techniki uprawy winorośli i nowe odmiany winorośli, gęstość sadzenia, przycinanie i dobór klonów, ale także innowacje w procesie dojrzewania, małe beczki, swoiste "laboratorium winiarskie" w poszukiwaniu jeszcze większej wyrazistości, elegancji, koncentracji i terroir.
Znane na całym świecie wina terroir z Tenuta Tignanello
W posiadłości produkowane są trzy czerwone wina, które słusznie należą do najważniejszych w historii włoskiego wina i cieszą się międzynarodową reputacją jako najlepsze wyrażenie terroir, a każde z nich jest na swój sposób wyjątkowe. Vinsanto z Tenute Marchese Antinori jest również winifikowane w Tenuta Tignanello, a grappa o tej samej nazwie jest destylowana z wytłoków z Tignanello.
- Solaia Toscana IGT
- Tignanello Toscana IGT
- Marchese Antinori Chianti Classico Riserva DOCG
- Grappa di Tignanello
Więcej informacji na temat Tenuta Tignanello (Antinori)
Adres | |
---|---|
Nazwy firm: | Tenuta Tignanello |
Ulica: | Via Santa Maria a Macerata |
Miasto: | 50026 San Casciano Val di Pesa |
Kraj: | Włochy |
Region: | Toskania |
Kontynent: | Europa |
Kontakt i strona internetowa | |
Strona internetowa: | https://www.antinori.it/it/tenuta/tenute-antinori/tenuta-tignanello/ |
E-Mail: | [email protected] |
Facebook: | https://www.facebook.com/MarchesiAntinori |
Twitter: | https://twitter.com/antinorifamily |
Telefon: | +39 055 23 595 |
Firma | |
Grupa spółek: | Marchesi Antinori S.p.A |
Właściciel: | Marchesi Antinori |
Dyrektor Zarządzający: | Marchese Piero Antinori |
Wino | |
Powierzchnia uprawna: | Chianti Classico |