Ta strona używa plików cookie, które są niezbędne do technicznego funkcjonowania strony i są zawsze ustawiane. Inne pliki cookie, które zwiększają komfort korzystania z tej strony, są wykorzystywane do reklamy bezpośredniej lub ułatwiają interakcję z innymi stronami internetowymi i sieciami społecznościowymi, są ustawiane tylko za Państwa zgodą.
Konfiguration
Wymagane technicznie
Te pliki cookies są niezbędne do realizacji podstawowych funkcji sklepu.
Alle Cookies annehmen
Ausgewählter Shop
CSRF-Token
Cookie-Einstellungen
Individuelle Preise
Kundenspezifisches Caching
Odrzuć wszystkie pliki cookie
Session
Währungswechsel
Komfortfunktionen
Diese Cookies werden genutzt um das Einkaufserlebnis noch ansprechender zu gestalten, beispielsweise für die Wiedererkennung des Besuchers.
Winnica Tenuta Tignanello położona jest w sercu Chianti Classico, pomiędzy falistymi wzgórzami a rzekami Greve i Pesa, w odległości ok. 30 km od Florencji. obejmuje 319 hektarów, z czego 127 hektarów obsadzonych jest winoroślą, w tym pojedyncze winnice Tignanello i Solaia, z których powstają dwa wyjątkowe wina terroir Marchesi Antinori.
Tenuta Tignanello i Marchesi Antinori
Posiadłość z renesansową willą należy do rodziny Antinori od 1850 roku. Z dokumentów historycznych wynika, że w średniowieczu tereny te należały do rodziny Buondelmonti, podobnie jak duża część Valle della Pesa. W XVII wieku przeszedł w ręce Medyceuszy, a w połowie XIX wieku znalazł się w posiadaniu Antinorich. Już wtedy miejscowość Tignanello była znana jako jeden z najwyżej położonych i najbardziej malowniczych punktów w całym regionie.
Terroir i innowacje w Tenuta Tignanello
Winnice położone są na wysokości od 350 do 400 m n.p.m., na szkieletowych glebach marglistych pochodzenia plioceńskiego, bogatych w Albarese i Galestro, lokalne nazwy wapieni i łupków. Mikroklimat tego miejsca charakteryzuje się niezwykłymi zmianami termicznymi między dniem a nocą, co nadaje winogronom wyjątkowe właściwości. W 127 znajduje się wiele mniejszych parceli, w tym słynne Tignanello i Solaia, autochtoniczna odmiana winorośli Sangiovese oraz międzynarodowe Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, które są odmianami o absolutnym charakterze terroir. Znajdują się tu również działki Malvasia i Trebbiano przeznaczone do produkcji Vinsanto, a także 37 hektarów gajów oliwnych.
Laboratorium winiarskie Tenuta Tignanello
W latach 70. w Tenuta Tignanello wprowadzono nowe techniki uprawy winorośli i nowe odmiany winorośli, gęstość sadzenia, przycinanie i dobór klonów, ale także innowacje w procesie dojrzewania, małe beczki, swoiste "laboratorium winiarskie" w poszukiwaniu jeszcze większej wyrazistości, elegancji, koncentracji i terroir.
Znane na całym świecie wina terroir z Tenuta Tignanello
W posiadłości produkowane są trzy czerwone wina, które słusznie należą do najważniejszych w historii włoskiego wina i cieszą się międzynarodową reputacją jako najlepsze wyrażenie terroir, a każde z nich jest na swój sposób wyjątkowe. Vinsanto z Tenute Marchese Antinori jest również winifikowane w Tenuta Tignanello, a grappa o tej samej nazwie jest destylowana z wytłoków z Tignanello.
Solaia Toscana IGT
Tignanello Toscana IGT
Marchese Antinori Chianti Classico Riserva DOCG
Grappa di Tignanello
Więcej informacji na temat Tenuta Tignanello (Antinori)
VINELLO & Partner wymaga Państwa zgody na wykorzystanie danych, np. w celu wyświetlenia informacji o Państwa zainteresowaniach. Kliknięcie przycisku OK oznacza wyrażenie zgody. więcej