Więcej informacji o Barolo DOCG - Coppo
Barolo z Coppo mieni się głęboką czerwienią granatu i zachwyca bukietem fiołków, wiśni i lukrecji. Na podniebieniu to wyjątkowe czerwone wino z Piemontu jest imponująco eleganckie i harmonijne, pełne z okrągłymi, dojrzałymi taninami, wprost klasyczne w swojej czystości, a jednocześnie złożone. Długi, trwały i przyjemny posmak, w którym smaki z bukietu wspaniale łączą się z piękną strukturą
Winifikacja Coppo Barolo
To Barolo jest czymś wyjątkowym. Jako jeden z niewielu historycznych winiarzy z Piemontu, Coppo może winifikować Barolo poza określonym obszarem produkcji. Winiarnia znajduje się w Canelli, sercu Asti i Barbera, mimo że graniczy bezpośrednio z regionem Barolo. Wynika to z faktu, że konieczne było udowodnienie, że winiarnia faktycznie produkowała Barolo przed ustanowieniem DOCG.
Dla tego Barolo najlepsze i najzdrowsze winogrona Nebbiolo, które rosną w winnicach na zboczach obszaru produkcyjnego Barolo, są selektywnie zbierane ręcznie i macerowane ze skórkami. Podczas tego procesu skórki są wielokrotnie i delikatnie podnoszone. Wino jest następnie starzone przez 36 miesięcy w dużych beczkach z francuskiego dębu.
Rekomendacje kulinarne dla Barolo Coppo
Barolo jest nadal uważane za najważniejsze wino we Włoszech. Jako wino królów, dobrze komponuje się z wyrafinowanymi potrawami, ale także z klasyczną kuchnią piemoncką. Ciesz się tym dystyngowanym, eleganckim winem z obfitą duszoną wołowiną, jagnięciną z ziemniakami lub gotowaną cielęciną.
Nagrody dla Barolo DOCG z Coppo
- James Suckling: 93 punkty za 2010
- Vini di Veronelli: 90 punktów za 2010
- Więcej produktów z Coppo