Więcej informacji o Ruvej Barolo DOCG - Paolo Manzone
Paolo Manzone Ruvej Barolo to pierwszorzędne czerwone wino w kieliszku. Oferuje cudownie gęsty, rubinowo-czerwony kolor. Istnieje również przejście koloru do granatu na krawędziach. Pierwszy nos Ruvej Barolo prezentuje niuanse jeżyn, wiśni morello i morwy. Do owocowych składników bukietu dołączają nuty starzenia w beczce i jeszcze bardziej owocowe, balsamiczne niuanse.
Ruvej Barolo od Paolo Manzone jest idealne dla wszystkich miłośników wina, którzy lubią wytrawne. Jednak nigdy nie jest surowe ani kruche. To gęste czerwone wino jest pełne i złożone na podniebieniu. Dzięki żywej kwasowości owoców, Ruvej Barolo jest wyjątkowo świeże i żywe na podniebieniu. Finisz tego bardzo dojrzałego czerwonego wina z regionu winiarskiego Piemont, a dokładniej z Barolo DOCG, jest ostatecznie zachwycający z niezwykłym posmakiem. Finiszowi towarzyszą również nuty mineralne z gleb zdominowanych przez glinę i wapień.
Winifikacja Ruvej Barolo przez Paolo Manzone
Podstawą potężnego Ruvej Barolo z Piemontu są winogrona ze szczepu Nebbiolo. Winogrona rosną w optymalnych warunkach w Piemoncie. Tutaj winorośl zapuszcza korzenie głęboko w gliniaste i wapienne gleby. Jagody do tego czerwonego wina z Włoch są zbierane wyłącznie ręcznie w momencie optymalnej dojrzałości. Po winobraniu winogrona są szybko transportowane do winiarni. Tutaj są sortowane i starannie miażdżone. Fermentacja odbywa się następnie w zbiornikach ze stali nierdzewnej i dużych drewnianych beczkach w kontrolowanych temperaturach. Pod koniec tego procesu Ruvej Barolo może nadal harmonizować na drobnym osadzie przez 38 miesięcy.
Zalecenia kulinarne dla Ruvej Barolo by Paolo Manzone
To włoskie czerwone wino najlepiej smakuje w temperaturze 15-18 ° C. Doskonale komponuje się z ossobuco, kurczakiem cytrynowo-chilli z kaszą bulgur lub penne z rukolą.