Ta strona używa plików cookie, które są niezbędne do technicznego funkcjonowania strony i są zawsze ustawiane. Inne pliki cookie, które zwiększają komfort korzystania z tej strony, są wykorzystywane do reklamy bezpośredniej lub ułatwiają interakcję z innymi stronami internetowymi i sieciami społecznościowymi, są ustawiane tylko za Państwa zgodą.
Konfiguration
Wymagane technicznie
Te pliki cookies są niezbędne do realizacji podstawowych funkcji sklepu.
Alle Cookies annehmen
Ausgewählter Shop
CSRF-Token
Individuelle Preise
Kundenspezifisches Caching
Odrzuć wszystkie pliki cookie
Session
Ustawienia plików cookie
Währungswechsel
Komfortfunktionen
Diese Cookies werden genutzt, um das Einkaufserlebnis noch ansprechender zu gestalten, beispielsweise für die Wiedererkennung des Besuchers.
Historia winiarni Nie poort zaczyna się w 1842 roku od Franciscusa Mariusa Niepoorta. Podobnie jak w przypadku wielu innych wielkich domów porto, które znamy do dziś, pierwszym celem Franciscusa Mariusa nie była produkcja wina porto, lecz dystrybucja win, które w tamtych czasach były jeszcze w większości produkowane przez Portugalczyków. Po 45 latach niestrudzonej pracy założyciel firmy zmarł w 1887 r., pozostawiając Jackobowi Eduardowi Karelowi van der Niepoortowi dobrze prosperujące przedsiębiorstwo. Kontynuował pracę ojca i wprowadził firmę Niepoort co najmniej do drugiego szeregu najlepszych producentów wina porto.
Jego syn, Eduard Marius Niepoort, ostatecznie przejął majątek domu Niepoort w 1912 roku. Ten entuzjastyczny przyrodnik i wspaniały duch przeprowadził dom przez trudne czasy. Wreszcie w 1927 r. urodził się Rolf von der Niepoort. Czwarte pokolenie weszło do firmy w wieku 23 lat i poświęciło się przede wszystkim działalności biznesowej oraz relacjom międzyludzkim, pozostając raczej konserwatywnym w kwestii wina i porto.
Dziś większość ludzi kojarzy Niepoorta z Dirkiem van der Niepoortem (poprawnie Eduardem Dirkiem). Ten sympatyczny mężczyzna o kręconych włosach jest koncepcyjnym szefem winnicy od 1987 roku i rozpoczął maraton innowacji, który uczynił z Niepoort jedną z najbardziej poszukiwanych firm w kraju, zarówno pod względem wina, jak i porto.
Najważniejszym i pierwszym krokiem Dirka było nabycie własnych quintas, czyli winnic w Dolinie Douro. Wybrano Quinta de Nápoles i Quinta do Carril w regionie Cima Corgo, gdzie produkuje się najlepsze wina porto. Zasadzono tu 15 hektarów nowych winorośli i starannie odrestaurowano 10 hektarów 60-letnich winorośli.
Niepoort dzisiaj - z Vila Nova de Gaia w świat
Tutaj, bardzo blisko Porto, zaledwie 15 osób pracuje nad wielkim cudem w Niepoort. Najważniejszym z nich jest mistrz blendera José Nogueira, który tworzy porto od 14 roku życia i już teraz szkoli swojego syna, który ma zostać jego następcą. Niepoortowie i Nogueirasowie tworzą jedność od momentu założenia firmy, tak że po obu stronach za wina Niepoortów odpowiada już piąte pokolenie.
w 2002 r. Dirk Niepoort otworzył nowy rozdział w Dolinie Douro, wydając pierwsze wino Fabelhaft. Etykiety z rysunkami Wilhelma Buscha stały się legendarne, zwłaszcza że Dirk zlecił stworzenie osobnych etykiet dla każdego kraju eksportowego. Pierwsze wino Fabelhaft - wytrawne cuvée z klasycznych odmian winorośli porto Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Amarale i Tinto Cão - było dla wielu objawieniem i sprawiło, że czerwone wytrawne wino z Portugalii stało się nowym zjawiskiem, nie tylko w Niemczech.
W międzyczasie wina Fabelhaft są dostępne także jako wina białe i różowe - ale nic nie zmieniło się w podstawowej koncepcji, czyli wspaniałej pijalności i pięknej złożoności.
Niepoort idzie na południe - nowe winnice w Dão i Bairrada
Po tym, jak wina Fabelhaft firmy Niepoort wywróciły Dolinę Douro do góry nogami, Dirk zajął się innymi niedocenianymi regionami Portugalii. Jednym z pierwszych było Dão Rótulo, w którym połączono Touriga Nacional, Jaen i Alfrocheiro z gleb granitowych. W Bairrada Dirk Niepoort znalazł szlachetne gleby wapienne i stare winorośle Baga, a także łupki (Douro) i granity (Dao). W tym przypadku to właśnie między innymi single-varietal Lagar de Baixo wniósł do kieliszka całą ekspresję Bagi. Dzięki lekkim, jasnym, bogatym w kwas i raczej niskoalkoholowym winom Baga firma Niepoort mogła maksymalnie rozszerzyć swoje portfolio.
Niepoort - prawdziwie europejskie wina
Obecnie Dirk Niepoort poświęca się między innymi swojemu projektowi FIO, który zapoczątkował wraz z Philippem Ketternem nad środkową Mozelą. Tutaj główny nacisk kładzie się na Rieslinga.
Gdzie Niepoort produkuje wina - wszędzie w Portugalii
Douro
Wina porto od Ruby do Vintage Port
czerwone wina wytrawne od Fabelhaft do Redoma do Batuta
białe wina wytrawne od Redoma Branco do Moscatel i Riesling Dócil
Dão
wytrawne wina czerwone i białe z serii Rótulo i Conciso
Bairrada
Czerwone wina z Baga, czyli Lagar de Baixo, Drink Me Nat Cool i Poeirinho
Ribeira Sacra (D.O.), Douro- Port (D.O.C.), Porto (V.Q.P.R.D.), Dão (D.O.C.),Bairrada (D.O.C.)
VINELLO & Partner wymaga Państwa zgody na wykorzystanie danych, np. w celu wyświetlenia informacji o Państwa zainteresowaniach. Kliknięcie przycisku OK oznacza wyrażenie zgody. więcej