Ta strona używa plików cookie, które są niezbędne do technicznego funkcjonowania strony i są zawsze ustawiane. Inne pliki cookie, które zwiększają komfort korzystania z tej strony, są wykorzystywane do reklamy bezpośredniej lub ułatwiają interakcję z innymi stronami internetowymi i sieciami społecznościowymi, są ustawiane tylko za Państwa zgodą.
Konfiguration
Wymagane technicznie
Te pliki cookies są niezbędne do realizacji podstawowych funkcji sklepu.
Alle Cookies annehmen
Ausgewählter Shop
CSRF-Token
Individuelle Preise
Kundenspezifisches Caching
Odrzuć wszystkie pliki cookie
Session
Ustawienia plików cookie
Währungswechsel
Komfortfunktionen
Diese Cookies werden genutzt, um das Einkaufserlebnis noch ansprechender zu gestalten, beispielsweise für die Wiedererkennung des Besuchers.
Winiarnia Arogancka Żaba - najlepsze wina z humorem
Arogancka żaba" pochodzi ze słonecznych wzgórz Langwedocji, położonych między Morzem Śródziemnym a Herault. Dzięki swojej winiarni Jean Claude Mas obala stereotyp, że Francuzi nie mają poczucia humoru. A jednocześnie pokazuje, skąd pochodzą najlepsze wina na świecie.
Nazwa Arrogant Frog wykorzystuje stereotyp, że Francuzi są uparci, i łączy go z angielskim przezwiskiem Francuzów - "frogs". Ale Arrogant Frog uosabia wszystko, co jest ważne dla Francuzów: dobre jedzenie, kulturę, naród i oczywiście dobre wino.
Żaba Arogancka - owoce, owoce, owoce
Jean-Claude Mas podsumowuje swoje wina następującymi słowami: owoc, owoc, owoc. W każdym przypadku są one francuskie, ale rozumiane na całym świecie.
Winnice i terroir Domaine Paul Mas
Arogancka żaba urodziła się w dolinie Hérault w Langwedocji w południowej Francji, niedaleko miasteczka Pézenas, które zainspirowało słynnego dramaturga Moliera, i zaledwie pół godziny jazdy samochodem od wybrzeża Morza Śródziemnego.
Winnice Les Domaines Paul Mas są tradycyjne i obsadzone odmianami typowymi dla tego regionu.
Syrah
Grenache
Cabernet Sauvignon
Merlot
Carigan
Cinsault
Udział win białych jest mniejszy, ale mimo to są one od dawna głęboko zakorzenione w Langwedocji.
Viognier
Marsanne
Sauvignon Blanc
Chardonnay
Krzewy winorośli są sadzone na żwirowych, gliniastych podłożach wapiennych doliny Hérault oraz na skamieniałych wapiennych wzgórzach, z których roztacza się piękny widok na jezioro Thau.
Winifikacja pod kierunkiem Jean Claude Mas
Stała wymiana w zespole winiarzy, ciągłe degustacje i doskonała higiena piwnicy są niezbędne do produkcji najlepszych win francuskich. Celem jest, aby wina białe i czerwone z linii Arrogant Frog z jednej strony odzwierciedlały terroir, a z drugiej strony miały owoc, ciało, elegancję i styl. Zespół enologa Jeana Claude'a Mas'a jest decydującym i najważniejszym czynnikiem w procesie produkcji wina. Wszystkie wina, od fermentacji do butelkowania, są kontrolowane przez "skromnego winiarza", jak sam siebie nazywa.
Jean-Claude Mas urodził się w czwartym pokoleniu winiarzy. Zawsze słyszy się jakąś historię z dzieciństwa. W wieku zaledwie 3 lat, podczas zbiorów winogron, oddalił się od matki i pokonał pieszo odległość z winnicy do piwnicy, która wynosiła przecież 2 kilometry. Wolał pomagać ojcu i dziadkowi przy tłoczeniu i produkcji wina. Od tego czasu zainteresowanie i pasja do wina nie słabną.
Na początku lat 90. zaangażował się w produkcję win, takich jak Château du Pape Clément czy Château Talbot z Bordeaux, gdzie pracował przez 4 lata. Te doświadczenia były i są decydujące dla jego dzisiejszego podejścia do winogron z Langwedocji. w 1995 r. powrócił do swoich korzeni. Jean-Claude Mas jest często określany jako jeden z pionierów "nowej Langwedocji" lub "nowej ery" wina we Francji, jeden z tych, którzy pracują nad przywróceniem statusu regionu, w którym kultura wina jest starsza niż 2000 lat.
VINELLO & Partner wymaga Państwa zgody na wykorzystanie danych, np. w celu wyświetlenia informacji o Państwa zainteresowaniach. Kliknięcie przycisku OK oznacza wyrażenie zgody. więcej