








Winiarnia Arogancka Żaba - najlepsze wina z humorem
Arogancka żaba" pochodzi ze słonecznych wzgórz Langwedocji, położonych między Morzem Śródziemnym a Herault. Dzięki swojej winiarni Jean Claude Mas obala stereotyp, że Francuzi nie mają poczucia humoru. A jednocześnie pokazuje, skąd pochodzą najlepsze wina na świecie.
Nazwa Arrogant Frog wykorzystuje stereotyp, że Francuzi są uparci, i łączy go z angielskim przezwiskiem Francuzów - "frogs". Ale Arrogant Frog uosabia wszystko, co jest ważne dla Francuzów: dobre jedzenie, kulturę, naród i oczywiście dobre wino.
Żaba Arogancka - owoce, owoce, owoce
Jean-Claude Mas podsumowuje swoje wina następującymi słowami: owoc, owoc, owoc. W każdym przypadku są one francuskie, ale rozumiane na całym świecie.
Winnice i terroir Domaine Paul Mas
Arogancka żaba urodziła się w dolinie Hérault w Langwedocji w południowej Francji, niedaleko miasteczka Pézenas, które zainspirowało słynnego dramaturga Moliera, i zaledwie pół godziny jazdy samochodem od wybrzeża Morza Śródziemnego.
Winnice Les Domaines Paul Mas są tradycyjne i obsadzone odmianami typowymi dla tego regionu.
- Syrah
- Grenache
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Carigan
- Cinsault
Udział win białych jest mniejszy, ale mimo to są one od dawna głęboko zakorzenione w Langwedocji.
- Viognier
- Marsanne
- Sauvignon Blanc
- Chardonnay
Krzewy winorośli są sadzone na żwirowych, gliniastych podłożach wapiennych doliny Hérault oraz na skamieniałych wapiennych wzgórzach, z których roztacza się piękny widok na jezioro Thau.
Winifikacja pod kierunkiem Jean Claude Mas
Stała wymiana w zespole winiarzy, ciągłe degustacje i doskonała higiena piwnicy są niezbędne do produkcji najlepszych win francuskich. Celem jest, aby wina białe i czerwone z linii Arrogant Frog z jednej strony odzwierciedlały terroir, a z drugiej strony miały owoc, ciało, elegancję i styl. Zespół enologa Jeana Claude'a Mas'a jest decydującym i najważniejszym czynnikiem w procesie produkcji wina. Wszystkie wina, od fermentacji do butelkowania, są kontrolowane przez "skromnego winiarza", jak sam siebie nazywa.
Jean-Claude Mas urodził się w czwartym pokoleniu winiarzy. Zawsze słyszy się jakąś historię z dzieciństwa. W wieku zaledwie 3 lat, podczas zbiorów winogron, oddalił się od matki i pokonał pieszo odległość z winnicy do piwnicy, która wynosiła przecież 2 kilometry. Wolał pomagać ojcu i dziadkowi przy tłoczeniu i produkcji wina. Od tego czasu zainteresowanie i pasja do wina nie słabną.
Na początku lat 90. zaangażował się w produkcję win, takich jak Château du Pape Clément czy Château Talbot z Bordeaux, gdzie pracował przez 4 lata. Te doświadczenia były i są decydujące dla jego dzisiejszego podejścia do winogron z Langwedocji. w 1995 r. powrócił do swoich korzeni. Jean-Claude Mas jest często określany jako jeden z pionierów "nowej Langwedocji" lub "nowej ery" wina we Francji, jeden z tych, którzy pracują nad przywróceniem statusu regionu, w którym kultura wina jest starsza niż 2000 lat.
Więcej informacji na temat Arrogant Frog
Adres | |
---|---|
Nazwy firm: | L'Humble Winemaker |
Ulica: | Château de Conas |
Miasto: | 34120 Pezenas |
Kraj: | Francja |
Region: | Langwedocja Roussillon, Herault |
Kontynent: | Europa |
Kontakt i strona internetowa | |
Strona internetowa: | http://www.arrogant-frog.com/ |
E-Mail: | [email protected] |
Facebook: | https://www.facebook.com/arrogantfrogwines |
Twitter: | https://twitter.com/_ArrogantFrog_ |
Telefon: | +33 (0)4 67 90 16 10 |
Fax: | +33 (0)4 67 98 00 60 |
Firma | |
Rok założenia: | 2005 |
Grupa spółek: | Les Domaines Paul Mas |
Właściciel: | Jean-Claude Mas |
Dyrektor Zarządzający: | Jean-Claude Mas |
Wino | |
Enolog: | Jean-Claude Mas |
Mistrz piwnicy: | Jean-Claude Mas |
Obszar winnicy: | 50 ha |
Powierzchnia uprawna: | Langwedocja, Rousssillon, Herault, Carcassonne |
Typ gleby, charakterystyka gleby: | Wapno, żwir, glina |