Ta strona używa plików cookie, które są niezbędne do technicznego funkcjonowania strony i są zawsze ustawiane. Inne pliki cookie, które zwiększają komfort korzystania z tej strony, są wykorzystywane do reklamy bezpośredniej lub ułatwiają interakcję z innymi stronami internetowymi i sieciami społecznościowymi, są ustawiane tylko za Państwa zgodą.
Konfiguration
Wymagane technicznie
Te pliki cookies są niezbędne do realizacji podstawowych funkcji sklepu.
Alle Cookies annehmen
Ausgewählter Shop
CSRF-Token
Individuelle Preise
Kundenspezifisches Caching
Odrzuć wszystkie pliki cookie
Session
Ustawienia plików cookie
Währungswechsel
Komfortfunktionen
Diese Cookies werden genutzt, um das Einkaufserlebnis noch ansprechender zu gestalten, beispielsweise für die Wiedererkennung des Besuchers.
Valdo Spumanti jest producentem win musujących z siedzibą w Valdobbiadene, w samym sercu regionu Prosecco.
Historia Valdo jest historią rodziny Bolla oraz opowieścią o pasji i przedsiębiorczości. Historia, która obejmuje trzy pokolenia i jest ściśle związana z rozwojem Prosecco i wspaniałej ziemi, która służy jako scena dla powołania rodziny do winiarstwa, Valdobbiadene. Wszystko zaczęło się od tego, że ponad sto lat temu pradziadek Abelego zdał sobie sprawę z tego, co się stało.
Opowieść o Valdo
W 1883 roku, wtedy właściciel tawerny w Soave w prowincji Werona, która istnieje do dziś, postanowił produkować jeszcze wina do zaopatrzenia najlepszych restauracji w Wenecji i Mediolanie. W 1926 roku, Società Anonima Vini Superiori została założona przez grupę przedsiębiorców do produkcji win musujących w regionach Valdobbiadene i Cartizze. W 1938 r. Sergio Bolla wykupił udziały pozostałych przedsiębiorców i rodzina stała się jedynym właścicielem. W 1941 r. firma otrzymała swoją obecną nazwę: Valdo.
Marca Oro jako siła napędowa
W 1958 roku wprowadzono Prosecco Marca Oro, które miało stać się główną atrakcją winnicy i tym samym położyć podwaliny pod jej sukces w kolejnych latach. W 1960 r. rozpoczęto sprzedaż na terenie całego kraju. Sprzedaż restauracjom okazała się kluczową strategią, ponieważ niektórzy z nich wyemigrowali i sprowadzili Valdo Prosecchi za granicę, co z kolei przyczyniło się do międzynarodowego sukcesu od 1970 roku.
Skok w świat
W 1990 r. zaczęli wreszcie eksportować swoje produkty, najpierw do Europy, potem do Ameryki i na Daleki Wschód. W 2003 roku powstał nowy budynek winiarni, w którym zastosowano najnowocześniejsze technologie. W 2013 roku w Niemczech została otwarta główna siedziba Valdo Europe, a w 2017 roku oddział amerykański.
Produkcja Valdo Prosecchi
Winogrona do win Valdo są produkowane i kupowane lokalnie. Nic z tego nie byłoby możliwe bez niestrudzonej współpracy z 70 plantatorami winorośli, którzy uprawiają winogrona i dostarczają je do winnicy. Stosunki między Valdo i jego winiarzy jest długotrwały jeden, sojusz oparty na zaufaniu, szacunku i wzajemnej wymiany. Winiarnia oferuje im doradztwo w zakresie agronomii i uprawy winorośli oraz wspiera ich od przycinania do wyboru idealnego terminu zbiorów.
W Valdo stosowane są różne procesy produkcyjne w zależności od wina musującego. Dla prostszych stosuje się klasyczną metodę naczyń ciśnieniowych (zwaną też metodą Charmata), dla produktów wyższej jakości klasyczną metodę fermentacji w butelce, która dziś wyróżnia najlepsze wina musujące na świecie, takie jak Champagne, Winzersekte czy Franciacorta.
Jednym ze sztandarowych produktów Valdo jest Cuvée di Boj, pochodzące z Valle dei Buoi, gdzie rosną odmiany winorośli o wyjątkowej historii i szczególnych cechach klimatycznych, czy Cuvée Viviana Cartizze, które pochodzi ze wspaniałych winnic Cartizze, niewielkiego wzgórza w Valdobbiadene, i wyraża najwyższą jakość Prosecco DOCG.
Zrównoważony rozwój w Valdo Spumanti
Od ponad dwudziestu lat, Valdo jest zaangażowane w zrównoważony rozwój środowiska. Jej głównym celem jest zarządzanie winnicami przy użyciu mniejszej ilości pestycydów i ukierunkowanego nawożenia, w połączeniu z szeregiem dobrych praktyk rolniczych, takich jak zarządzanie glebą i uprawami, bioróżnorodność i tradycyjne zbiory. Od 2019 r. w regionie Valdobbiadene obowiązuje zakaz stosowania glifosatu jako środka chwastobójczego. Wartość dodana nie tylko dla uprawy winorośli, ale dla całej produkcji rolnej i dobrego stanu gleby. Ograniczenie emisji CO2 jest codziennym zobowiązaniem, podobnie jak zmniejszenie zużycia wody w procesie produkcyjnym oraz zmniejszenie ilości papieru zużywanego każdego roku, które w 2019 roku zostało zredukowane o 25% w stosunku do roku poprzedniego.
Nagrody dla win musujących Valdo
Valdo regularnie zdobywa nagrody za swoje wina musujące. Wina te są stałym gościem na wielkich imprezach, takich jak Falstaff, Guida Vini Buoni d'Italia, IWSC, AWC czy Decanter i wielu innych.
Wissenswertes zu Valdo
Was ist Valdo?
Valdo Spumanti ist ein Schaumweinhersteller mit Sitz in Valdobbiadene, mitten in der Herzregion des Prosecco.
Woher kommt Valdo Prosecco?
Valdo hat seinen Sitz im Ort Valdobbiadene in der Region Venetien in Norditalien. Die Adresse: Spumanti Valdo S.r.l., Via Foro Boario, 20, 31049 Valdobbiadene (TV)
Was kostet Valdo Prosecco?
Valdo Prosecco kostet in Deutschland ab ca. 8,90 € inkl. Mehrwertsteuer.
VINELLO & Partner wymaga Państwa zgody na wykorzystanie danych, np. w celu wyświetlenia informacji o Państwa zainteresowaniach. Kliknięcie przycisku OK oznacza wyrażenie zgody. więcej