

Rodzinna winiarnia Knisper jest malowniczo położona w palatynackim miasteczku Laumersheim.
Rodzinna winiarnia Knipser z Palatynatu - pionierzy win najwyższej jakości
Uprawa winorośli w Palatynacie jest praktykowana od czasów starożytnych Rzymian i zyskała w Niemczech pozycję symbolu najwyższej jakości. Jednym z powodów tej reputacji jest winnica Knipser z Laumersheim. W północnej części Vorderpfalz, malowniczo położonej między Bad Dürkheim a Grünstadt, bracia Knipser tworzą rocznik po roczniku wina o charakterze odmianowym. Wina wyjątkowe w swoim pochodzeniu. Volker i Werner Knipser kontynuują rodzinną tradycję sięgającą 1876 r., oferując wzorową jakość. W latach 80. oboje zaczęli na własną odpowiedzialność zajmować się mieszaną działalnością rolniczą swoich rodziców. Szybko jednak zrozumieli, że chcą się skupić w 110% na uprawie winorośli. Kamieniem milowym w tym rozwoju było przyjęcie ich do Stowarzyszenia Niemieckich Wytwórni Wina Prädikat, w skrócie VDP, w 1993 r. To stowarzyszenie najlepszych niemieckich winiarzy od ponad 100 lat jest symbolem najwyższego dążenia do jakości i w niespodziewanie pozytywny sposób ożywiło niemieckie winiarstwo. Knipserowie są dla Palatynatu tym, czym dla Niemiec jest VDP. Ich własne, bardzo wysokie standardy sprawiły, że malownicza wioska Laumersheim znalazła się w menu wielu najlepszych restauracji i na językach całego niemieckiego świata wina.
Wino Knipser - tradycja spotyka się z nowoczesnością
Tradycja i innowacja w żadnym wypadku nie wykluczają się wzajemnie w rzemiośle Knipserów. Wręcz przeciwnie. W rzeczywistości są one wzajemnie od siebie zależne. Winiarnia Knipser nieustannie kwestionuje, testuje i rozwija się. Oczywiście są tu klasyki, takie jak Riesling z Palatynatu czy Pinot Noir, które należą do najlepszych win świata, ale są też inne światowej klasy odmiany winorośli, które znalazły tu swój nowy dom. W ofercie firmy Knipser szczególnie mocno zakorzenione są bordoskie odmiany winorośli Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot, ale także francuski szlachetny szczep Syrah. Nic więc dziwnego, że najbardziej znana niemiecka mieszanka Bordeaux, "Cuvée X", pochodzi z północnego Palatynatu. Również w produkcji wina Knipserowie wzorowali się na najlepszych winach, jakie można było wówczas pić - na Bordelais - pod koniec lat 80. Ich członkostwo w Forum Barrique w imponujący sposób wzmacnia ich ambicje i daje nam wina, które urzekają złożonością i długowiecznością.
Palatynat oferuje najlepsze warunki do produkcji najlepszych win w winiarni Knipser
Idealny klimat dla uprawy winorośli nie istnieje, ale ten szczególny tak. Szczególnie w Palatynacie wiele sprzyjających czynników składa się na produkcję światowej klasy win białych i czerwonych. Z jednej strony, imponujący Las Palatynacki zapewnia wyjątkowy cień deszczowy, który z kolei, przy niewielkich opadach, pobudza winorośl do szczytowej wydajności. Prawie 2000 godzin słońca w ciągu roku nadaje temu regionowi niemal śródziemnomorski charakter i zapewnia najlepsze warunki do uprawy winorośli, które są również doskonałe dla francuskich odmian win czerwonych. Sękate krzewy winorośli zostały posadzone w tym rejonie na glebach lessowych/gliniastych lub wapienno-marglistych. Na zboczu jest znacznie mniej próchnicy, ale więcej tego, co nadaje winom ich niepowtarzalny palatynacki charakter. Ubogie piaszczyste gleby z Großkarlbacher Osterberg i Laumersheimer Kapellenberg sprawiają, że wina są drobne i delikatne. Piją niemalże wyzywająco. Gleby wapienne, które mają tysiące lat, występują na terenach Laumersheimer Kirschgarten, Laumersheimer Steinbuckel, Großkarlbacher Burgweg i Dirmsteiner Mandelpfad. Najlepsze wyniki na tych trudnych glebach uzyskuje się zazwyczaj w przypadku burgundzkich odmian winorośli, takich jak Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc i Pinot Noir. Miejsca te stanowią więc podstawę sukcesu firmy Knipsers.
Knipsers: Jack z Palatynatu
Nie można odnieść wrażenia, że bardzo dobra prasa czy duża liczba nagród i fanów zmieniły rodzinę. Pälzer Buben" wolą przebywać w "Wingert" i piwnicy - doglądając swoich winogron i wina. Mimo że Feinschmecker, Gault&Millau i znany krytyk winiarski Eichelmann przyznają winnicy najwyższą liczbę punktów, zawsze chodzi o najwyższą jakość wina. I co dalej? Stephan Knipser już wkrótce przejmie pełną kontrolę nad firmą i z roku na rok będzie prezentował nam najlepsze wina, którymi będziemy mogli się delektować w wolnej chwili.
Bestsellery Knipsera Wina
- Clarette Rosé dry - Knipser
- Laumersheimer Kapellenberg Riesling- Knipser
- Sauvignon Blanc wytrawny - Knipser
- Cuvée X - Knipser
Więcej informacji na temat Weingut Knipser
Adres | |
---|---|
Nazwy firm: | Weingut Knipser |
Ulica: | Hauptstraße 47 |
Miasto: | 67229 Laumersheim |
Kraj: | Niemcy |
Region: | Palatynat |
Kontynent: | Europa |
Kontakt i strona internetowa | |
Strona internetowa: | http://www.weingut-knipser.de/ |
E-Mail: | [email protected] |
Facebook: | https://www.facebook.com/weingutknipser/ |
Telefon: | +49 6238 742 |
Fax: | +49 62384377 |
Firma | |
Rok założenia: | 1876 |
Grupa spółek: | Weingut Knipser |
Właściciel: | Stephan Knipser, Volker Knipser, Werner Knipser |
Wino | |
Uprawiane winnice: | Großkarlbacher Osterberg, Laumersheimer Kapellenberg, Großkarlbacher Burgweg, Laumersheimer Kirschgarten, Laumersheimer Steinbuckel, Dirmsteiner Mandelpfad |
Typ gleby, charakterystyka gleby: | Löß- und Kalkmergelauflage, Kalkstein, Sand, Kies |