♥ Obecnie 15 636 win tylko dla Ciebie! ♥
Osobista rada!
Bezpieczne opakowanie!
Niezawodna wysyłka!

Oliwa z oliwek - virgin, extra, dobra

(44)

W całym basenie Morza Śródziemnego oliwa z oliwek jest nierozerwalnie związana z kuchnią śródziemnomorską. Ponadto oliwie z oliwek przypisuje się właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Smakuje dobrze, robi dobrze, jest dobra - po prostu warto mieć w domu oliwę z oliwek. A ponieważ winnice w Hiszpanii, Włoszech i Francji utrzymują gaje oliwne tak samo jak winnice, jest rzeczą oczywistą, że VINELLO rozpieszcza Państwa tym szlachetnym przysmakiem. Wyśmienite oliwy z oliwek z wczesnych dojrzałych oliwek, zbierane ręcznie, delikatnie przetwarzane i tłoczone na zimno. Czysta przyjemność w kolorze od zielono-brązowego do złoto-żółtego - tylko oliwa z oliwek extra virgin na VINELLO. Z branży smakoszy dla smakoszy.

Dowiedz się więcej o Oliwa z oliwek - virgin, extra, dobra
Zamknij filtry
od do
24 h 🚀  
Nie znaleziono żadnych wyników!
-
Włochy Włochy
Kalabrien (IT) Kalabrien
NEU
Schwäbisches Wiesenobst Cider Alkoholfrei - Manufaktur Jörg Geiger
NEU
Białe wino Białe wino
słodki słodki
Niemcy Niemcy
Württemberg (DE) Württemberg
NEU
Champagner-Bratbirne Alkoholfrei - Manufaktur Jörg Geiger
NEU
Białe wino Białe wino
słodki słodki
Niemcy Niemcy
Württemberg (DE) Württemberg
1 Od 2

Oliwa z oliwek - to coś ekstra

W naszej wykwintnej ofercie oliw z oliwek znajdziecie Państwo wyłącznie oliwy z oliwek najwyższej jakości. Ponieważ jest już wystarczająco dużo zjełczałych, gorzkich i płaskich w smaku oliw z oliwek. Ważne jest jednak, aby doświadczać smaku oliwek z każdą kroplą i poznać niuanse zielonych jabłek, dojrzałych pomidorów, świeżego rozmarynu, ziemistych orzechów i pikantnych ziół, które sprawiają, że każda oliwa z oliwek jest wyjątkowa. Podobnie jak w przypadku wina, nie tylko owoce tworzą bukiet, ale również terroir, na którym rosną drzewa oliwne. Tam staje się czasem mocna, czasem łagodna, czasem ziemista, czasem słodka. Dlatego optymalne zastosowanie dla każdego oleju można znaleźć w różnych smakach. Wystarczy mała łyżeczka, aby wzbogacić każde danie i uzupełnić towarzyszące mu wino.

Cechy jakościowe i produkcja oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek jest czystym produktem naturalnym i jest pozyskiwana wyłącznie za pomocą procedur mechanicznych. Oliwki są strząsane z drzewa ręcznie lub maszynowo na krótko przed osiągnięciem dojrzałości, czyli od listopada do stycznia, a następnie przetwarzane w możliwie najkrótszym czasie. Gałęzie, liście lub inne ciała obce, które spadły z drzewa oliwnego, są usuwane podczas mycia. Owoce są całkowicie rozdrobnione. W ten sposób powstaje gruboziarnista pasta, którą ekstrahuje się na zimno za pomocą wirówki w oliwie z oliwek i wytłoczynach. Możliwe jest również wyciskanie miąższu z oliwek, ale nie jest to zbyt popularne rozwiązanie do produkcji wysokiej jakości oliwy z oliwek. W obu przypadkach wyekstrahowana oliwa z oliwek jest gotowa do sprzedaży, ale może być jeszcze uszlachetniona ziołami, na przykład tymiankiem lub oregano.

Jakość oliwy z oliwek jest silnie uzależniona od czasu zbiorów, ale także od starannego obchodzenia się z owocami. Staranne, ręczne zbiory, które często odbywają się tylko w małych rodzinnych przedsiębiorstwach, są więc idealne dla uzyskania idealnego i nieuszkodzonego plonu, z którego później powstaje nieskazitelnie czysta oliwa z oliwek. Szybkie przetwarzanie młodych zbiorów zapobiega procesowi fermentacji w oliwce, który miałby negatywny wpływ na aromat.

Oliwa z oliwek Extra Virgin

Klasa jakości Extra Virgin Olive Oil gwarantuje najwyższą jakość i wyłącznie mechaniczne procesy. W tłumaczeniu extra virgin oznacza po prostu naturalną oliwę z oliwek najwyższej jakości.

  • Native: W produkcji oliwy z oliwek producenci opierają się wyłącznie na procesach mechanicznych, takich jak ekstrakcja na zimno lub tłoczenie na zimno.
  • Extra: Jeśli oliwa z oliwek wyróżnia się smakiem, strukturą i przede wszystkim kwasowością, otrzymuje oznaczenie extra - tłumaczone po prostu jako najwyższa jakość

Kwasowość odgrywa istotną rolę w jakości oliwy z oliwek. Dla klasy jakości extra virgin, kwasowość, a tym samym zawartość wolnych kwasów tłuszczowych nie może przekraczać 0,8%. Im niższa wartość, tym wyższa jakość oliwy z oliwek. Z kolei zgniłe i przejrzałe oliwki charakteryzują się wysoką kwasowością. Ten poziom jakości obowiązuje w całej Europie. Zwróć więc uwagę na te oznaczenia przy zakupie oliwy z oliwek:

  • Niemcy: oliwa z oliwek extra virgin
  • Hiszpania: Aceite de oliva virgen extra
  • Włochy: Olio extra vergine di oliva
  • Francja: Huile d'olive vierge extra

Wokół Morza Śródziemnego - Kraje produkujące oliwę z oliwek

Oliwa z oliwek jest tradycyjnie produktem śródziemnomorskim. Każdy kraj posiadający wybrzeże na Mare Mediterraneum posiada również gaje oliwne, zaopatrzone w lokalnie dostępne odmiany oliwek. Głównymi producentami oliwy z oliwek w Unii Europejskiej są Hiszpania, Włochy, Grecja, Portugalia i Francja. Poza UE, Tunezja, Maroko, Syria, Turcja i Algieria są uważane za głównych producentów oliwek.

Chociaż w Hiszpanii uprawia się znacznie więcej oliwek niż we Włoszech, włoska oliwa z oliwek jest uważana za najlepszą, jaką rynek ma do zaoferowania. Aby zaspokoić wysoki popyt na oliwę z oliwek z Włoch, włoskie firmy kupują oliwę z oliwek z sąsiednich krajów, butelkują ją i sprzedają jako oliwę z oliwek z Włoch. W związku z tym, warto zadbać o bezpieczeństwo, kupować najlepszą oliwę z oliwek od rzetelnych producentów i cieszyć się wyborną oliwą z oliwek z Hiszpanii, Włoch i Francji.

Rzeczy, które warto wiedzieć o oliwie z oliwek

Co to jest oliwa z oliwek?

Oliwa z oliwek jest olejem roślinnym wytwarzanym z pestek oliwek. Oliwa z oliwek jest doskonała do gotowania i ozdabiania potraw. Najwyższej jakości i jedyna, jaką można znaleźć na rynku, jest oliwa z oliwek extra virgin.

Jaki jest okres trwałości oliwy z oliwek?

Oliwa z oliwek może być przechowywana nieotwarta przez co najmniej 2 lata, a prawidłowo przechowywana nawet dłużej. Oliwa z oliwek powinna być przechowywana w ciemnym, chłodnym, odpornym na temperaturę i chronionym przed światłem miejscu. Nawet otwarta butelka zachowa się przez lata, jeśli będzie przechowywana prawidłowo i z dala od światła słonecznego. Bezpośredni kontakt ze słońcem przyspiesza proces starzenia się oliwy - jest to również powód, dla którego oliwa z oliwek sprzedawana jest w ciemnych butelkach lub nieprzezroczystych kanistrach.

Jak rozpoznać dobrą oliwę z oliwek?

Oprócz produkcji i zapachu, zazwyczaj przez cenę. Ale w zasadzie istnieje tylko jedno kryterium wyboru najlepszej oliwy z oliwek - Twój gust.

Kup tanio oliwę z oliwek online

Podaruj sobie cudownie aromatyczną oliwę z oliwek, która nadaje każdej potrawie to coś ekstra - właśnie oliwę z oliwek extra virgin. Kupuj taniej w VINELLO i od teraz przyozdabiaj swój dzień złotą oliwą z oliwek. W naszym wybornym asortymencie wysokogatunkowych i delikatnie produkowanych oliw z oliwek znajdą Państwo zawsze wyśmienity dodatek do swojej szafki z delikatesami. Zamów online i oczekuj oliwy z oliwek premium poprzez ubezpieczoną i neutralną pod względem emisji dwutlenku węgla wysyłkę. Owocową i naturalną oliwę z najszlachetniejszych odmian oliwek kupisz tanio online w VINELLO - Pyszna extra dla Twojej przyjemności.

W GÓRĘ W GÓRĘ
W GÓRĘ