Więcej informacji o Since 1952 Brindisi Riserva DOC - Cantina Sampietrana
Od 1952 roku Brindisi Riserva z Cantina Sampietrana jest hołdem dla roku, w którym winnica została założona. W kieliszku to czerwone Brindisi Riserva ma intensywny rubinowo-czerwony kolor i jest uderzająco eleganckie. Typowe dla wina smaki i aromaty owoców jagodowych i dzikich jagód rozwijają się na podniebieniu. Delikatne i wytrawne na podniebieniu, Since 1952 zachwyca dobrze zintegrowanymi taninami i dobrą strukturą, ze zrównoważoną grą kwasowości i lekkiej resztkowej słodyczy. Bardzo długi finisz kończy się przyjemnym i atrakcyjnym posmakiem.
Winifikacja Since 1952 Brindisi Riserva DOC z Cantina Sampietrana
W przypadku tego czerwonego wina z linii produktów Riserva, 80% autochtonicznej odmiany Negroamaro i 20% Montepulciano d'Abruzzo są winifikowane razem. Winorośle, które rosną na glebach wapiennych i gliniastych, są uprawiane przy użyciu tradycyjnej metody "alberello pugliese", która zapewnia optymalne wyniki, szczególnie w przypadku lokalnych odmian winogron. Po ręcznych zbiorach w drugim tygodniu września, winogrona są macerowane i fermentowane w kontrolowanej temperaturze, a następnie delikatnie wyciskane, a wytłoki oddzielane od wina. Wino dojrzewa przez 12 miesięcy w barriques, a następnie przez 2 lata w butelce, zanim zostanie sprzedane jako Riserva.
Zalecenia kulinarne dla Since 1952 Brindisi Riserva DOC od Sampietrana
To eleganckie i delikatne czerwone wino z południa Apulii jest doskonałym dodatkiem do dań z makaronu z aromatycznymi i pikantnymi sosami, pikantnych potraw, pieczonego lub grillowanego czerwonego mięsa i dojrzałych serów.
Nagrody dla Since 1952 Brindisi Riserva DOC od Sampietrana
- Concours Mondial de Bruxelles: Srebro za 2015 i 2011
- Bibenda: 4 winogrona za 2014 i 2013
- Gambero Rosso: 2 kieliszki za 2014
- Mundus Vini: Złoto za 2016
- Decanter Asia Awards: Srebro za 2012
- Więcej produktów z Cantina Sampietrana