Więcej informacji o Cerdeña Isola dei Nuraghi bianco IGT - Argiolas
Cerdeña Isola dei Nuraghi bianco IGT od Argiolas fascynuje swoim gęstym, złoto-żółtym kolorem oraz eleganckim i delikatnym, trwałym bukietem z kremowymi aromatami owoców tropikalnych, z nutami bananów i migdałów. Na podniebieniu to wyjątkowe białe wino ma elegancką, miękką i trwałą strukturę, intensywną i bardzo przyjemną na długim finiszu.
Winifikacja Cerdeña Isola dei Nuraghi bianco od Argiolas
Grona do tego wina pochodzą z winnic w pobliżu Nuraghe Sisini w pobliżu Selegas. Tutejsze gleby charakteryzują się wapiennymi i wapiennymi osadami marglistymi, zimy są łagodne z niskimi opadami deszczu, a lata są bardzo ciepłe i dobrze wentylowane. IGT Isola dei Nuraghi obejmuje całą wyspę i obejmuje wszystkie wina, które nie są produkowane zgodnie z wyznaczonymi DOC.
Cerdeña Isola dei Nuraghi bianco powstaje z odmiany winogron Vermentino di Sardegna i ewentualnie niewielkich proporcji innych autochtonicznych białych odmian winogron. Po zebraniu winogrona są delikatnie wyciskane i naturalnie dekantowane. Moszcz przechodzi fermentację i całkowitą fermentację malolaktyczną, po której następuje starzenie w beczkach z francuskiego dębu, a następnie okres dojrzewania od 6 do 8 miesięcy w butelce.
Rekomendacja dla Cerdeña Isola dei Nuraghi bianco od Argiolas
Rozkoszuj się tym intensywnym, wyrazistym białym winem z Sardynii z typowymi daniami rybnymi z kuchni sardyńskiej, bottargą lub kawiorem z tuńczyka, aromatycznymi daniami z makaronu lub ryżu, grillowanym leszczem morskim, tuńczykiem, białym mięsem, średnio dojrzałymi, średnio twardymi serami.
Nagrody dla Cerdeña Isola dei Nuraghi bianco od Argiolas
- The Wine Advocate Robert Parker: 92 punkty za 2011
- Gambero Rosso: 2 kieliszki za 2011
- Więcej produktów z Argiolas