Więcej informacji o Rosso di Montalcino DOC - Caparzo
Rosso di Montalcino z winiarskiego regionu Toskanii dojrzewa w dużych drewnianych beczkach, a w kieliszku ma jasny rubinowo-czerwony kolor. Bukiet tego czerwonego wina z Toskanii zachwyca aromatami jeżyny, śliwki, czarnej porzeczki i wiśni morello. Jeśli zbadamy aromaty dalej, dodamy ziarno kakaowe, ciemną czekoladę i cynamon, podsycone wpływem dębu.
To wytrawne czerwone wino od Caparzo jest dla miłośników wina, którzy lubią je absolutnie wytrawne. To Rosso di Montalcino jest tego bardzo bliskie, ponieważ zostało wyprodukowane z zaledwie 1,3 grama cukru resztkowego. Na podniebieniu to dobrze zbalansowane czerwone wino charakteryzuje się niezwykle mięsistą i gęstą konsystencją. Dzięki zrównoważonej kwasowości owoców, Rosso di Montalcino ma przyjemne odczucie w ustach bez braku świeżości. Na finiszu to czerwone wino z toskańskiego regionu winiarskiego imponuje znaczną długością. Ponownie pojawiają się nuty czarnej porzeczki i jeżyn.
Winifikacja Rosso di Montalcino od Caparzo
To zrównoważone czerwone wino z Włoch produkowane jest z odmiany winogron Sangiovese. Po zbiorach winogrona są szybko transportowane do winiarni. Tutaj są sortowane i starannie miażdżone. Następnie fermentacja odbywa się w dużych dębowych beczkach w kontrolowanych temperaturach. Po winifikacji następuje 10 miesięcy starzenia w dużych drewnianych beczkach z dębu slawońskiego.
Zalecane połączenia dla Rosso di Montalcino od Caparzo
To włoskie wino najlepiej smakuje w temperaturze 15-18°C. Jest to idealny dodatek do kurczaka cytrynowo-chilli z bulgurem, garnka rumowego lub zapiekanki z dyni.
Nagrody dla Rosso di Montalcino od Caparzo
Oprócz bardzo dobrego stosunku ceny do przyjemności, to czerwone wino od Caparzo otrzymało również nagrody i najwyższe oceny powyżej 90 punktów. Szczegółowo
- James Suckling: 91 punktów na 2020
- Falstaff: 91 punktów na 2020
"Ciemny, jasny rubinowy kolor. Pachnący i zachęcający nos soczystych wiśni i malin, z delikatnymi niuansami mięty na finiszu. Wykazuje dużo poloru i kremowego ciała na podniebieniu, ściśle splecione i zrównoważone, harmonijne, kończy się owocowym, rasowym finiszem."
- Robert Parker: 88 punktów za 2020
- Wine Spectator: 90 punktów za 2019
- Vinous Antonio Galloni: 93 punkty za 2018
- James Suckling: 92 punkty za 2918
- Więcej produktów z Caparzo