Więcej informacji o Falerio dei Colli Ascolani DOC - Velenosi
Velenosi Falerio dei Colli Ascolani to najwyższej klasy białe wino w kieliszku. Ma cudownie błyszczący, jasnożółty kolor. To białe wino Velenosi prezentuje w nosie wszelkiego rodzaju pomarańcze, jaśmin, wiciokrzew, cytryny i limonki. Jakby to jeszcze nie było imponujące, przyprawa do piernika, orientalne przyprawy i wanilia są dodawane dzięki starzeniu w stali nierdzewnej.
Velenosi Falerio dei Colli Ascolani imponuje elegancko wytrawnym smakiem. Zostało zabutelkowane z wyjątkowo małą ilością cukru resztkowego. Jak można się spodziewać po winie z górnej półki cenowej, to włoskie wino naturalnie zachwyca najlepszą równowagą pomimo swojej wytrawności. Smak niekoniecznie potrzebuje dużej ilości cukru. Na finiszu to młodzieńcze białe wino z regionu uprawy winorośli Marche w końcu zachwyca piękną długością. Ponownie pojawiają się nuty wiciokrzewu i kumkwatu. Na finiszu pojawiają się nuty mineralne pochodzące z gleby zdominowanej przez piasek.
Winifikacja Velenosi Falerio dei Colli Ascolani
To eleganckie białe wino z Włoch produkowane jest ze szczepów Passerina, Pecorino i Trebbiano. Winogrona rosną w optymalnych warunkach w regionie Marche. Tutaj winorośl zapuszcza korzenie głęboko w piaszczyste gleby. Winogrona do Falerio dei Colli Ascolani są zbierane wyłącznie ręcznie, bez pomocy gruboziarnistych i mniej selektywnych maszyn, w momencie optymalnej dojrzałości. Po zbiorach winogrona są natychmiast przewożone do winiarni. Tutaj są selekcjonowane i starannie miażdżone. Fermentacja odbywa się następnie w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanych temperaturach. Po zakończeniu fermentacji Falerio dei Colli Ascolani może nadal harmonizować na drobnym osadzie przez kilka miesięcy.
Zalecenia kulinarne dla Falerio dei Colli Ascolani z Velenosi
To włoskie białe wino najlepiej smakuje umiarkowanie schłodzone w temperaturze 11-13 ° C. Doskonale komponuje się z patelnią ziemniaczaną z łososiem, zapiekanką szpinakową z migdałami lub gulaszem warzywnym z pesto.