- Dieser Rotwein aus Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot und Petit Verdot Trauben passt vorzüglich zu Kalbstafelspitz mit Bohnen und Tomaten oder Zitronen-Chili-Hühnchen mit Bulgur
- Dem Genießer zeigt sich dieser Wein aus der Toskana auffallend vornehm
- Ein vielfach ausgezeichneter Rotwein, erstklassig unter anderem zum Kaminabend oder zum Kenner überraschen
opakowanie!
Więcej informacji o Biserno Toscana Rosso IGT - Tenuta di Biserno
Tenuta di Biserno Biserno Toscana Rosso to pierwszorzędne czerwone wino w kieliszku. Prezentuje cudownie gęsty, rubinowo-czerwony kolor. Po pierwszym zawirowaniu to czerwone wino ujawnia wysoką gęstość i pełnię, co jest widoczne w wyraźnych witrażach na krawędzi kieliszka. W kieliszku to czerwone wino z Tenuta di Biserno prezentuje aromaty śliwek, jagód, jeżyn, wiśni morello i czarnej porzeczki, uzupełnione czarną herbatą, cynamonem i orientalnymi przyprawami. Na podniebieniu Biserno Toscana Rosso z Tenuta di Biserno zaczyna się przyjemnie aromatycznie, owocowo i zrównoważenie. To rozpływające się, gęste, jedwabiste, mięsiste i aksamitne czerwone wino jest pełne i wielowarstwowe na podniebieniu. Dzięki umiarkowanej kwasowości owocowej, Biserno Toscana Rosso schlebia podniebieniu przyjemnymi doznaniami bez braku soczystej żywotności. Finisz tego młodzieńczego czerwonego wina z regionu uprawy winorośli w Toskanii, a dokładniej z Toskanii IGT, jest ostatecznie przekonujący z wyjątkowym posmakiem. Finiszowi towarzyszą również mineralne aspekty z gleb zdominowanych przez less i piasek.
Winifikacja Tenuta di Biserno Biserno Toscana Rosso
To potężne czerwone wino z Włoch jest wytwarzane z odmian winogron Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot i Petit Verdot. Winogrona rosną w optymalnych warunkach w Toskanii. Tutaj winorośl zapuszcza korzenie głęboko w gleby piaszczyste, lessowe, gliniaste i margliste. Oczywiście Biserno Toscana Rosso charakteryzuje się nie tylko toskańską glebą IGT. To włoskie wino można dosłownie opisać jako wino Starego Świata, które prezentuje się z wyjątkową elegancją. Dojrzewanie winogron do tego wina z Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot i Petit Verdot jest w znacznym stopniu uzależnione od klimatu regionu uprawy. W Toskanii winogrona rozwijają się w ciepłym klimacie, co znajduje odzwierciedlenie między innymi w szczególnie dobrze dojrzałych winogronach i dość wysokiej masie moszczu. Winogrona do produkcji Biserno Toscana Rosso są zbierane wyłącznie ręcznie w punkcie optymalnej dojrzałości, bez pomocy gruboziarnistych i mniej selektywnych kombajnów. Po zbiorach winogrona są transportowane do winiarni tak szybko, jak to możliwe. Tutaj są selekcjonowane i starannie miażdżone. Następnie następuje fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej i małych drewnianych beczkach w kontrolowanych temperaturach. Po winifikacji następuje dojrzewanie na drobnym osadzie przez kilka miesięcy, zanim wino zostanie ostatecznie zabutelkowane.
Rekomendacja dla Biserno Toscana Rosso od Tenuta di Biserno
To włoskie czerwone wino najlepiej smakuje w temperaturze 15-18°C. Idealnie komponuje się z warzywnym kuskusem z wołowymi risolami, penne z rukolą czy stekiem cielęcym z fasolą i pomidorami.
Nagrody dla Biserno Toscana Rosso od Tenuta di Biserno
Oprócz kultowej reputacji, wino od Tenuta di Biserno może pochwalić się także licznymi nagrodami, w tym medalami i najwyższymi ocenami powyżej 90 punktów. W szczegółach dotyczą one rocznika 2017
- James Suckling - 96 punktów
- Wine Advocate Robert M. Parker - 98 punktów
- The WineHunter Award - Gold
- Więcej produktów z Tenuta di Biserno