Więcej informacji o Rosso di Montalcino DOC - Pian delle Vigne
Pian delle Vigne Rosso di Montalcino to pierwszorzędne czerwone wino. Ma cudownie gęsty, rubinowo-czerwony kolor. Wirując w kieliszku, to czerwone wino ujawnia wysoki poziom gęstości i bogactwa, które można dostrzec w mocnych witrażach na krawędzi kieliszka. Bukiet tego czerwonego wina z Toskanii urzeka aromatami jeżyny, śliwki, czarnej wiśni i czarnej porzeczki. Jeśli prześledzimy aromaty dalej, dodamy cynamon, wanilię i przyprawę do piernika.
To włoskie wino zachwyca elegancko wytrawnym smakiem. Zostało zabutelkowane z wyjątkowo małą ilością cukru resztkowego. Jak można oczekiwać od wina z najwyższego segmentu, to włoskie wino naturalnie zachwyca najlepszą równowagą pomimo swojej wytrawności. Smak niekoniecznie potrzebuje cukru resztkowego. Na podniebieniu to potężne czerwone wino charakteryzuje się niesamowicie gęstą, jedwabistą i rozpływającą się teksturą. Finisz tego młodzieńczego czerwonego wina z regionu uprawy winorośli w Toskanii, a dokładniej z Rosso di Montalcino DOC, ostatecznie imponuje niezwykłym posmakiem. Finiszowi towarzyszą również nuty mineralne pochodzące z gleb zdominowanych przez wapień i margiel.
Winifikacja Pian delle Vigne Rosso di Montalcino
To potężne czerwone wino z Włoch wytwarzane jest z odmiany winogron Sangiovese. Winorośl produkująca winogrona do tego wina rośnie na wapiennych, gliniastych i marglistych glebach w Toskanii. Nie ulega wątpliwości, że Rosso di Montalcino charakteryzuje się również klimatem i stylem uprawy winorośli Rosso di Montalcino DOC. To włoskie wino można opisać jako wino Starego Świata w najlepszym tego słowa znaczeniu i jest niezwykle imponujące. Dojrzewanie winogron do tego wina Sangiovese jest w znacznym stopniu uzależnione od klimatu regionu uprawy. W Toskanii winogrona rozwijają się w ciepłym klimacie, co znajduje odzwierciedlenie między innymi w szczególnie dobrze dojrzałych winogronach i dość wysokiej masie moszczu. Winogrona do tego czerwonego wina z Włoch są zbierane wyłącznie ręcznie, gdy są idealnie dojrzałe. Po zbiorach winogrona są transportowane do winiarni tak szybko, jak to możliwe. Tutaj są selekcjonowane i starannie zrywane. Po tym następuje fermentacja w dużych dębowych beczkach w kontrolowanych temperaturach. Pod koniec fermentacji Rosso di Montalcino dojrzewa przez 12 miesięcy w dębowych beczkach.
Rekomendacja dla Rosso di Montalcino od Pian delle Vigne
To czerwone wino z Włoch najlepiej smakuje w temperaturze 15-18°C jako dodatek do pikantnego curry z jagnięciną, cytrynowego kurczaka chilli z kaszą bulgur lub ossobuco.
- Więcej produktów z Tenuta Pian delle Vigne (Antinori)