Więcej informacji o Nero d'Avola Sicilia DOC - Feudo Arancio
Nero d'Avola od Feudo Arancio to owocowe, gładkie i czyste czerwone wino z włoskiego regionu uprawy winorośli DOC Sicilia.
W kieliszku wino to ma bogaty, głęboki rubinowo-czerwony kolor z fioletowymi refleksami. Intensywny i wyrazisty aromat przypomina nuty ciemnych poziomek, czerwonej porzeczki i granatu. Na podniebieniu to włoskie czerwone wino ma wyraźnie owocowy charakter. Wyczuwalne są intensywne smaki jeżyn, ciemnych wiśni i czerwonych porzeczek, z subtelnymi nutami jagód i granatu podkreślającymi owocowe bogactwo. Aksamitnie miękkie taniny uzupełniają owocowy charakter.
Winifikacja Nero d'Avola Feudo Arancio
Nero d'Avola to wysokiej jakości autochtoniczna odmiana winogron. Pierwotnie uprawiana tylko w okolicach Syrakuz, obecnie występuje na całej wyspie. Winogrona uprawiane są w prowincjach Agrigento i Ragusa. W pierwszej z nich produkowane są dojrzałe i pełne wina. Uzupełnia je delikatnie owocowe wino z prowincji Ragusa.
Wszystkie winogrona do tego czerwonego wina są zbierane, gdy są absolutnie dojrzałe, odszypułkowane i fermentowane na skórkach w temperaturze około 23 ° C przez około 8 dni. Następnie odbywa się fermentacja malolaktyczna, a wino dojrzewa we francuskich beczkach barrique przez 6 miesięcy.
Zalecenia kulinarne dla Feudo Arancio Nero d'Avola
Polecamy to czerwone wytrawne wino z Italii do risotto, makaronów z sosami mięsnymi, czerwonego mięsa, dziczyzny, jagnięciny i pikantnych serów.