- Dieser ausdruckstarke Rotwein passt vorzüglich zu Lauch-Tortilla oder Kohl-Rouladen
- Seine Herkunft aus Sizilien macht diesen Wein zu einem typischen Vertreter der Weine aus der Alten Welt
- Ein kraftvoller Rotwein, perfekt unter anderem zum Romantischen Dinner
opakowanie!
Więcej informacji o Cembali Sicilia IGT - Baglio di Pianetto
Starzone w beczkach Cembali Sicilia z regionu uprawy winorośli na Sycylii prezentuje się w kieliszku w gęstym purpurowo-czerwonym kolorze. Ta włoska czerwień wykazuje również przejście do czerwieni granatu. Kiedy kieliszek jest wirowany, to czerwone wino ujawnia wysoki poziom lepkości, który można zobaczyć w mocnych witrażach na krawędzi kieliszka. Pierwszy nos Cembali Sicilia prezentuje niuanse wiśni morello, czarnych wiśni i śliwek. Do owocowych części bukietu dołączają nuty starzenia w beczce i jeszcze bardziej owocowe, balsamiczne niuanse.
To włoskie wino zachwyca elegancko wytrawnym smakiem. Zostało zabutelkowane z zaledwie 1,8 grama cukru resztkowego. Jak można się spodziewać po winie z najwyższego segmentu, to włoskie wino naturalnie zachwyca najlepszą równowagą pomimo swojej wytrawności. Smak niekoniecznie potrzebuje cukru resztkowego. Na podniebieniu to potężne czerwone wino charakteryzuje się niesamowicie gęstą i kremową konsystencją. Dzięki zrównoważonej kwasowości owoców, Cembali Sicilia schlebia podniebieniu miękkim doznaniem bez braku świeżości. Na finiszu to bardzo stabilne czerwone wino z regionu uprawy winorośli na Sycylii zachwyca swoją znaczną długością. Po raz kolejny pojawiają się nuty wiśni morello i śliwki.
Winifikacja Cembali Sicilia z Baglio di Pianetto
Podstawą potężnego Cembali Sicilia z Sycylii są winogrona ze szczepu Nero d'Avola. Cembali Sicilia to wino Starego Świata w najlepszym tego słowa znaczeniu, gdyż to włoskie wino emanuje niezwykłym europejskim urokiem, który wyraźnie podkreśla sukces win ze Starego Świata. Winogrona do produkcji Cembali Sicilia są zbierane wyłącznie ręcznie, gdy są idealnie dojrzałe, bez pomocy gruboziarnistych i mniej selektywnych kombajnów. Po ręcznym zbiorze winogrona są transportowane do winiarni tak szybko, jak to możliwe. Tutaj są sortowane i starannie zrywane. Następnie następuje fermentacja w małych dębowych beczkach w kontrolowanych temperaturach. Pod koniec fermentacji Cembali Sicilia dojrzewa w dębowych beczkach przez kolejne 14 miesięcy.
Rekomendacja dla Baglio di Pianetto Cembali Sicilia
Idealnie cieszyć się tym czerwonym winem z Włoch w temperaturze 15 - 18 ° C jako dodatek do makaronu z pierożkami z kiełbasą, curry z ciecierzycy lub rolad z kapusty.
- Więcej produktów z Baglio di Pianetto