Więcej informacji o Liventi Catarratto Zibibbo - Vaccaro
Liventi Catarratto Zibibbo z regionu uprawy winorośli na Sycylii ma wspaniały, mieniący się kolor w kieliszku. W kieliszku to białe wino z Vaccaro prezentuje aromaty limonki, kwiatu pomarańczy, jaśminu, grejpfruta i pomarańczy, uzupełnione garrigue, śródziemnomorskimi ziołami i jałowcem. Wino zachwyca eleganckim wytrawnym smakiem. Zostało zabutelkowane z zaledwie 4,2 gramami cukru resztkowego. Jak można się spodziewać po winie z wyższej półki cenowej, to włoskie naturalnie zachwyca najlepszą równowagą pomimo swojej wytrawności. Doskonały smak niekoniecznie wymaga dużej ilości cukru resztkowego. To rozpływające się, lekkie i rześkie białe wino jest lekkie i wielowarstwowe na podniebieniu. Dzięki zrównoważonej kwasowości owoców, Liventi Catarratto Zibibbo ma aksamitne odczucie w ustach bez braku świeżości. Na finiszu to białe wino z sycylijskiego regionu winiarskiego zachwyca dobrą długością. Ponownie pojawiają się nuty cytryny i pomarańczy.
Winifikacja Catarratto Zibibbo od Vaccaro
Podstawą pierwszorzędnego i cudownie eleganckiego cuvée Catarratto Zibibbo od Vaccaro są winogrona Catarratto i Muscat d'Alexandrie. Winogrona dla Catarratto Zibibbo są zbierane wyłącznie ręcznie w optymalnym okresie dojrzałości, bez pomocy gruboziarnistych i mniej selektywnych maszyn. Po ręcznym zbiorze winogrona są transportowane do winiarni tak szybko, jak to możliwe. Tutaj są selekcjonowane i starannie miażdżone. Fermentacja odbywa się następnie w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanych temperaturach. Po fermentacji następuje dojrzewanie na drobnym osadzie przez kilka miesięcy, zanim wino zostanie ostatecznie zabutelkowane.
Zalecenia kulinarne dla Vaccaro Liventi Catarratto Zibibbo
To białe wino z Włoch najlepiej smakuje schłodzone w temperaturze 5-7°C jako dodatek do warzyw z woka z rybą, omletu z łososiem i koprem włoskim lub owocowej sałatki z cykorii.
Nagrody dla Liventi Catarratto Zibibbo
To wino z Terre Siciliane IGT (IT) nie tylko nas zachwyciło, ale także zostało nagrodzone medalami przez renomowanych ekspertów winiarskich. Wśród ocen za rocznik
- Luca Maroni: 95 punktów za 2022
- James Suckling: 91 punktów za 2021
- Bibenda: 4/5 winogron za 2021
- Gambero Rosso: 2 kieliszki za 2021
- Intern. Organic Wine Award: Srebro za rok 2019
- Więcej produktów z Vini Vaccaro