Więcej informacji o Glicine Rosso Terre Siciliane - Duca di Salaparuta
Glicine Rosso Terre Siciliane z regionu uprawy winorośli na Sycylii prezentuje się w kieliszku w błyszczącym purpurowo-czerwonym kolorze. W nosie to czerwone wino Duca di Salaparuta prezentuje wszelkiego rodzaju morwy, śliwki, czarne wiśnie, jagody i jeżyny. Jakby tego było mało, do mieszanki dodano cynamon, wanilię i orientalne przyprawy.
To wytrawne czerwone wino od Duca di Salaparuta jest dla purystów, którzy wolą pić je na sucho. Glicine Rosso Terre Siciliane jest bardzo zbliżone do tego, ponieważ zostało winifikowane z zaledwie 5,2 gramami cukru resztkowego. Dzięki zrównoważonej kwasowości owoców, Glicine Rosso Terre Siciliane schlebia podniebieniu miękkim doznaniem bez braku świeżości.
Winifikacja Glicine Rosso Terre Siciliane od Duca di Salaparuta
Podstawą eleganckiego Glicine Rosso Terre Siciliane z Sycylii są winogrona z odmian Frappato i Nero d'Avola. Po zbiorach winogrona są jak najszybciej transportowane do winiarni. Tutaj są sortowane i starannie miażdżone. Fermentacja odbywa się następnie w kontrolowanych temperaturach.
Rekomendacja dla Glicine Rosso Terre Siciliane od Duca di Salaparuta
To włoskie wino najlepiej smakuje w temperaturze 15 - 18°C. Doskonale nadaje się jako dodatek do penne z rukolą, duszonego kurczaka w czerwonym winie lub ragout jagnięcego z ciecierzycą i suszonymi figami.