Więcej informacji o Costasera Amarone della Valpolicella Classico DOCG 3,0 l Jeroboam - Masi Agricola
Trzymany pod niewielkim kątem kieliszek do czerwonego wina ujawnia uroczy granatowo-czerwony kolor na brzegach. Kiedy kieliszek jest wirowany, to czerwone wino ujawnia wysoką lepkość, którą można zobaczyć w kościelnych oknach na krawędzi kieliszka. Pierwszy nos Costasera Amarone della Valpolicella Classico 3 litry Jeroboam ujawnia niuanse wiśni morello, śliwek i suszonych śliwek. Do owocowych nut bukietu dołączają nuty starzenia w beczkach i jeszcze bardziej owocowe, balsamiczne niuanse.
Masi Agricola Costasera Amarone della Valpolicella Classico 3 l Jeroboam zachwyca elegancko wytrawnym smakiem. Zostało zabutelkowane z 7,3 gramami cukru resztkowego. Jest to prawdziwe wino jakościowe, które wyraźnie wyróżnia się spośród prostszych jakości, więc pomimo swojej wytrawności, ten włoski naturalnie zachwyca najlepszą równowagą. Doskonały smak niekoniecznie wymaga dużej ilości cukru. Tekstura tego potężnego czerwonego wina jest cudownie aksamitna na podniebieniu. Dzięki zrównoważonej kwasowości owoców, Costasera Amarone della Valpolicella Classico 3 l Jeroboam schlebia podniebieniu miękkim doznaniem bez braku soczystej żywości. Finisz tego dojrzałego czerwonego wina z regionu uprawy winorośli Veneto, a dokładniej z Amarone della Valpolicella DOCG, jest imponujący z niezwykłym posmakiem.
Winifikacja Masi Agricola Costasera Amarone della Valpolicella Classico 3 litry Jeroboam
Potężna Costasera Amarone della Valpolicella Classico 3 litry Jeroboam z Włoch to cuvee stworzone ze szczepów Corvina, Corvinone i Rondinella. Oczywiście Costasera Amarone della Valpolicella Classico 3 litry Jeroboam charakteryzuje się czymś więcej niż tylko bazą Amarone della Valpolicella DOCG. To włoskie wino można opisać jako wino Starego Świata w najlepszym tego słowa znaczeniu, prezentujące się w niezwykle imponujący sposób. Na rozwój winogron do produkcji tego wina z Corvina, Corvinone i Rondinella w bardzo dużym stopniu wpływa klimat regionu uprawy. W Veneto winogrona rozwijają się w ciepłym klimacie, co znajduje odzwierciedlenie między innymi w szczególnie dobrze dojrzałych winogronach i dość wysokiej masie moszczu. Po zbiorach winogrona są natychmiast przenoszone do tłoczni. Tutaj są selekcjonowane i starannie miażdżone. Fermentacja odbywa się następnie w zbiornikach ze stali nierdzewnej i dużych drewnianych beczkach w kontrolowanych temperaturach. Po jej zakończeniu Costasera Amarone della Valpolicella Classico 3 l Jeroboam może nadal harmonizować na drobnym osadzie przez 36 miesięcy.
Zalecenia kulinarne dla Masi Agricola Costasera Amarone della Valpolicella Classico 3 l Jeroboam
To czerwone wino z Włoch najlepiej smakuje w temperaturze 15-18 ° C. Doskonale nadaje się jako dodatek do ossobuco, ragout jagnięcego z ciecierzycą i suszonymi figami lub faszerowanej papryki.