Więcej informacji o AMARANTA Montepulciano d'Abruzzo DOC - Tenuta Ulisse
AMARANTA di Ulisse Montepulciano d'Abruzzo DOC od Tenuta Ulisse to cru. To potężne włoskie czerwone wino spływa do kieliszka w bardzo pełnym i eleganckim rubinowo-czerwonym kolorze. W nosie ujawnia bardzo złożone i hojne aromaty z cudownymi nutami śliwek i dżemu wiśniowego. Tym owocowym smakom towarzyszą niuanse tytoniu i pikantne wykończenie.
Na podniebieniu to imponujące Montepulciano d'Abruzzo jest pięknie zbalansowane i złożone z przyjemnymi taninami, które są dobrze zintegrowane ze strukturą. Pełne i potężne, to czerwone wino jest prawdziwą przyjemnością z doskonale zrównoważonym potencjałem alkoholowym. Z długim, ciepłym i bogatym finiszem, Amaranta imponuje we wszystkich aspektach.
Wino o niezrównanej klasie, wspaniały hołd pełen miłości i szacunku dla najważniejszego szczepu czerwonego wina w Abruzji.
Na uwagę zasługuje doskonały stosunek ceny do jakości AMARANTA di Ulisse, podobnie jak innych win z Tenuta Ulisse.
Winifikacja Amaranta di Ulisse od Tenuta Ulisse
Grona dla tego cru Montepulciano d'Abruzzo rosną w bardzo starych winnicach na równie starych winoroślach, które były w stanie wkopać swoje korzenie w wapienną, drobną gliniastą glebę przez średnio 30-35 lat. Bardzo ciepłe środowisko i niskie opady deszczu, a także silne wahania między temperaturami dziennymi i nocnymi zapewniają, że winogrona mogą dobrze dojrzewać bez utraty kwasowości.
Po wysoce selektywnych ręcznych zbiorach, z których część jest zbierana przejrzała dla Amaranta, winogrona są łamane w winiarni Tenuta Ulisse, miażdżone, a moszcz fermentowany w kontrolowanej temperaturze. Następnie Amaranta dojrzewa przez 9 do 12 miesięcy w wysokiej jakości beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu.
Autochtoniczna odmiana winogron Montepulciano d'Abruzzo przeżyła w ostatnich latach prawdziwy renesans. Niewiele wiadomo o pochodzeniu tego ciemnego szczepu. Przez długi czas przypisywano go do grupy klonów Sangiovese. Dziś pewne jest jednak to, że jest to całkowicie niezależna autochtoniczna odmiana winorośli. Uprawiana jest głównie w regionie Abruzji oraz w innych regionach środkowych i południowych Włoch. Dzięki niektórym producentom i enologom oraz ich sumiennej pracy, winogrona Montepulciano przeżywają renesans jako jedna z czerwonych odmian winogron o najwyższej jakości i doskonałości.
Rekomendacja win dla AMARANTA Montepulciano d'Abruzzo
Rozkoszuj się tym pełnym, wytrawnym czerwonym winem z soczystym makaronem z mocnymi czerwonymi sosami, pieczonym czerwonym i ciemnym mięsem, dziczyzną i dojrzałymi, aromatycznymi serami krowimi i owczymi. A dlaczego nie, oczywiście, z pizzą z bogatymi dodatkami.
Wino AMARANTA di Ulisse najlepiej smakuje pite w temperaturze 18°C, czyli niezbyt ciepłe.
Nagrody dla Amaranta di Ulisse Montepulciano d'Abruzzo DOC
- Luca Maroni: 99 punktów rocznik 2015
- Luca Maroni: 99 punktów i najlepsze włoskie czerwone wino (rocznik 2014)
- Gambero Rosso: 2,5 kieliszka (rocznik 2013)
- Gambero Rosso: 2 kieliszki (roczniki 2012, 2011, 2010)
- Mundus Vini: złoto (rocznik 2013)
- Mundus Vini: Srebro (rocznik 2012)
- Berliner Winetrophy: Złoto (rocznik 2012)
- Bibenda: 3 winogrona (rocznik 2011)
- Japan Wine Challenge: Srebro (rocznik 2012)
- CWSA China Wine & Spirits Award: Złoto (rocznik 2014)
- IWC International Wine Challenge: Srebro (rocznik 2012)
- Więcej produktów z Tenuta Ulisse