Historia La Chinata
Historia firmy La Chinata sięga 1932 r., kiedy to przodkowie zaczęli tłoczyć oliwki z regionu Sierra de Gata. W tamtych czasach ropę naftową pozyskiwano w bardzo prymitywnych młynach. Oliwki miażdżono w kamiennych lub skalnych młynach, uzyskując pastę, którą następnie umieszczano w prasie w celu uzyskania oliwy z oliwek. Tworzono warstwy makaronu, które oddzielano okrągłymi płytkami zwanymi kapinosami. Następnie umieszczano je w prasie i tłoczono oliwę z oliwek. Później oliwę zdekantowano, aby oddzielić wodę roślinną, jak nazywano wodę i resztki oliwek.
Obecnie La Chinata dysponuje najnowocześniejszymi systemami mielenia i tłoczenia, które w sposób czysty i kontrolowany, czysto mechaniczny, potrafią wydobyć z oliwek znacznie więcej oliwy, co gwarantuje jakość oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Wasze wieloletnie doświadczenie w pracy z oliwą z oliwek, w której jesteście już czwartym pokoleniem, dało Wam wiedzę niezbędną do wykorzystania właściwości oliwy z oliwek Extra Virgin jako składnika kosmetyków i do maksymalnego ich wykorzystania. W międzyczasie mamy do dyspozycji szeroką gamę produktów kosmetycznych opartych na naturalnych właściwościach oliwy z oliwek Extra Virgin i wykorzystujących tradycyjne zastosowania oliwy z oliwek w starożytnych cywilizacjach.
Codzienna działalność La Chinata
La Chinata zatrudnia średnio około 30 pracowników, a jej główną działalnością jest produkcja i pakowanie olejów jadalnych. Pod względem ilości pakowanej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, La Chinata jest jedną z 10 największych hiszpańskich firm w tym segmencie na rynku krajowym. Obecnie La Chinata współpracuje z ponad 35 krajami, w większości z Europy, ale także z Ameryki i Azji.
Badania La Chinata dla klientów specjalnych
Aby sprostać wymaganiom nowoczesnej gastronomii, firma La Chinata przez wiele lat badała proces smażenia z użyciem różnych olejów i w wyniku tych intensywnych badań opracowała kilka olejów roślinnych do profesjonalnego użytku na rynku. Dzięki temu spełnione są wymagania dotyczące smażenia na oliwie z oliwek w profesjonalnej gastronomii i w przemyśle spożywczym.
Więcej informacji na temat La Chinata
Adres | |
---|---|
Nazwy firm: | La Chinata |
Ulica: | Avda. Alemania, 9 |
Miasto: | 10600 Plasencia |
Kraj: | Hiszpania |
Region: | Cáceres |
Kontynent: | Europa |
Kontakt i strona internetowa | |
Strona internetowa: | https://www.lachinata.es/ |
E-Mail: | [email protected] |
Facebook: | https://www.facebook.com/LaChinataOficial/ |
Twitter: | https://twitter.com/lachinata |
Telefon: | +34 927 41 79 58 |