Historia Gut Hermannsberg
Historia posiadłości Hermannsberg sięga ponad 100 lat wstecz. w 1902 r. został utworzony jako królewska domena pruska i tym samym znalazł się w rękach publicznych. Pozostałością po tej historii jest pruski orzeł, który do dziś zdobi logo i etykiety posiadłości Hermannsberg. Zadeklarowanym celem domeny była produkcja światowej klasy win białych. Pierwsze zbiory odbyły się w 1907 r., a przełomem okazał się rocznik stulecia, 1921, ze szlachetnymi winami słodkimi. Dyrektor Hermann Goedecke i mistrz piwnicy Karl-Heinz Sattelmeyer sprawili, że od 1949 roku posiadłość zyskała światową sławę.
w 1998 r. kraj związkowy Nadrenia-Palatynat sprywatyzował posiadłość, po czym w 2009 r. kupiła ją rodzina Reidel, która w 2010 r. zmieniła nazwę na Gut Hermannsberg. Nie tylko wyremontowali piwnicę i odnowili całą posiadłość, ale także dostosowali produkcję wina i skoncentrowali się na białych winach wytrawnych, a nie słodkich, jak to miało miejsce w przeszłości. Założyli również restaurację i pensjonat, aby zwiększyć przyjemność z pobytu i zapewnić wszechstronne doświadczenie.
Zrównoważony rozwój i filozofia firmy Gut Hermannsberg
W Gut Hermannsberg pracują w harmonii z naturą. Obejmuje to wiele ręcznej pracy w winnicy i czas na dojrzewanie w piwnicy. Odrzuca się metody, które mogłyby osłabić charakter win. Wina Riesling zawdzięczają swoją rasowość, pikantność i mineralność głównie wulkanicznym glebom, na których położone są winnice. Całe 30 hektarów winnic w Gut Hermannsberg należy bez wyjątku do VDP.GROSSE LAGE.
W chłodnej piwnicy prace są minimalnie inwazyjne, wykonuje się tylko to, co jest absolutnie niezbędne do ustabilizowania i wyklarowania win. Czas jest tu najważniejszym partnerem. Dzięki temu wina dojrzewają od 6 miesięcy do 6 lat.
Wiele z winnic Gut Hermannsberg jest stromych lub mocno nachylonych. Prowadzone są szeroko zakrojone prace nad ulistnieniem, stosuje się kompost własnej produkcji oraz biotechniczne metody ochrony roślin. Gut Hermannsberg otrzymuje dofinansowanie z Ministerstwa Gospodarki, Transportu, Rolnictwa i Uprawy Winorośli za osiągnięcia w zakresie działań rolno-środowiskowych i klimatycznych za "Biotechniczne metody ochrony roślin w uprawie winorośli" oraz "Uprawę przyjazną dla środowiska na stromych i najbardziej stromych zboczach".
Winnice
Gut Hermannsberg uprawia 7 winnic nad rzeką Nahe. Wszystkie z nich to VDP.GROSSE LAGEN. Wina Hermannsberg pochodzą z następujących winnic:
- Schlossböckelheimer Kupfergrube: nadaje winom dymny, mineralny charakter z intensywnymi aromatami grejpfruta. Gut Hermannsberg jest właścicielem 12 ha tego legendarnego terenu.
- Bastei Traisen: uboga, kamienista gleba, niskie roczne opady. Gut Hermannsberg posiada mniej niż 1 ha winorośli, a wydajność jest niska i wynosi kilka tysięcy butelek rocznie.
- Hermannsberg Monopol Niederhausen: monopol obejmuje 5,5 hektara i jest jedynym miejscem w posiadłości Hermannsberg, gdzie występują gleby gliniasto-łupkowe, stąd delikatna mineralność win. Łupki ilaste są pokryte cienką warstwą lessu.
- Felsenberg Schlossböckelheim: wulkaniczna gleba melafirowa. Produkcja win z tego miejsca jest ściśle ograniczona, ponieważ Gut Hermannsberg posiada mniej niż 1 ha winnicy Felsenberg.
- Steinberg Niederhausen: jak sama nazwa wskazuje, gleba w tym miejscu jest bardzo kamienista, porfirowa gleba lwowska ma jasną barwę, dzięki czemu jest chłodna i daje zwarte wina o kamienistym smaku.
- Rotenberg Altenbamberg: Gut Hermannsberg posiada tu 4 ha winorośli. Wina te mają charakter wędzonego bekonu.
- Rossel Monopol Niederhausen: gleba z ryolitu wulkanicznego.
Więcej informacji na temat Gut Hermannsberg
Adres | |
---|---|
Nazwy firm: | Gut Hermannsberg Weinhandels GmbH |
Ulica: | Ehemalige Weinbaudomäne |
Miasto: | 55585 Niederhausen-Nahe |
Kraj: | Niemcy |
Region: | W pobliżu |
Kontynent: | Europa |
Kontakt i strona internetowa | |
Strona internetowa: | https://gut-hermannsberg.de/ |
E-Mail: | [email protected] |
Facebook: | https://www.facebook.com/gut.hermannsberg/ |
Telefon: | +49 67 58-92 50-0 |
Fax: | +49 67 58-92 50-19 |
Firma | |
Rok założenia: | 1901 |
Właściciel: | Dr Christine Dinse i Jens Reidel |
Dyrektor Zarządzający: | Jasper Reidel, Achim Kirchner, Karsten Peter |
Wino | |
Mistrz piwnicy: | Karsten Peter und Maximilian Schmidt |
Obszar winnicy: | 30 ha |
Powierzchnia uprawna: | Nahetal |
Uprawiane winnice: | Niederhäuser Hermannsberg, Kertz und Steinberg, Schlossböckelheimer Kupfergrube, Traiser Bastei, Altenbamberger Rotenberg |
Typ gleby, charakterystyka gleby: | Tonschiefer, Melaphyr, Porphyrit |