Więcej informacji o Turriga Isola dei Nuraghi Rosso IGT - Argiolas
Turriga Isola dei Nuraghi IGT od Argiolas lśni w kieliszku ciemnym rubinowym kolorem, prawie czarno-czerwonym. Nos ujawnia bogaty i złożony bukiet z aromatami czarnych jagód, ciemnych śliwek, liści czarnej herbaty, suszonych przypraw, prażonych nut, skóry, tytoniu i jagód w tle. Na podniebieniu pełne, gęste i wielowarstwowe, o aksamitnej, miękkiej teksturze, doskonałej strukturze, z dojrzałymi, mięsistymi taninami i dobrze zintegrowaną kwasowością. Wykończenie jest bardzo długie i bardzo trwałe.
Turriga ma znaczny potencjał starzenia przez ponad 10 lat. Moc, złożoność i pełnia tego topowego sardyńskiego wina potrzebują czasu w butelce, aby w pełni się rozwinąć. Ian d'Agata z Vinous zaleca picie go dopiero po trzech do czterech lat.
Winifikacja Turriga Isola dei Nuraghi IGT od Argiolas
Turriga jest uważana przez ekspertów za najlepsze czerwone wino na Sardynii i została uhonorowana wieloma najwyższymi nagrodami. Pomysł polegał na stworzeniu wspaniałego sardyńskiego wina wyprodukowanego wyłącznie z autochtonicznych odmian winogron z wyspy, które mogą starzeć się przez długi czas, co zostało z powodzeniem zrealizowane we współpracy z najlepszym enologiem Giacomo Tachisem.
Turriga produkowana jest z Cannonau 85%, Malvasia Nera 5%, Carignano 5% i Bovale Sardo 5%, które rosną w winnicy Turriga rodziny Argiolas. Staranna selekcja winogron, a następnie fermentacja w kontrolowanej temperaturze od 28 do 32 °C i maceracja z regularnym przepompowywaniem moszczu przez 16 do 18 dni. Dojrzewanie przez 18 do 24 miesięcy w nowych francuskich barriques, a następnie kolejne 12 do 14 miesięcy w butelce.
Wenus lub "Turriga", która zdobi etykietę, została znaleziona w winnicach Argiolas w 1935 roku.
Zalecenia kulinarne dla Turriga Isola dei Nuraghi od Argiolas
Ciesz się tym wielokrotnie nagradzanym czerwonym winem z Sardynii jako idealnym dodatkiem do ragout z dzika, dań z dziczyzny z dzika, takich jak pieczeń z dziczyzny, intensywnych w smaku potraw z czerwonego mięsa, wołowiny i jagnięciny, dzikich warzyw, grillowanych borowików i typowych sardyńskich odmian grzybów oraz oczywiście dojrzałych, pikantnych sardyńskich serów owczych.
Zalecamy otwarcie wina 1 do 2 godzin przed podaniem i dekantację w razie potrzeby.
Nagrody dla Turriga Isola dei Nuraghi od Argiolas
- Gambero Rosso: 2 czerwone kieliszki za 2013. 2012; 3 czerwone kieliszki za 2011 i 2009
- Duemilavini Bibenda: 4 winogrona za 2013; 5 winogron za 2011
- Vitae AIS: 3 winorośle za 2013; 4 winorośle za 2011
- Veronelli: 94 punkty, 3 gwiazdki za 2013
- Doctor Wine: 95 punktów za 2013
- Vinibuoni: 4 gwiazdki za 2013; korona za 2011
- James Suckling: 96 punktów za 2013; 95 punktów za 2012 i 2011
- Vinous: 93+ punktów za 2013
- Wine Advocate Robert M.Parker: 93 punkty za 2013; 92 punkty za 2011
- Więcej produktów z Argiolas