Więcej informacji o Lagrein - Kellerei Schreckbichl
Elegancki Lagrein z winnicy Schreckbichl trafia do kieliszka o jasnofioletowym kolorze. Bukiet tego czerwonego wina z Trydentu-Górnej Adygi zachwyca niuansami agrestu i białej porzeczki. Jeśli zbadamy aromaty dalej, dodamy ziarno kakaowe, orientalne przyprawy i cynamon, podsycane wpływem drewna dębowego.
To wytrawne czerwone wino od Kellerei Schreckbichl jest czymś dla miłośników wina, którzy nie mogą pić swojego wina wystarczająco wytrawnego. Lagrein jest bardzo blisko tego, ponieważ został wytłoczony z zaledwie 3,9 gramami cukru resztkowego. Tekstura tego dobrze zbalansowanego czerwonego wina jest cudownie gęsta na podniebieniu. Dzięki zrównoważonej kwasowości owoców, Lagrein schlebia podniebieniu miękkim doznaniem bez braku soczystej żywotności. Finisz tego czerwonego wina z regionu uprawy winorośli Trydent-Górna Adyga zachwyca wyjątkową trwałością. Finiszowi towarzyszą również nuty mineralne pochodzące z gleb zdominowanych przez wapień i piasek.
Winifikacja Kellerei Schreckbichl Lagrein
Podstawą zbalansowanego Lagreina z Trydentu-Górnej Adygi są winogrona z odmiany Lagrein. W Trydencie-Górnej Adydze winorośle, które produkują winogrona do tego wina, rosną na glebach piaszczystych i wapiennych. Po ręcznym zbiorze winogrona są natychmiast przenoszone do tłoczni. Tutaj są sortowane i starannie miażdżone. Fermentacja odbywa się następnie w betonowych i dużych drewnianych kadziach w kontrolowanych temperaturach. Pod koniec tego procesu Lagrein dojrzewa przez kilka miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego.
Zalecenia kulinarne dla Lagrein z Kellerei Schreckbichl
To włoskie czerwone wino najlepiej smakuje umiarkowanie schłodzone w temperaturze 15-18°C. Doskonale komponuje się z boeuf bourguignon, piersią kaczki z mangetout lub nadziewaną papryką.