- Dieser sortenreine Weißwein ergänzt vorzüglich Gerichte wie Rucola-Penne oder Thai-Gurkensalat
- Der Ausbau im Edelstahltank macht diesen italienischen Weißwein besonders frisch und geradlinig
- Ein balancierter Weißwein, perfekt zur Party
Więcej informacji o Pfefferer Vigneti delle Dolomiti IGT - Kellerei Schreckbichl
Wino bierze swoją nazwę od szczepu Pfefferer, specjalności wytwarzanej ze złotego szczepu Muscat, który zawsze był tak dobrze znany w Południowym Tyrolu. Prawdopodobnie ze względu na jego pikantny smak, który przypomina pieprz. Pfefferer to lekkie wino o świeżym i delikatnym smaku owoców muskatowych. Pfefferer zaskakuje elegancką i żywą młodością oraz niepowtarzalnym charakterem. Pierwszy nos Pfefferer ujawnia nuty melona Gallia, ananasa i kwiatu pomarańczy. Do owocowych części bukietu dołącza czarna herbata, wanilia i orientalne przyprawy.
To wytrawne białe wino z Kellerei Schreckbichl jest idealne dla miłośników wina, którzy lubią świeże i owocowe. Pfefferer był winifikowany z zaledwie 6 gramami cukru resztkowego. Na podniebieniu to lekkie i aromatyczne białe wino charakteryzuje się niezwykle gęstą konsystencją. Ma przyjemną kwasowość, delikatny posmak gałki muszkatołowej, a także jest pikantne i pieprzne, czego brakuje klasycznemu muskatowi. Nie jest zbyt przytłaczające, a jednocześnie jest winem z charakterem. Finisz tego białego wina z regionu uprawy winorośli Trydent-Górna Adyga jest urzekający z dobrym posmakiem. Finiszowi towarzyszą również nuty mineralne pochodzące z gleb zdominowanych przez piaskowiec i wapień.
Winifikacja winnicy Schreckbichl Pfefferer
Podstawą eleganckiego Pfefferer z Trydentu-Górnej Adygi są winogrona z odmiany Goldmuskateller. Winogrona rosną w optymalnych warunkach w Trydencie-Górnej Adydze. Tutaj winorośl zapuszcza korzenie głęboko w glebach wapiennych i piaskowcowych. Winogrona do produkcji tego białego wina z Włoch są zbierane wyłącznie ręcznie w optymalnym momencie dojrzałości. Po zbiorach winogrona są szybko transportowane do winiarni. Tutaj są selekcjonowane i starannie miażdżone. Fermentacja odbywa się następnie w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanych temperaturach. Pod koniec tego procesu Pfefferer może nadal harmonizować na drobnym osadzie przez kilka miesięcy.
Zalecenia kulinarne dla Kellerei Schreckbichl Pfefferer
To białe wino z Włoch najlepiej smakuje schłodzone w temperaturze 5-7 ° C. Jest idealne jako aperitif, ale pasuje również do dań rybnych. Można się nim delektować jako winem letnim, na przyjęciu lub z przyjaciółmi.
Nagrody dla Pfefferer Goldmuskateller
Berebene: Nagroda za przyjemność w 2019 roku
- Więcej produktów z Kellerei Schreckbichl