- Wyprodukowany z najlepszych winogron crémant doskonale komponuje się z galaretką z mleka migdałowego z liczi lub sałatką ze szparagów z komosą ryżową
- Pochodzenie z Langwedocji sprawia, że Crémant ten jest typowym przedstawicielem win Starego Świata
- Ten francuski Crémant jest idealny na Sylwestra lub Boże Narodzenie
opakowanie!
Więcej informacji o Aimery Grande Cuvée 1531 Crémant Brut - Sieur d'Arques
Wielokrotnie nagradzany Crémant Grande Cuvée 1531 od Sieur d'Arques jest uważany za jedno z najlepszych win musujących na południu Francji i został nazwany na cześć roku, w którym fermentacja butelkowa została wynaleziona lub odkryta we Francji.
Ten Crémant de Limoux pojawia się w kieliszku w błyszczącym białym złocie. Delikatny perlage przekazuje aromaty zielonego jabłka, gruszki i miodu, a także nuty kwiatowe białych kwiatów. Na podniebieniu finezja tego wina musującego ujawnia się w delikatnej, powściągliwej strukturze kwasowej i doskonałym musie. Tutaj również rozwija się jego świeżość, wraz z aromatami miodu i zielonego jabłka, a także elegancką mineralnością. Średni finisz po raz kolejny ujawnia żywy charakter tego klasyka.
Winifikacja Aimery Grande Cuvée 1531 Crémant
Wielokrotnie nagradzany Crémant ze spółdzielni winiarzy Sieur d'Arques oddaje hołd ważnemu wydarzeniu historycznemu. Pierwsza oficjalna wzmianka o winie musującym z Francji pochodzi z 1531 roku. W tym czasie mnisi z opactwa St. Hilaire odkryli fermentację butelkową, pozostawiając na wpół sfermentowany moszcz winogronowy w zamkniętych butelkach. Fermentacja była kontynuowana. Ponieważ dwutlenek węgla nie mógł się ulotnić, rozpuścił się w winie i uczynił je musującym.
Winnice Sieur d'Arques znajdują się w Langedocji i składają się z czterech różnych terroir: Autan, Méditerranéen, Océanique i Haute-Vallée, które stanowią podstawę uprawy winorośli dla Crémant de Limoux. W zależności od życzeń i warunków pogodowych, enolodzy domu mogą uzyskać dostęp do plonów z różnych klimatycznie terroir. Crémant 1531 Grande Cuvée składa się z odmian winogron Chardonnay, Chenin Blanc i Pinot Noir. Są one zbierane wcześniej niż winogrona win spokojnych, aby zapewnić stabilną strukturę kwasową. Wina bazowe są następnie fermentowane po raz drugi zgodnie z "Méthode traditionelle" - tj. w klasycznej fermentacji butelkowej. Grande Cuvée 1531 jest następnie pozostawiane na osadzie drożdżowym przez 12 miesięcy.
Zalecenia kulinarne dla Aimery Grande Cuvée 1531
Grande Cuvée 1531 jest doskonałym aperitifem. Dobrze komponuje się również z przystawkami lub deserami, takimi jak créme brûlée.
Nagrody dla Grande Cuvée 1531
- Falstaff: 90+ punktów i 2. miejsce w degustacji Crémant 2018
- Concours Générale Agricole de Paris 2016: złoto
- Mundus Vini 2016: srebro
- Vinalies Internationales 2017: srebro
- Weinwelt 1/2015: 88 punktów
- Vinalies 2012: złoto
- Więcej produktów z Sieur d'Arques