Więcej informacji o Freyé Blanco Parellada Muscat - Vallformosa
Wino Freyé Blanco Parellada Muscat z Vallformosa w Katalonii ma wspaniały, złotożółty kolor w kieliszku. Pierwszy nos Freyé Blanco Parellada Muscat prezentuje nuty róż, liczi i pomarańczy. Do owocowych nut bukietu dołączają jeszcze bardziej owocowe i balsamiczne niuanse.
Wino to urzeka elegancko wytrawnym smakiem. Zostało zabutelkowane z 8,5 gramami cukru resztkowego. Jest to prawdziwe wino jakościowe, które wyraźnie wyróżnia się spośród prostszych jakości, więc pomimo swojej wytrawności, ten Hiszpan naturalnie zachwyca najlepszą równowagą. Smak niekoniecznie wymaga dużej ilości cukru. Na podniebieniu tekstura tego lekkiego białego wina jest cudownie lekka i kremowa. Freyé Blanco Parellada Muscat jest imponująco świeży i żywy na podniebieniu dzięki żywej owocowej kwasowości. Na finiszu to białe wino z regionu uprawy winorośli w Katalonii zachwyca dobrą długością. Ponownie pojawiają się nuty pomarańczy i liczi.
Winifikacja Vallformosa Freyé Blanco Parellada Muscat
Elegancki Freyé Blanco Parellada Muscat z Hiszpanii to cuvée wyprodukowane z odmian winogron Muscadelle i Parellada. Po ręcznym zbiorze winogrona są transportowane do tłoczni tak szybko, jak to możliwe. Tutaj są selekcjonowane i starannie miażdżone. Następnie następuje fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanych temperaturach. Po winifikacji następuje dojrzewanie na drobnym osadzie przez kilka miesięcy, zanim wino zostanie ostatecznie odciągnięte.
Wine pairing recommendation for the Freyé Blanco Parellada Muscat from Vallformosa
To białe wino z Hiszpanii najlepiej smakuje schłodzone w temperaturze 8-10°C. Doskonale nadaje się jako dodatek do patelni ziemniaczanej z łososiem, dorsza z ogórkiem i warzywami musztardowymi lub smażonego pstrąga z gruszką imbirową.