Więcej informacji o Cultivare Xarel-lo - Vallformosa
Cultivare Xarel-lo z Vallformosa w Katalonii ma jasny, jasnożółty kolor w kieliszku. Pierwszy nos Cultivare Xarel-lo prezentuje niuanse zielonego jabłka, liczi i moreli. Do owocowych składników bukietu dołączają jeszcze bardziej owocowe, balsamiczne niuanse.
Vallformosa Cultivare Xarel-lo jest przyjemnie wytrawne na podniebieniu. To białe wino nigdy nie jest szorstkie ani surowe, ale okrągłe i gładkie. To kremowe i jedwabiste białe wino jest zrównoważone i wieloaspektowe na podniebieniu. Cultivare Xarel-lo jest wyjątkowo świeże i żywe na podniebieniu dzięki charakterystycznej owocowej kwasowości. Finisz tego białego wina z regionu uprawy winorośli w Katalonii, a dokładniej z Penedès DO, jest imponujący z niezwykłym posmakiem.
Winifikacja Vallformosa Cultivare Xarel-lo
Podstawą zbalansowanego Cultivare Xarel-lo z Katalonii są winogrona ze szczepu Xarel-lo. Winogrona do tego białego wina z Hiszpanii są zbierane wyłącznie ręcznie, gdy są idealnie dojrzałe. Po winobraniu winogrona są szybko transportowane do winiarni. Tutaj są selekcjonowane i starannie miażdżone. Fermentacja odbywa się następnie w zbiornikach ze stali nierdzewnej i betonu w kontrolowanych temperaturach. Po fermentacji następuje dojrzewanie na drobnym osadzie przez kilka miesięcy, zanim wino zostanie ostatecznie zabutelkowane.
Wine pairing recommendation for Vallformosa Cultivare Xarel-lo
To hiszpańskie białe wino najlepiej smakuje schłodzone w temperaturze 8-10°C. Doskonale komponuje się z dorszem z ogórkiem i warzywami musztardowymi, gulaszem warzywnym z pesto lub pieczonym pstrągiem z gruszką imbirową.