Więcej informacji o Proa Cava Brut - Vallformosa
Proa Cava Brut z regionu uprawy winorośli w Katalonii ma błyszczący, złotożółty kolor w kieliszku. Bąbelki tego wina musującego mienią się konsekwentnie i delikatnie w kieliszku. Pierwszy nos Proa Cava Brut ujawnia nuty brioszki, moreli i banana. Do owocowych części bukietu dołączają jeszcze bardziej owocowe, balsamiczne niuanse.
To wino musujące z Hiszpanii jest również całkowicie czarujące na podniebieniu. Jednym z powodów tego jest subtelna słodycz resztkowa wynosząca 11 gramów na litr, która sprawia, że Proa Cava Brut jest wyjątkowo lekka i gładka. Na podniebieniu konsystencja tej lekkiej cavy jest cudownie lekka i rozpływająca się. Owocowa kwasowość Proa Cava Brut jest przyjemnie łagodna, dzięki czemu wino to jest cudownie gładkie. Finisz tego wina musującego z regionu uprawy winorośli w Katalonii, a dokładniej z Cava DO, to rozkosz z dobrym posmakiem.
Winifikacja Proa Cava Brut z Vallformosa
To eleganckie wino musujące z Hiszpanii produkowane jest z odmian winogron Parellada, Viura i Xarel-lo. Po zbiorach winogrona szybko trafiają do winiarni. Tutaj są selekcjonowane i starannie miażdżone. Następnie następuje fermentacja win bazowych.
Zalecenia dotyczące parowania win dla Proa Cava Brut z Vallformosa
To hiszpańskie wino najlepiej smakuje schłodzone w temperaturze 5-7°C. Jest idealnym dodatkiem do sałatki warzywnej z burakami, sałatki ze szparagów z komosą ryżową lub smażonego pstrąga z gruszką imbirową.