Torres - ludzie, którzy sprawili, że hiszpańskie wino stało się wielkie
Rodzina Torres jest prawdopodobnie najważniejszym przedstawicielem upraw winorośli w Hiszpanii. Znaczenie Torres dla win hiszpańskich nie pojawiło się jednak z dnia na dzień. Wszystko zaczęło się od Jaime Torresa, który w połowie XIX wieku pojechał na Kubę i próbował szczęścia. w 1870 r. wrócił do Hiszpanii jako człowiek zamożny, z dużą ilością pieniędzy w kieszeni, i wraz z bratem, winiarzem, rozpoczął działalność w branży winiarskiej.
Niedaleko Vilafranca del Penedès zbudowali swoją winnicę, która jednak bardzo ucierpiała w czasie hiszpańskiej wojny domowej. Jego syn, Miguel Torres Carbó, ostatecznie odbudował winiarnię Torres w 1940 roku.
Do tego momentu historia wina z Torres jest bardzo dramatyczna, ale nie ma jeszcze wielkiego znaczenia dla krajobrazu winiarskiego Hiszpanii.
1940 - rok przełomu
Jest rok 1940: Francja znajduje się pod okupacją niemiecką, a produkcja wina jest na wyczerpaniu. Miguel Torres Carbó korzysta z okazji, podróżuje do USA i promuje swoje wina, które od niedawna nie sprzedaje już w beczkach, lecz samodzielnie butelkuje.
Rok później, w 1940 r., rodzi się kolejny Miguel Torres - Miguel Augustin Torres. Podczas gdy mały Miguel dorasta, winiarnia Miguel Torres wciąż się rozwija. W tym czasie powstały trzy wina Torres: Coronas, Viña Sol i Sangre del Toro, które do dziś są klasykami hiszpańskiego wina.
W wieku 16 lat Miguel rozpoczął studia chemiczne w Barcelonie, a dwa lata później wyjechał do Burgundii we Francji, gdzie w Dijon studiował enologię i uprawę winorośli. W wieku 21 lat Miguel A. Torres wraca już do Katalonii i dołącza do rodzinnej winiarni Torres.
Złote lata 60. w Torres
W połowie lat 60. Miguel A. Torres wprowadza do hal Torres najnowocześniejsze technologie piwniczne i sadzi w Hiszpanii zarówno francuskie, jak i niemieckie odmiany winorośli. Cenne zbiorniki ze stali nierdzewnej, fermentacja w kontrolowanej temperaturze i oczywiście odmiany winogron, takie jak Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, a także Riesling i Gewürztraminer, trafiają do winiarni i hiszpańskiego świata win dzięki Miguelowi A. Torresowi.
Miguel jest jednym z pierwszych w Hiszpanii, którzy rozpoczęli uprawę winorośli, podczas gdy większość hiszpańskich winiarzy w tamtym czasie uprawiała jeszcze winorośl w krzakach.
Miguelowi Torresowi się to opłaca, ponieważ w latach 60. zwiększa sprzedaż win Torres z 20 000 skrzynek i garstki krajów, w których prowadzono sprzedaż, do 280 milionów dolarów ze sprzedaży w 150 krajach.
Legenda uprawy winorośli Torres - nagradzana na całym świecie
Pionierski duch Torresa został doceniony przez krytyków, koneserów wina i dziennikarzy na całym świecie. Oprócz niemal każdej encyklopedii wina, Miguel Torres figuruje również jako Człowiek Roku w Decanterze oraz jest uhonorowany za całokształt swojej pracy w annałach International Wine Challenge. W 2012 roku magazyn "The Wine Enthusiast" uhonorował Miguela Torresa nagrodą za całokształt twórczości.
Wina Torres - wszędzie w Hiszpanii jak w domu
Poza Katalonią Torres zdobył sławę w wielu regionach Hiszpanii. Wśród nich
- Priorat (Salmos, Perpetual, Secret del Priorat)
- Rueda (Camino de Magarín, Verdeo)
- Ribera del Duero (Celeste)
- Rioja (Altos Ibericos)
- Toro (Sangre de Toro)
- Penedés (Coronas, Gran Coronas, Vina Sol, Atrium, Waltraud, Mas La Plana, Fransola, Reserva Real, Bellaterra)
- Conca de Barberà (Milmanda, Grans Muralles, Sons de Prades)
- Rías Baixas (Pazo de Bruxas)
- Costers del Segre (Purgatori)
Więcej informacji na temat Miguel Torres
Adres | |
---|---|
Nazwy firm: | Miguel Torres S.A. |
Ulica: | Carrer de Miquel Torres i Carbó 6 |
Miasto: | 08720 Vilafranca del Penedès |
Kraj: | Hiszpania |
Region: | Barcelona |
Kontynent: | Europa |
Kontakt i strona internetowa | |
Strona internetowa: | http://www.torres.es/ |
Twitter: | https://twitter.com/torreswines |
Telefon: | +34 93 8177400 |
Fax: | +34 93 8177444 |