Domaine Horgelus - w sercu południowo-zachodniej Francji
Domaine Horgelus jest położona na słonecznych wzgórzach Gaskonii. Region ten od wieków znany jest głównie ze słynnego Armagnac, ale dzięki rosnącej jakości produkowanych tu win coraz częściej pokazuje swój potencjał jako jeden z najbardziej obiecujących obszarów uprawy winorośli i apelacji we Francji. Już w latach 80. można było zaobserwować tę zmianę, a w latach 90. stawała się ona coraz bardziej widoczna dzięki produkcji świeżych i aromatycznych win białych.
Obecnie coraz więcej osób jest zainteresowanych i zaskoczonych winami czerwonymi i różowymi. Wspaniała oferta odzwierciedlająca bogactwo tego regionu, który przez długi czas koncentrował się niemal wyłącznie na produkcji najszlachetniejszego francuskiego eau de vie: słynnego Armagnac.
Domaine Horgelus została założona w 1978 r., kiedy Joseph Le Menn, Bretończyk z wykształcenia, zafascynowany urokiem południowego zachodu, gastronomią i stylem życia południowych Francuzów, postanowił rozpocząć tu działalność. Na 66 hektarach winnic znajduje się również 30 hektarów lasów i łąk.
Winorośl Horgelusa
Uprawiane są tu klasyczne wina regionu, m.in
- Sauvignon Blanc
- Colombard
- Tannat
- Sauvignon Blanc
- Merlot
Wszystkie one trafiają do pierwszej klasy cuvées.
Główny enolog Horgelus Yoan Le Menn
Winiarnię prowadzi młody winiarz Yoan Le Menn, należący do młodego pokolenia enologów, którzy doskonale wiedzą, jak połączyć nowoczesny styl i doświadczenie. Największym zadaniem jest dla niego zachowanie owocowych aromatów i świeżości win poprzez maksymalne ograniczenie wszelkich form utleniania moszczu i wina. Z tego powodu winobranie odbywa się od godziny 3.00 do wczesnego ranka, aby jak najlepiej wykorzystać chłodne godziny poranne. Fermentacja alkoholowa w kontrolowanej temperaturze odbywa się bezpośrednio po delikatnym tłoczeniu w zbiornikach ze stali nierdzewnej. CO2 z fermentacji alkoholowej jest wychwytywany w celu ochrony świeżo wyciśniętego moszczu winogronowego. Cały proces, od winogron po butelkowanie, jest zaprojektowany tak, aby w pełni zapewnić świeżość i aromat win. I tak oto butelkowane wina zaskakują bogatym bukietem i owocowym smakiem.
Pięć pokoleń historii winiarstwa w Horgelu
Yoan jest już piątym pokoleniem produkującym wina. Co roku powstają nowe wina, nowe cuvées, które kontynuują ducha Domaine: wina przyjemne, nieskomplikowane i łatwo dostępne dla wielu ludzi i na każdą okazję.
Oprócz świeżych i owocowych win białych, różowych i czerwonych, Domaine Horgelus produkuje również Armagnac.
Więcej informacji na temat Domaine Horgelus
Adres | |
---|---|
Nazwy firm: | DOMAINE HORGELUS - Famille Le Menn - Propriétaire Récoltant en Gascogne |
Ulica: | Earl Haut-Cassou, Au Lieu dit Cassou |
Miasto: | 32250 Montréal du Gers |
Kraj: | Francja |
Region: | Côtes de Gascogne |
Kontynent: | Europa |
Kontakt i strona internetowa | |
Strona internetowa: | http://www.domaine-horgelus.com/ |
E-Mail: | [email protected] |
Telefon: | 0033 5 62 09 95 94 |
Fax: | 0033 5 62 09 95 94 |
Firma | |
Rok założenia: | 1978 |
Grupa spółek: | Domaine Horgelus |
Właściciel: | Famille Le Menn |
Dyrektor Zarządzający: | Yoan Le Menn |
Wino | |
Enolog: | Yoan Le Menn |
Mistrz piwnicy: | Yoan Le Menn |
Obszar winnicy: | 66 Hektar |
Powierzchnia uprawna: | Cotes de Gascogne |
Typ gleby, charakterystyka gleby: | Sand, Tonmergel, Lehm |