Ta strona używa plików cookie, które są niezbędne do technicznego funkcjonowania strony i są zawsze ustawiane. Inne pliki cookie, które zwiększają komfort korzystania z tej strony, są wykorzystywane do reklamy bezpośredniej lub ułatwiają interakcję z innymi stronami internetowymi i sieciami społecznościowymi, są ustawiane tylko za Państwa zgodą.
Konfiguration
Wymagane technicznie
Te pliki cookies są niezbędne do realizacji podstawowych funkcji sklepu.
Alle Cookies annehmen
Ausgewählter Shop
CSRF-Token
Individuelle Preise
Kundenspezifisches Caching
Odrzuć wszystkie pliki cookie
Session
Ustawienia plików cookie
Währungswechsel
Komfortfunktionen
Diese Cookies werden genutzt, um das Einkaufserlebnis noch ansprechender zu gestalten, beispielsweise für die Wiedererkennung des Besuchers.
Winiarnia Taittinger znajduje się w Reims, w samym sercu Szampanii.
Taittinger - odzyskany i doprowadzony do sukcesu
Winiarnia jest własnością rodziny od 1932 roku i powstała z winiarni Forest & Fourneaux, która istniała już od 1734 roku. Chardonnay to styl tego domu. Ze względu na nieścisłości w kwestii dziedziczenia, w 2005 roku winiarnia została sprzedana amerykańskiej spółce akcyjnej. Zaledwie rok później została odkupiona przez Pierre'a-Emmanuela Taittingera. Dziś zarządza majątkiem wraz z córką Vitalie i synem Clovisem. Łącznie uprawianych jest 288 hektarów. Klasztor benedyktynów Saint-Nicaise, dom w centrum Reims, który należał kiedyś do hrabiów Szampanii, oraz zamek Marquetterie są częścią rodzinnej posiadłości.
Co ty dajesz naturze, natura daje tobie
Długa tradycja produkcji szampana oraz nowe technologie pozwalają na produkcję doskonałego szampana. Przez lata gleba była zaorywana zgodnie z zasadą kompatybilności gleb. Na przykład od lutego do lipca gleba jest kilkakrotnie zaorywana bez użycia szkodliwych pestycydów. Trawa rosnąca między rzędami zapobiega szybkiemu wyparowywaniu wody. Niektóre działki w posiadłości Taittinger są orane wyłącznie przez lokalnych rzemieślników. Orzą zgodnie ze starą tradycją pługami ciągniętymi przez ardeńskie konie. Po zbiorach winogrona są ważone w piwnicy, etykietowane, a następnie rejestrowane. W zależności od miejsca i odmiany, są one następnie prasowane. Proces prasowania należy przeprowadzać ostrożnie i powoli. Niektóre części winiarni znajdują się nawet 18 metrów pod ziemią, w piwnicach klasztoru benedyktyńskiego Saint Nicaise. Są to więc optymalne warunki do produkcji pierwszorzędnych szampanów.
Comtes de Champagne Blanc de Blancs firmy Taittinger
Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs to bardzo wyjątkowy szampan, który może być produkowany tylko wtedy, gdy spełnione są bardzo specyficzne warunki. Na przykład, zbiory muszą być wyjątkowej jakości. Rok 2004 przyniósł wyjątkowo dobre zbiory i w ten sposób narodził się Comtes de Champagne 2004. Zbiór winogron rozpoczął się w połowie września i był jednym z najlepszych zbiorów w historii Szampanii. Lśniący bladożółty kolor zachęca do delektowania się tym szampanem, a jego długotrwały i intensywny perlage jest fascynujący.
VINELLO & Partner wymaga Państwa zgody na wykorzystanie danych, np. w celu wyświetlenia informacji o Państwa zainteresowaniach. Kliknięcie przycisku OK oznacza wyrażenie zgody. więcej