Wina słoweńskie

Pocałowany przez Adriatyk, ogrzany przez Styrię

Słoweńskie wino znajduje się w samym sercu europejskiej uprawy winorośli. Wpływy z Niziny Panońskiej ze Styrii i z Morza Adriatyckiego sprawiają, że wino ze Słowenii jest tak niesamowicie ekscytujące. Wino produkowano w Słowenii już od czasów Celtów i Ilirów, na długo przed tym, jak Rzymianie wprowadzili winorośl do Francji, Hiszpanii i Niemiec na swojej drodze przez Europę. Dziś Słowenia może się poszczycić ponad 28 000 winiarni i piwnic, które każdego roku dostarczają na rynek od 80 do 90 milionów litrów wina i uprawiają ponad 22 000 hektarów winorośli. Słowenia ma wszystkie atuty Południowego Tyrolu czy Styrii i produkuje pierwszorzędne wina o bardzo dobrym stosunku ceny do jakości. Odkryj teraz.

Dowiedz się więcej o Wina słoweńskie
Zamknij filtry
Nie znaleziono żadnych wyników!

Ponieważ gruzińskie wino jest dobrem kulturowym - dziś tak samo jak wtedy - a ostatnio zwróciło uwagę na międzynarodowy krajobraz winiarski. Dzięki autochtonicznym odmianom winogron, tradycyjnej produkcji i małym skoncentrowanym winnicom, wino z Gruzji wzbogaca każdą piwniczkę. Zawsze tam i na zawsze - gruzińskie wino w VINELLO. Za następne 7000 lat.

Wina gruzińskie - tradycja i identyfikacja

Na każdym rogu widać znaczenie, jakie gruzińskie wino ma dla mieszkańców tego małego kraju na Kaukazie. Kościoły ozdobione są płaskorzeźbami winogron, powszechnie czczona patronka Nino nosi swój winogronowy krzyż, a wino jest dominującym napojem na każdym festiwalu. Wino jest częścią kultury Gruzji. Ale nawet jeśli tradycyjna produkcja gruzińskiego wina za pomocą kvevri, amfor zatopionych w ziemi w celu fermentacji wina, nie jest już prawie stosowana, w butelkach wciąż jest dużo charakteru. Starożytne krzewy na starożytnych winnicach, głęboko zakorzenione w mineralnych glebach, zbierane ręcznie i starzone w amforze lub w dębie kaukaskim. Po dawnych kaprysach gruzińskie wino nabiera rozpędu, obiecując prawdziwe przeżycia z każdą kroplą.

Gruzińskie wino ery nowożytnej

Jako winnica Związku Radzieckiego, Gruzja doświadczyła niezrównanego rozkwitu, choć wina były raczej miernej jakości. Gruzja doświadczyła pierwszych turbulencji dla przemysłu winiarskiego przez kampanię antyalkoholową, wprowadzoną w życie przez radzieckiego prezydenta Michaiła Gorbatschowa. Najpóźniej po uzyskaniu niepodległości w 1991 r. eksport leżał odłogiem, po czym nastąpiły rosyjskie sankcje w 2006 r. Po tym upadku nastąpiło przemyślenie i refleksja nad tradycją i mocnymi stronami kraju. Wraz z rozwojem nowych rynków europejskich i inwestycjami zagranicznymi, uprawa winorośli w Gruzji znów ma się dobrze, ale nie osiągnęła jeszcze rozmiarów z dawnych lat. W czasach Związku Radzieckiego powierzchnia upraw winorośli wynosiła ok. 128 tys. hektarów, obecnie pozostało ok. 60 tys. hektarów, ale produkuje się z nich wysokiej jakości wina z Gruzji.

Winnice i obszary Gruzji

Gruzja posiada niezliczoną ilość autochtonicznych odmian winorośli, z których około 38 jest dopuszczonych do uprawy winorośli. Wśród nich są lokalne skarby, takie jak Rkatsiteli, Saperavi, Tsolikouri i Siska - trudne do wymówienia, łatwe do polubienia. Ale odmiany takie jak sauvignon blanc, chardonnay, merlot i malbec również rosną i rozwijają się na aluwialnych lub wapiennych glebach w czterech regionach uprawy w Georgii.

Kakheti

Najważniejszym regionem dla wysokiej jakości uprawy winorośli w Gruzji jest bez wątpienia Kachetia, której centrum jest stolica regionu Telavi. Dwie trzecie winogron pochodzi właśnie stąd, szczególnie szeroko uprawiane są rodzime odmiany Saperavi i Rkatsiteli. Na miejscu prowadzi się zarówno konwencjonalną, jak i tradycyjną uprawę winorośli. Prawie każdy rolnik posiada winorośl, nazwy miast są markami lokalnego wina, wozy z osiołkami przewożą wino z punktu A do punktu B - Kakheti żyje winem.

Kartlien

Region Kartlia na północny zachód od Tbilisi również odgrywa ważną rolę dla wina z Gruzji. W słonecznym klimacie i bez opadów rosną tu odmiany winorośli do produkcji gruzińskich win w stylu europejskim. Duża część winogron jest również wykorzystywana do produkcji wina musującego lub brandy.

Imeretia

Nieco bardziej na zachód leży Imeretia nad rzekami Qwirila i Rioni. Na glebach aluwialnych uprawia się wszystkie rodzaje odmian autochtonicznych, a niektóre z nich winifikowane są w kvevris, z mniejszą ilością skórek winogron i bez łodyg wchodzących do amfory, jak w Kakheti.

Ratscha-Letschchumi

Te dwa regiony upraw zajmują dużą część regionu i są rozproszone w dolinach i na południowych stokach. Rzadkie odmiany winorośli Tsolikouri, Mudjuretuli i Aleksandrouli cieszą się ciepłym i słonecznym klimatem i produkują dużo cukru. W Racha-Lechumi można więc znaleźć wiele półwytrawnych i słodkich win z Gruzji.

Tradycyjna produkcja gruzińskiego wina

Tradycyjna produkcja przy pomocy amfor, zwanych po gruzińsku Kvevri lub Quevri, znana jest Gruzinom od tysięcy lat. Wkopane w ziemię i uszczelnione płytą kamienną, gliną i popiołem drzewnym, naczynia te służą wyłącznie do dojrzewania wina tupanego nogami. Takie kvevris mieszczą od 10 do 2000 litrów i wzbogacają wino gliną ilastą. Wino jest niesiarczanowe i przypomina wino pomarańczowe. Z drugiej strony, wina z tradycyjnej produkcji są lekko utlenione i garbnikowe.

Wina gruzińskie kupić tanio online

Gruzińskie wino - egzotyczne i znane od dawna jednocześnie. Zamów gruzińskie wino i poczuj przyszłość. Bo dla Gruzji idzie w następnych latach tylko pod górę. Wino z Kaukazu jest wszystkim tym, czym chciałoby być wino w innych krajach. Nowoczesne, tradycyjne, wysokiej jakości. Dlatego kupuj gruzińskie wino online tanio i bez komplikacji na VINELLO. Wysyłamy egzotyczne wina z Gruzji neutralne klimatycznie i ubezpieczone do Twoich czterech ścian. Kup nowe stare gruzińskie wina z dawnej tradycji i doświadcz niekończącej się historii.

W GÓRĘ