Historia winiarni Kiefer
Strona Weingut Kiefer w Eichstetten am Kaiserstuhl w Badenii została założona w 1851 r. przez Friedricha Kiefera. Pochodzący z Markgräflerland Kiefer sam był nauczycielem, a dzięki swojemu entuzjazmowi i miłości do wina rozpoczął coś zupełnie nowego. 35 lat później jego syn Fritz Kiefer przejął winnicę i prowadził firmę do 1930 r. Następnie Baden-Weingut Kiefer zawsze pozostawało w rękach rodziny, ale w 2008 r. nie znaleziono zainteresowanego następcy. Ale Weingut Kiefer miał szczęście, ponieważ Martin Schmidt, który już od 2003 roku pracował w Eichstetten jako kierownik gospodarstwa, przejął winiarnię wraz z żoną Helen w 2008 roku, powiększając ją w międzyczasie do 15 hektarów. Ponadto Schmidt może korzystać z winogron pochodzących od różnych winiarzy kontraktowych do produkcji win Kiefer, co daje mu w sumie 92 dodatkowe hektary.
Co sprawia, że wina Kiefer są wyjątkowe
Dziś Helen i Martin Kiefer dbają przede wszystkim o to, by wina Kiefer były młode, nowoczesne, typowe dla danej odmiany i szczere.
"Dla nas wino to zawód, hobby i pasja"
Według nich, celem Kiefera są autentyczne i ekscytujące wina. Jednak badeńskie wina powinny być nie tylko nowoczesne, ale także odzwierciedlać gleby i klimat winnic. Dlatego tak ważna jest troskliwa opieka nad winnicami i delikatna, indywidualna winifikacja win. Na przykład, wino jest delikatnie butelkowane na stronie Weingut Kiefer, bez zbędnych procesów pompowania i zdając się przede wszystkim na pomocną dłoń grawitacji w piwnicy.
Również w winnicy Kiefer stosuje wiele ręcznej pracy, aby stworzyć podstawy wysokiej jakości wina. Zaczyna się od w pełni dojrzałych winogron zbieranych w winnicach o niskiej wydajności, a następnie delikatnie tłoczonych. Tylko w ten sposób w winach ze strony Weingut Kiefer można odnaleźć smak w pełni dojrzałych winogron - z ich wspaniałą grą aromatów i kwasów owocowych.
Portfolio odmian winorośli na stronie Weingut Kiefer obejmuje od regionalnych królów do międzynarodowych klasyków i sprawdzonych rozwiązań. Winogrona uprawiane w Kiefer to
- Pinot Noir
- Riesling
- Pinot Gris
- Chardonnay
- Sauvignon Blanc
- Müller-Thurgau
- Scheurebe
Jednak nie tylko wina z Kiefera są uderzająco dobre, również ich nazwy na zawsze zapadają w pamięć.
Bestseller od Weingut Kiefer
W ostatnich latach Kiefer stworzył marki win, które stały się prawdziwymi bestsellerami w VINELLO:
- Mit den Wolken ziehen
- Motyle w brzuchu lub
- Die Freude teilen
to tylko niektóre z nazw, jakie Helen i Martin Schmidt nadali swojemu cuvée z najlepszych badeńskich odmian winorośli.
Ogromną popularnością cieszą się również wina Kiefer bag-in-box.
Więcej informacji na temat Weingut Kiefer
Adres | |
---|---|
Nazwy firm: | Friedrich Kiefer KG Privatkellerei - Weingut |
Ulica: | Bötzinger Straße 13 |
Miasto: | 79356 Eichstetten |
Kraj: | Niemcy |
Region: | Badenia-Wirtembergia |
Kontynent: | Europa |
Kontakt i strona internetowa | |
Strona internetowa: | https://www.weingutkiefer.de/ |
E-Mail: | [email protected] |
Facebook: | https://www.facebook.com/weingutkiefer |
Telefon: | 07663/1063 |
Fax: | 07663/3927 |
Firma | |
Rok założenia: | 1851 |
Dyrektor Zarządzający: | Martin Schmidt |
Wino | |
Enolog: | Martin Schmidt |
Mistrz piwnicy: | Markus Weishaar |
Typ gleby, charakterystyka gleby: | Vulkanverwitterungsboden, Lößlehm |