- Dieser Rotwein aus besten Trauben passt hervorragend zu Entenbrust mit Zuckerschoten oder gefüllten Paprikaschoten
- Der Ausbau im Barrique macht diesen Rotwein besonders seidig
- Dieser portugiesische Rotwein eignet sich perfekt zu Weihnachten
Więcej informacji o Touriga Franca - Monte da Ravasqueira
Elegancka Touriga Franca z pióra Monte da Ravasqueira wpada do kieliszka z jasnym rubinowym kolorem. Przelane do kieliszka, to czerwone wino z Portugalii prezentuje cudownie wyraziste aromaty jeżyn, dopełnione dalszymi owocowymi niuansami, które zawdzięcza starzeniu w beczce.
Na podniebieniu Touriga Franca z Monte da Ravasqueira otwiera się przyjemnie aromatycznie, owocowo i zrównoważenie. Niektóre wina są oznaczane jako wytrawne, inne naprawdę takie są. To czerwone wino należy do tej drugiej grupy, ponieważ zostało zabutelkowane z zaledwie 0,9 g cukru resztkowego. Na podniebieniu to dobrze zbalansowane czerwone wino charakteryzuje się niesamowitą mocą i gęstą strukturą. Umiarkowana kwasowość owoców nadaje Touriga Franca aksamitne odczucie w ustach bez braku soczystej wibracji. Na finiszu to stabilne czerwone wino z regionu uprawy winorośli Alentejo zachwyca wyjątkową długością. Ponownie pojawiają się nuty jeżyn.
Winifikacja Monte da Ravasqueira Touriga Franca
Podstawą zrównoważonej Touriga Franca z Portugalii są winogrona ze szczepu Touriga Franca. Po zbiorach winogrona są jak najszybciej transportowane do tłoczni. Tutaj są sortowane i starannie miażdżone. Fermentacja odbywa się następnie w małych drewnianych beczkach w kontrolowanych temperaturach. Pod koniec tego procesu elegancka Touriga Franca dojrzewa przez 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu.
Zalecenia kulinarne dla Touriga Franca z Monte da Ravasqueira
To czerwone wino z Portugalii najlepiej pić w temperaturze 15 - 18°C jako dodatek do gotowanej cielęciny z fasolą i pomidorami, tajskiej sałatki ogórkowej lub pieczonej wątróbki cielęcej z jabłkami, cebulą i sosem z octu balsamicznego.