Więcej informacji o Santodeno Romagna Sangiovese DOC - Poderi dal Nespoli
Santodeno Romagna Sangiovese z Poderi dal Nespoli w Emilii-Romanii ma gęsty, rubinowo-czerwony kolor w kieliszku. W kieliszku to czerwone wino z Poderi dal Nespoli ujawnia aromaty czarnych wiśni, śliwek, damsons, czarnych porzeczek i jagód, uzupełnione czarną herbatą, ziarnami kakaowca i wanilią. Santodeno Romagna Sangiovese można słusznie opisać jako wyjątkowo owocowe i aksamitne, ponieważ zostało poddane winifikacji o cudownie słodkim profilu smakowym. Tekstura tego potężnego czerwonego wina jest cudownie gęsta na podniebieniu. Dzięki zrównoważonej kwasowości owoców, Santodeno Romagna Sangiovese ma aksamitne odczucie w ustach, bez braku soczystej żywości. Na finiszu to młode wino z regionu uprawy winorośli Emilia-Romania w końcu imponuje znaczną długością. Ponownie pojawiają się nuty czarnej wiśni i śliwki.
Winifikacja Santodeno Romagna Sangiovese od Poderi dal Nespoli
Potężne Santodeno Romagna Sangiovese z Włoch to cuvée, wegańska winifikacja ze szczepów Cabernet Sauvignon, Merlot i Sangiovese. Po ręcznym zbiorze winogrona są natychmiast przenoszone do tłoczni. Tutaj są sortowane i starannie miażdżone. Następnie następuje fermentacja w dużych dębowych beczkach w kontrolowanych temperaturach. Po zakończeniu fermentacji potężne Santodeno Romagna Sangiovese dojrzewa przez kilka miesięcy w dębowych beczkach.
Zalecenia kulinarne dla Santodeno Romagna Sangiovese od Poderi dal Nespoli
To czerwone wino z Włoch najlepiej smakuje w temperaturze 15 - 18°C. Doskonale komponuje się z pikantnym curry z jagnięciną, zapiekanką z cielęciny i cebuli lub tajską sałatką z ogórków
.- Więcej produktów z Poderi dal Nespoli