Więcej informacji o Proa Cava Rosado Brut - Vallformosa
W kieliszku Proa Cava Rosado Brut od Vallformosa ma jasny purpurowo-czerwony kolor. Bąbelki tej cavy lśnią konsekwentnie i delikatnie w kieliszku. Pierwszy nos Proa Cava Rosado Brut jest pochlebny z nutami malin, truskawek i brioszek. Do owocowych składników bukietu dołączają jeszcze bardziej owocowe, balsamiczne niuanse.
Proa Cava Rosado Brut jest wyjątkowo lekka i rozpływająca się na podniebieniu dzięki przyjemnej resztkowej słodyczy. To lekkie i gładkie wino musujące jest zrównoważone i wielowarstwowe na podniebieniu. Owocowa kwasowość Proa Cava Rosado Brut jest niezwykle zaokrąglona, dzięki czemu wino to jest cudownie gładkie. Finisz tego wina musującego z regionu uprawy winorośli w Katalonii, a dokładniej z Cava DO, jest urzekający z dobrym posmakiem.
Winifikacja Proa Cava Rosado Brut z Vallformosa
Podstawą zbalansowanego Proa Cava Rosado Brut z Hiszpanii są winogrona ze szczepów Garnacha i Trepat. Po ręcznym zbiorze winogrona są szybko przenoszone do tłoczni. Tutaj są sortowane i delikatnie wyciskane. Wina bazowe są następnie fermentowane.
Zalecenia kulinarne dla Proa Cava Rosado Brut z Vallformosa
To wino musujące z Hiszpanii najlepiej smakuje schłodzone w temperaturze 5-7°C jako dodatek do warzyw z woka z rybą, sałatki ze szparagów z komosą ryżową lub spaghetti z jogurtem i pesto miętowym.
- Więcej produktów z Vallformosa