Piu Piu - Fio Weine
Czas dostawy ok. 2-4 dni robocze
Więcej informacji o Piu Piu - Fio Weine
Piu Piu od Fio Weine von Mosel oferuje wspaniały, jasnożółty kolor w kieliszku. Nalane do kieliszka do białego wina, to białe wino z Niemiec prezentuje cudownie wyraziste smaki cytryny i zielonego jabłka, dopełnione innymi owocowymi niuansami.
To niemieckie wino smakuje przyjemnie wytrawnie. Zostało zabutelkowane z zaledwie 0,9 grama cukru resztkowego. Jest to prawdziwe wino jakościowe, które wyraźnie wyróżnia się spośród prostszych jakości, dzięki czemu to niemieckie wino naturalnie zachwyca najlepszą równowagą pomimo swojej wytrawności. Smak niekoniecznie wymaga dużej ilości cukru resztkowego. To rześkie i lekkie białe wino jest lekkie i złożone na podniebieniu. Dzięki kwasowości owoców, Piu Piu jest cudownie świeże i żywe na podniebieniu. Na finiszu to wino z regionu uprawy winorośli Mozela, które można dobrze przechowywać, w końcu zachwyca dobrą długością. Ponownie pojawiają się nuty cytryny i zielonego jabłka.
Winifikacja Piu Piu od Fio Weine
Podstawą eleganckiego Piu Piu z Niemiec są winogrona ze szczepu Riesling. Winogrona rosną w optymalnych warunkach nad Mozelą. Tutaj winorośl zapuszcza korzenie głęboko w gleby łupkowe i gliniaste. Kiedy są idealnie dojrzałe, winogrona do Piu Piu są zbierane wyłącznie ręcznie, bez użycia stresujących i mniej selektywnych kombajnów. Po zbiorach winogrona są natychmiast przenoszone do tłoczni. Tutaj są selekcjonowane i starannie miażdżone. Fermentacja odbywa się następnie w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanych temperaturach. Po winifikacji następuje dojrzewanie na drobnym osadzie przez kilka miesięcy, zanim wino zostanie ostatecznie zabutelkowane.
Zalecenia kulinarne dla Piu Piu od Fio Weine
Zaleca się picie tego białego wina z Niemiec umiarkowanie schłodzonego w temperaturze 11 - 13°C jako dodatek do sałatki warzywnej z burakami, zapiekanych paczek owczego sera lub warzyw z woka z rybą.
- Więcej produktów z FIO Weine