- Dieser charakterstarke Rotwein harmoniert hervorragend mit gefüllten Paprikaschoten oder Lammragout mit Kichererbsen und getrockneten Feigen
- Der Ausbau im Barrique macht diesen Rotwein besonders komplex
- Dieser italienische Rotwein eignet sich hervorragend
Więcej informacji o Paxxo - Stefano Accordini
Paxxo by Stefano Accordini z Veneto prezentuje w kieliszku gęsty, purpurowo-czerwony kolor. Po pierwszym zawirowaniu to czerwone wino ujawnia wysoką lepkość, którą można zobaczyć w przezroczystych witrażach na krawędzi kieliszka. W kieliszku to czerwone wino od Stefano Accordini prezentuje aromaty wiśni morello, jeżyn, czarnych porzeczek, morwy i śliwek, uzupełnione czarną herbatą, cynamonem i ziarnami kakaowca. Wino zachwyca eleganckim wytrawnym smakiem. Zostało zabutelkowane z 3,1 gramami cukru resztkowego. Jest to prawdziwe wino jakościowe, które wyraźnie wyróżnia się spośród prostszych jakości, więc pomimo swojej wytrawności, ten włoski naturalnie zachwyca najlepszą równowagą. Doskonały smak niekoniecznie potrzebuje cukru. Na podniebieniu to potężne czerwone wino charakteryzuje się niesamowicie gęstą konsystencją. Dzięki owocowej kwasowości Paxxo jest wyjątkowo świeże i żywe na podniebieniu. Finisz tego dobrze dojrzałego czerwonego wina z regionu uprawy winorośli Veneto, a dokładniej z Rosso del Veneto IGT, ostatecznie zachwyca niezwykłym finiszem.
Winifikacja Stefano Accordini Paxxo
Potężne Paxxo z Włoch to cuvée wykonane z odmian winogron Cabernet Sauvignon, Corvina, Merlot i Rondinella. Paxxo charakteryzuje się oczywiście również klimatem i stylem uprawy winorośli Rosso del Veneto IGT. To włoskie wino można opisać jako wino Starego Świata w najlepszym tego słowa znaczeniu, prezentujące się jako wyjątkowo złożone. Winogrona do produkcji tego czerwonego wina z Włoch zbierane są wyłącznie ręcznie w momencie optymalnej dojrzałości. Po zbiorach winogrona są natychmiast przenoszone do tłoczni. Tutaj są selekcjonowane i starannie miażdżone. Następnie następuje fermentacja w małych dębowych beczkach w kontrolowanych temperaturach. Po fermentacji następuje dojrzewanie na drobnym osadzie przez kilka miesięcy, zanim wino zostanie ostatecznie zabutelkowane.
Zalecenia kulinarne dla Stefano Accordini Paxxo
To czerwone wino z Włoch najlepiej smakuje w temperaturze 15-18°C jako dodatek do piersi gęsi z imbirową czerwoną kapustą i majerankiem, boeuf bourguignon lub pieczonej wątróbki cielęcej z jabłkami, cebulą i sosem z octu balsamicznego.